Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva harmonicko-keramická – Jitka a Josef Hápovi

Návštěva harmonicko-keramická – Jitka a Josef Hápovi

hapovi-1s.jpg

Zahrada jako sen, to mně naskočilo jako první, když jsem si vzpomněl dnes ráno na včerejší návštěvu. V sobotu jsme totiž byli jako každý rok na výstavě v Rakovníku, opět jako každý rok velmi povedené. Byli jsem už předem domluveni s Jitkou a Pepíkem, že bychom se k nim po výstavě přijeli podívat na jejich nový skleník, ale znáte to – do poslední chvíle to není úplně jisté, vždy do toho může něco vlézt.

Nakonec se vše povedlo a my odpoledne koukali s otevřenou pusou na jednu úžasnou zahradu, plnou skalniček, sukulentů, kaktusů a keramiky, v jedné vesnici kousek za Rakovníkem. Když přijímáme návštěvy u nás ve sbírce, říkávám „vítejte na ostrově bláznů“. U Hápových by se nechalo klidně říct „vítejte na zahradě snů“. Myslím si, že se o svůj splněný sen museli hodně zasloužit a stál je hodně práce, času a prostředků. Ale výsledek je ovšem „snový“.

První obrovské plus je velikost zahrady, je to celkově přes 20 arů, a s tím už se nechá pracovat. Je zde prostor i na užitkové rostliny – dřeviny a zeleninu, ale dominantami zahrady jsou obrovská skalka a nový skleník. Další výhodou je spojení zeleného světa rostlin se zahradní keramikou. Jitka je zapálená keramička (pec má umístěnou ve skleníku!) a kromě spousty originálních mističek na sukulenty vyrábí i další předměty, jak praktické (například chrliče a přepadové nádobky na dešťovou vodu) tak i ryze nepraktické (postavičky, zvířátka, strašidýlka, pohádkové bytosti, nebo kombinace všeho). My jsme se při první procházce zahradou radovali jako malé děti při objevování fantazijního světa Jitky a teprve až v druhém pohledu jsem začali vnímat rostliny a jejich domovy, které zase vyrábí Pepík. A že jich všude bylo. Nemá smysl vypočítávat skalky, jezírka, přístřešky a kolekce rostlin, snad trochu ukáže přiložená fotogalerie.

Hlavním cílem naší návštěvy měl být nový, nedávno dostavěný skleník. Nakonec to nebyl vrchol, ale spíš harmonická součást toho všeho kolem. Jak zahrada, tak i skleník jsou multifunkční prostory, který společně obývají lidé, zvířata, rostliny a bájné bytosti. Mohl bych chválit jednotlivé kolekce sukulentů, tillandsií, orchidejí, skalniček či jednotlivé skvělé exponáty ale ono by to bylo takové vytržené. Tady je všechno takříkajíc propojené, logické i poetické právě v tom celku. Nakonec fotky aspoň trochu napoví, že tady vyrostla jedna krásná a pohledná sbírka.

S Jitkou se znám už pár let a v duchu vždy trochu doufám, že se mi od ní podaří vyprosit nějakou další její originální mističku. Jednu jsem dostal jako dárek za přednášku v Rakovníku (letos prý také budeme na Povídání o sukulentech povídat, takže by mohl být další keramický přírůstek), některé jsem nakoupil i s rostlinou na rakovnické výstavě (vždy hlavně kvůli mističce) a nejvíc jsem jich od Jitky přímo dostal. I tentokrát jsem si odvážel bedničku krásných kousků. Těším se, až jednou v obdobném harmonickém klidu, jakým vládnou na své zahradě Jitka s Josefem, budu sázet do jejich mističek svoje sukulenty. Zatím se mi ho bohužel z mnoha důvodů nedostává.........J.

hapovi-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Jitky a Josefa Hápových

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář