Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhomájová návštěva u Josefa Skály

4. 5. 2008

Druhomájová návštěva u Josefa Skály

Obrazek


Objednat se na návštěvu sbírky, kterou máme takřka „za humny“ nebylo úplně jednoduché, přeci jen trefit se do okamžiku, kdy je Jirka ochotný jet na výlet, kdy nikdo nemarodí a majitel sbírky má čas přijmout návštěvu, trvalo možná půl roku. Tento pátek – 2.máje, se to konečně podařilo a brzy po poledni jsme vyrazili směr Klatovy. Cesta trvala překvapivě krátkou dobu, krajinou čerstvě nakvetlých ovocných stromů, žlutě zářících řepkových polí a sytě zeleně zbarvené trávy se jelo jedna radost, sluníčko díky občasným mrakům svítilo tak akorát  a než jsme se nadáli, vítaly nás věže klatovského náměstí (moc nechybělo, a R. začala psát ve verších…pozn.J. J). Kvůli rozkopané ulici a vyznačené objížďce jsme na okamžik zabloudili, ale díky mobilnímu spojení jsme nakonec bez větší újmy a ztráty času doputovali až do klidné okrajové klatovské čtvrti k domu, kde už nás čekal Josef u plotu (a to už je zase cestovatelský realismus….pozn.J.). Zahrátka u domu byla pestrobarevně nakvetlá, za okamžik jsme už stáli za domem, kde nešlo přehlédnout dva skleníky a kryté pařeniště s vyletněnými rostlinami. Pepa nás vzal chytře nejdřív ke svým kaktusům, správně tušil, že kdyby je nechal na konec, možná bychom se k nim už nedostali. Já si kaktusy ráda prohlédnu, ale Jirka se hned vrhá na cokoliv sukulentního bez trnů (tentokrát nejdřív na krásného ohaře-hlídače-vítače). Brzy tedy přišlo na řadu venkovní pařeniště, kde byly pečlivě vyskládané květináčky převážně s rostlinami čeledi Crassulaceae: Adromischus, Crassula, Echeveria, Cotyledon. Z dalších čeledí už se tu dalo nalézt jen sem tam něco. Obdivuhodné byly pečlivě vedené jmenovky se všemi sběrovými čísly a lokalitami. Tato pěstební plocha nešla přelétnout očima, bylo třeba pokleknout, zaostřit a ve velkém detailu prozkoumávat květináček po květináčku. Druhý skleník na zahradě sloužil na pěstování zeleniny, ale možná jste podobně jako Pepa také svedli podobný alespoň částečně vítězný „boj“ mezi užitečným a ušlechtilým: i sem se na jednu polovinu i s policemi podařilo umístit další část sukulentů. Budoucnost klasické zeleniny v tomto prostoru lze předvídat.

Je fajn, že se s Pepou nad kytkami dobře povídá, bylo znát, že o sukulentech často přemýšlí a stejně jako nás ho trápí všelijaké omyly v názvech rostlin. Sympatické je, že se mu daří tyhle omyly postupně napravovat, případně otevřeně přiznat, že původní název zakoupené rostliny je asi chybný a dále tento omyl nešířit mezi další pěstitele.

Na závěr návštěvy jsme ještě okoukli pečlivě vyvedené zátiší s netřesky a dalšími mrazuvzdornými rostlinami v úzkém prostoru jižní strany zahrady. Neloučili jsme se s prázdnou, přestože také jako spousta dalších pěstitelů bojujeme s nedostatkem místa, vezli jsme si domů krabici zelených dárečků, naštěstí všech drobných rozměrů s minimální hrozbou toho, že by nám v nejbližších letech nadělaly vrásky problémem, kam s nimi až poporostou.

Výjezdu pár desítek kilometrů na jih od Plzně jsme ani trochu nelitovali, člověk s otevřenýma očima se rád pokochá při cestě májovou krajinou a při návštěvě sukulentními rostlinami v pečlivě vedené sbírce. Však jsme také panu domácímu nezapomněli zahrozit, že se do Klatov rádi zase někdy vrátíme a zkontrolujeme, jak mu to všechno roste a kvete. R.+ J.

Summary:

The visit at very nice succulent collection of Josef Skála in Klatovy.

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky U Josefa Skály - květen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář