Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaktusovosukulentní návštěva u Josefa Schleisse

28. 7. 2008

Kaktusovosukulentní návštěva u Josefa Schleisse.

Obrazek


Fotografie 1: Josef Schleiss ve svém království

...........................................................................

Tak se nám nějak nahromadily uskutečněné a na ZL dosud nezveřejněné návštěvy. Pořád bylo o čem psát, kytky v naší sbírce kvetly ostošest a představování cizích sbírek se odsouvalo na druhou kolej. Proto vás teď budeme opět pravidelněji seznamovat se zajímavými lidmi, sbírkami a rostlinami v nich. Sem tam také vpašujeme nějakou proběhlou akci, tudíž se máte zbytek prázdnin na co těšit! Pokud vás cizí sbírky tolik nezajímají, máte smůlu, musíte podobné článečky přeskakovat, ale myslím si, že takových mezi vámi mnoho není. Věřte mi, všude bylo na co koukat.

Začneme od nejstarší návštěvy, na kterou jsme se domlouvali vlastně už v zimě. Realizace se odsunula až po vyletnění rostlin z přes zimu „našlapaného“ polykarbonátovníku s velmi podobnou konstrukcí, jako je u našeho. Předem se nám dostalo upozornění, že sukulentů zde není mnoho, přesto se tu leccos zajímavého dá objevit.

Jeden slunný květnový pátek jsme vyrazili do jedné plzeňské zahrádkářské kolonie hledat zahradu, na které nás už očekávali pan Schleiss i se svou paní. Naše první kroky vedly pochopitelně hned do polykarbonátovníku, kde jsme se ocitli mezi záplavou zajímavých letitých kaktusů, viditelně vzorně opečovávaných. Naše Zel(e)né zraky však pochopitelně zapátraly i po jiných, než kulovitých pichlotvarech (kaktousky prominou) a úspěšně začaly lovit jiné ušlechtilé sukulentní „úlovky“. Daly se zde najít vzrostlé rostliny rodů Cotyledon, Tylecodon, Euphorbia, Pachypodium, Aloe, nejrůznější krasulky, asklepky, rostliny rodů Echeveria, Avonia, Dioscorea (určitě jsem na některé zapomněla) a dokonce jsme objevili téměř metr čtvereční agáví, vysetých ze semen z nejrůznějších lokalit. Pravda, pěkné kaktusy zde byly silně v přesile, ale třeba taková urostlá Aloe polyphylla dostala Jirku do kolen. A tak bychom mohli vyjmenovávat další a další. Vedro nás však brzy vyhnalo z polykarbonátovníku ven na terasu, kde začala druhá fáze prohlídky. Kromě dalšího přístřešku pro letněné kaktusy zde na zahradě rostlo velké množství exotických dřevin, trvalek, travin a cibulovin. Při jejich prohlížení a výčtu jsme si připadali jako v malé soukromé botanické zahradě. Názvy rostlin nám byly silně povědomé, ale leckteré dřeviny jsme viděli asi poprvé v životě. U některých nás překvapila jejich otužilost a vůle bez újmy přečkávat naše nevlídné zimy.

Strávili jsme velmi příjemné páteční poledne, manželé Schleissovi byli velmi příjemnými průvodci po jejich kytkovém královstvíčku. I když bylo jasné, že sukulenty zde nejsou hlavní prioritou pěstitelského zájmu, ty, které jsme zde našli, potěšily naše oči a přitáhly objektiv našeho fotoaparátu. R.+ J.

Fotografie ze sbírky najdete ve fotogalerii U Josefa Schleisse - květen 2008.

Summary:

Visit in collection of Josef Schleiss, Pilsen´s grower of cacts and succulents.

Fotografie 2: Schleissovi a pohled na sukulentní část sbírky

(Mrs. and Mr. Schleiss in their garden and view on part of succulent collection)

Obrazek
 

 

Náhledy fotografií ze složky U Josefa Schleisse - květen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář