Jdi na obsah Jdi na menu
 


Francois Hoes aneb belgické intermezzo

21. 12. 2008

Francois Hoes  aneb belgické intermezzo

Obrazek


Fotografie 1:

1. Francois Hoes

2. Jakub Jilemický vlevo (left) a Francois Hoes vpravo (right)

............................................................................................

Mezi dvěma německými pěstírnami, které jsme už na ZL představili a dvěma holandskými, které pro vás chystáme na konec roku, se nám do nabitého programu naší říjnové cesty vložila jedna zajímavá návštěva u pěstitele a sukulentního nadšence, Belgičana Francoise Hoese. 

V severovýchodní Belgii, cca 40km od Antverp, v městečku Tessenderlo, pěstuje teprve od r.1996 své jihoafrické sukulentní miláčky p.Hoes. Na rozdíl od těch prostorově rozevlátých skleníkových prostor v ostatních pěstírnách, které jsme navštívili a kde se plocha nepočítá na čtvereční metry, ale rovnou na ary a hektary, má svou kolekci Francois ve dvou menších sklenících po 20m2. Takže takový ten rozsah, na který jsme „zvyklí“ z našich krajů. Ale uvnitř těchto skleníků je úžasný svět – úhledný systém, pečlivý pořádek, dosažená prostorová využitelnost daleko přes 100% ale hlavně nádherné, spokojené a vzácné sukulenty. Jenom na úvod, Francois je excelentní výsevník, takže přes 60% rostlin v jeho sbírce jsou jeho vlastní výsevy. K nepřebernému spektru afrických sukulentů přikročil tím způsobem, že si vybral jen pár skupin a ty přivádí postupně k dokonalosti. Jak uvidíte i v přiložené fotogalerii, mezi favority domácího pána patří haworcie a jejich kultivary a variegátní formy (též i zajímavé aloe a gasterie), mesemby rodů Lithops a Conophytum a v neposlední řadě stapéliovité kytky. U těch jsem setrval asi nejdéle, byly mezi nimi i mé oblíbenkyně ze skupiny hlízovitých ceropégií, a i zde v tom zdánlivém pralese vztyčených i převislých výhonů stapélek dokázal nějakým zázrakem Francois udržel řád a pořádek. V těchto okamžicích člověk nejvíc lituje svých jazykových omezení a tak nám všem jenom svítily oči zeleným nadšením, vydávali jsme zvuky nejvyššího obdivu a využívali služeb našeho tlumočníka a průvodce Jakuba. Jak se sluší a patří, předali jsme malé dárky a byli jsme i my obdarováni jak jinak než vzácnými semenáčky a řízky.

Nejen z vnitřních prostor obou skleníků, ale i z jejich úhledného okolí bylo patrné, že záběr pěstitele F.Hoese je širší a zabírá i skalničky, vodní rostliny, dřeviny a ozdobné trávy. Ale pečlivost výsadeb svědčila o tom, že i tady zůstal koníček především velkou radostí, která nepřerostla přes hlavu a neproměnila se v nekončící galeje nad sukulentními a jinými plantážemi.

Ptáte se, jak jsme se vlastně dostali do této menší a vzdálené sbírky? Jako se říká „za vším hledej ženu“, u českých sukulentářů by se mohlo říkat „za vším hledej Pavelku“. Prostě v roce 1999 absolvoval Francois Hoes třítýdenní cestu po jižní Africe ve společnosti pěti dalších Čechů a 2 Němců za odborného průvodcování Petra Pavelky. Na svých webových stránkách (http://users.skynet.be/fhoes/rsasucculents/) má F.Hoes z této cesty velmi pěkný fotocestopis (mimo jiných dalších zajímavých fotek a údajů).

Bylo mi velkým potěšením setkat se s tímto velezajímavým Belgičanem, který se v mé mysli hrdě zařadil vedle do této doby pro mě jediného známého Belgičana - geniálního Hercula Poirota…..J.

Fotografie ze sbírky najdete ve fotogalerii U Francoise Hoese - říjen 2008.

Summary:

The visit to Francois Hoes´ collection of succulent plants.

Fotografie 2:

1. Francois Hoes

2. Jakub Jilemický vlevo (left) and Francois Hoes vpravo (right)

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky U Francoise Hoese - říjen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář