Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvapná návštěva u Bořivoje Prokeše

7. 6. 2009

Kvapná návštěva u Bořivoje Prokeše


Obrazek
 

 

  

Fotografie 1:

1. + 2. Bořivoj Prokeš s přáteli (Bořivoj Prokeš with his friends)

.................................................................................................


Kterak uvést další návštěvu tak, abych se neopakovala? Jsou pěstitelé s tzv. zelenýma rukama, kterým vykvete i onen pohádkový pařez a vyklíčí semínka, o kterých se traduje, že nikomu nikdy neklíčí ani po zaříkávání a zakoření řízky, které jiným spolehlivě uhnijí. Když se k tomu přidá to, že přesto všechno nedávají ješitně na odiv to, jak se jim vše na rozdíl od jiných daří, dostaneme pěstitele skutečně hodného obdivu a uznání. Pár takových jsem měla tu čest poznat a věřte mi, vždy cítím ono pověstné hřebejkovské „tetelivé štěstí“, když si s nimi mohu povídat nad kytkami v jejich sbírkách.

Naprosto bez debat k takovým patří Bořek Prokeš, cestovatel, obdivuhodný pěstitel, skvělý vypravěč a autor nezapomenutelných mailů s řadou vtipných postřehů, historek a kameňáků. Dokonce nás dva s Jirkou napadlo sestavit výběr těchto minipříběhů do jednoho článku, protože nám přijde líto, že zůstanou ukryté v naší osobní korespondenci. Jednoho dne na to určitě dojde. Ale zpět k aktuální návštěvě.

U Bořka jsme byli už asi potřetí, ale v jeho sbírce je tolik pokladů a zajímavostí, že se asi nikdy úplně nevynadíváme. Bořek je známý jako notorický vysévač a vyklíčí mu snad úplně všechno, co vyseje (přeháním, ale nejsem asi daleko od pravdy). Mezi vysetými rostlinami se najdou i skutečné vzácnosti z čeledí Burseraceae, Vitaceae, Apocynaceae, Aloaceae,  atd.. Sbírkové rostliny pocházejí z celého světa, od kaktusů, přes pachypodia, stapeliovité, komifory, cyfostemy, operkulikárie atd..

Nemusím asi uvádět, že z této rozmanité sbírky nikdy neodcházíme s prázdnou. Bořek sice říká, že si ve sbírce dělá rozdáváním místo, ale leccos z toho, co jsme naprosto nezištně a bez tzv.psích očí dostali, bychom jinde hodně těžko sháněli, nebo nesehnali vůbec. O to více si podobných dárečků vážíme a jen těžko budeme vymýšlet, čím se Bořkovi „revanšovat“, protože on sám podobné pokusy s úsměvem odmítá.

I když to máme k Bořkovi docela daleko, jeho častá pozvání do sbírky se nám jen těžko odmítají, protože nejen jeho sbírku, ale hlavně jeho samotného spolu s jeho milou  a pohostinnou ženou vždy moc rádi vidíme. Zatím se nám daří dodržovat tradici minimálně jedné návštěvy za rok, i když k podrobné prohlídce Bořkovy rozmanité sbírky bychom podobných návštěv museli ročně absolvovat daleko více. Takže letos se nám, doufejme, povedou alespoň dvě, protože tradičně Bořka navštěvujeme cestou na Zavírání sezóny v Chrudimi. Podmínkou je, aby Bořek nebyl v tu dobu zase někde na cestách, což se při jeho vášni k cestování občas stává. Snad to tedy nezakřiknu, když článek zakončím přáním: na shledanou v září. R.


Fotografie sbírky najdete ve fotogalerii U Bořka Prokeše - květen 2009.


Summary:

The visit to succulent and cactus collection of Bořivoj Prokeš.


Fotografie 2:

1. + 2. Bořivoj Prokeš

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky U Bořka Prokeše - květen 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

překvápko

(Radek potápka z Varů, 24. 6. 2010 16:25)

Ahojky Bořku tak jsem se mrknul na net zda tam člověk tvého jména nepřebývá a hned první odkaz byla óda na tvé sukulenty jak si o nich hovořil při našich rozhovorech na potápěčské lodi v Rudém moři. Musím říct, že fotky tvých kytiček jsou úchvatné i pro takového kytičkového analfabeta jako já. Jen jš škoda, že si do tvé sbírky nemůžeš žařadit nějakou tu podvodní kytičku, kterou jsme společně viděli. Pokud mi chceš napsat tak můj email je radek.paseka@seznam.cz zatím se měj fajn a pozdravuj starou kotvu Jirku s pozdravem Radek