Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva druhá - Ingo Breuer - Eden Plants

15. 12. 2008

Návštěva druhá – Ingo Breuer – EDEN Plants

Obrazek


Fotografie 1:

1. Sbírka Inga Breuera (Collection of Ingo Breuer)

2. Ingo Breuer vpravo (right), Jakub Jilemický vlevo (left)

.......................................................................................


Název německého městečka, kde má Ingo Breuer svou velkou sbírku, mi nějakou záhadou utkvěl v paměti (doufám, že správně). Jmenuje se Oberbruch a je to co by kamenem dohodil od pěstírny Marity a Ernsta Speckse. Na návštěvu vyhlášené sbírky jsme měli mnohem více času, než u první návštěvy Specksovy pěstírny, snažili jsme se tento drahocenný čas využít co možná nejužitečněji. Zkrátka měli jsme téměř celý půlden, abychom obhlédli několik stovek metrů čtverečních nádherných rostlin amerických (kaktusy) a hlavně afrických (sukulenty).

„Asklépky“, sulkorebucie, cibuloviny a hlavně havorcie. Přiznám se, že já osobně jsem ještě neviděla větší sbírku havorcií a astrolob, než jsou ty Inga Breuera. Každý druh rodu Haworthia v několika formách, jedna krásnější než druhá. Dala jsem si tu práci a všechny havorciové parapety obešla s „foťákem“, abych si je pak mohla ještě zpětně prohlížet v klidu domova. Jirka podobně ztraceně pobíhal u stolů s cibulovinami, kde vzdychal nad málo viděnými či dosud úplně neviděnými druhy rodů Ledebouria, Schizobasis, Haemanthus, Massonia atd. Na krásné sulkorebucie mi už jaksi nezbyl čas, stejně v tuto dobu nekvetly, a tak byly atraktivní jen nejrůznějšími barvami svých trnů.

Pravá polovina obrovského skleníku patřila prodejním rostlinám, kde jsme si velmi rychle vybrali druhy, které jsme chtěli koupit (opět jsme si raději prozíravě dopředu stanovili finanční limit).

Když jsme konečně dostali pod kontrolu naše prvotní nekonečné nadšení z objevených sukulentních pokladů, ze slušnosti jsme se nabídli i k nějaké pomoci s rostlinami. Chtěli jsme se nějak odvděčit za nabídnutý nocleh. Jirka se rád pustil do prohlížení kořenů několika chřadnoucích cibulovin a já alespoň očistila zatahující ledebourie od starých zbytků. Byla to radost dotýkat se tak nádherných cibulových vzácností všemožných rodů. Zajímavé bylo, že po celou dobu naší rušivé přítomnosti Ingo Breuer intenzivně přesazoval své sbírkové rostliny a stihnul přitom ještě odpovídat na naše zvídavé dotazy.

Pohostinnost majitele jsme ocenili i při snídani v pátek i v sobotu ráno, kdy jsme mohli v klidu posedět v kuchyni pána domu spolu s ním. Před námi bylo několik dalších vyhlášených sbírek v nedaleké Belgii a Holandsku, přesto se mně osobně bude ještě dlouho v dobrém zdát o nekonečných lánech špičkových havorcií, které jsem viděla (a snad ještě někdy uvidím ) u Inga Breuera. Pokud se nespokojíte pouze s mými zmatenými fotografiemi ze sbírky, vyťukejte si www.eden-plants.com, kde kromě on- line obchodu s rostlinami a nabídkou vlastní literatury o rodu Haworthia najdete i fotogalerii rostlin Inga Breuera se správnými názvy jednotlivých druhů. Stojí to za pokoukání. R..

Více fotografií ze sbírky najdete ve fotogalerii U Inga Breuera - říjen 2008.

Summary:

The visit to Ingo Breuer´s collection of succulent plants.

Fotografie 2:

1. Ingo Breuer vlevo (left), Jakub Jilemický vpravo (right)

2. Ingo Breuer v popředí (front)

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky U Inga Breuera - říjen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář