Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lehce vynucená návštěva Botanické zahrady a arboreta ve Štramberku

17. 2. 2013

 

Lehce vynucená návštěva Botanické zahrady a arboreta ve Štramberku

bz-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Horní vstupní brána

2. + 3. Pavlíkovi

............................................................

Původně jsem na dnešek plánovala napsat o jedné krasulovité rostlině, která už nějakou dobu nakvétá a pro tento víkend jsem předpokládala, že už alespoň první květ bude otevřený. Chyba lávky, vše je stále ještě úhledně zavřené, tak tedy připravené poznámky k rostlině schovám a použiji někdy příště. Protože však právě v těchto dnech dokončuji svoji dlouho plánovanou fotoknihu o Slavkovském lese, jsem zrovna teď uprostřed února ve fázi abstinenčních příznaků po cestách za naší přírodou. Ta se začne pořádně probouzet až tak za měsíc a to je hrozně dlouhá doba...

Do přírody se zkusím vrátit jednou loňskou návštěvou. Došlo k ní díky naší první cestě na jednu tradiční (i když pro nás netradiční) akci – Kaktusy v Pobeskydí. Ač dojmy z akce byly rozporuplné: kladem byli skvělí účastníci akce, naprosto úžasná příroda okolo, záporem zvláštní nejmenovaný hotel, kde se akce konala a minimum nekaktusových sukulentů, což Jirka těžko vydýchával (nakonec jeho chyba, název akce byl dostatečně výmluvný). U mě převážily klady, protože několik moc zajímavých setkání, příroda Beskyd a vybraných míst v okolí mě dokonale dostaly.

Při zpáteční cestě jsem si tak trochu vynutila návštěvu jednoho historického městečka, které mi před asi deseti lety ukázal Láďa Soukup. Okolí Štramberka je dnes už bohužel jediné místo u nás v republice, kde je k zahlédnutí kdysi téměř běžný motýl jasoň červenooký. Zde se vyskytuje díky znovuvysazení ze slovenské populace. Nebudu vás zatěžovat líčením výstupu na Trúbu a hledáním motýlů, přejdu rovnou k jádru článku.

Vzpomněla jsem si, že na západním okraji městečka leží velký vápencový lom a hned vedle soukromá botanická zahrada. Počasí nám přálo, času bylo ještě dost, vydali jsme se tedy oním směrem. Výsledek hledání naprosto předčil má očekávání. Přírodní památku Kamenárku si schovám na jindy a přejdu rovnou k místu, které s Kamenárkou sousedí. Z vytěženého vápencového lomu jménem Dolní Kamenárka a jeho nejbližšího okolí se koncem 90. let minulého století stala soukromá botanická zahrada a arboretum. Zasloužil se o to její majitel – nadšenec a v mých očích jakýsi Don Quijote - Petr Pavlík spolu se svou rodinou. Je dnes až nepředstavitelné, že se po ukončení těžby v minulém století z lomu stala skládka komunálního odpadu a na ní bylo dokonce chvíli i fotbalové hřiště. Rekultivace místa se využilo pro budoucí záměr majitele. Tím, že se uložený odpad odstranil až na samé podloží, stal se lom téměř sterilním místem co se týče rostlin. Mohlo se zde začít úplně od začátku, a tak se sem začaly přemísťovat druhy, ohrožené těžbou na nedalekém velkolomu Kotouči. Dolní Kamenárka se stala útočištěm řady vzácných rostlin zdejší oblasti, jak teplomilných (na svazích lomu), tak i vlhkomilných (u jezírek na dně lomu). Najdete zde např. zemní orchideje, masožravky, vzácný orobinec, vzácné zvonky, pro sukulentáře zajímavou Jovibarba globifera ssp. hirta. Majitel Petr Pavlík nám ochotně dokonce ukázal vzácný tořič včelonosný. Uprostřed zahrady stojí jakýsi labyrint, osazený středomořskou vegetací, symbolizující fakt, že je Štramberk považován za pomyslný nejsevernější okraj Středomoří. Při prohlídce rostlin jsme zahlédli další jasoně červenooké a u jezírka kromě kuňky žlutobřiché i šídlo královské, kladoucí vajíčka pod hladinu vody.

Podařilo se nám popovídat si s Pavlíkovými o strastech podobného podnikání, které by bez osobních ústupků i obětí asi nešlo dlouhodobě provozovat. Nesmíme zapomínat, že zahrada je pro veřejnost otevřená od jara do podzimu bez pondělků každý den, výška vstupného je ponechána na vůli a spokojenosti návštěvníků a údržba se provádí převážně nasazením rodinných příslušníků. Protože bych si to tu moc ráda prohlédla ještě jednou, pevně věřím, že se mi sem podaří Jirku nalákat i příště, ať už to bude v rámci nějaké oblastní akce (raději více sukulentní) nebo někdy jindy při cestě okolo někam do zajímavé sbírky či na další lokalitu plnou kytek a motýlů.... R.

Fotografie 2 - Botanická zahrada a arboretum ve Štramberku

bz-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář