Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dlouho očekávaná návštěva u Adolfa Tomandla

11. 5. 2009

Dlouho očekávaná návštěva u Adolfa Tomandla


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. A.Tomandl a J. Maule

2. A.Tomandl

.........................................


Než se nám letos konečně podaří uskutečnit nějakou výpravu do sbírek, ve kterých jsme ještě nebyli, měli bychom asi představit ty, na které se ještě z nejrůznějších důvodů na stránkách ZL nedostalo. A přitom sbírka, o které budu psát, patří mezi nejzajímavější, jaké jsem kdy u nás viděla. Jirka se těšil už hodně dlouho dopředu, protože Adolf Tomandl byl pro něj pěstitelskou legendou, vždyť spousta našich sbírkovek, ať už dřevin, kaudexů nebo pachykaulů pochází právě od něj. Pokud to bylo možné, Jirka každý rok v září nevynechal pravidelnou brněnskou výstavu, v jejíž prodejní části se daly vždy objevit jinde nevídané botanické poklady, povětšinou pocházející právě od A.Tomandla. A teď mohla nastat příležitost prohlédnout si na vlastní oči sbírku, ve které se tyto sukulentní zajímavosti urodily.

Po příchodu na terasu domu Tomandlových bylo hned zřetelné, jaké rostliny má pán domu v oblibě. Řada vyletněných výsevů na vedlejším stolku (A.Tomandl je známý tím, že není ani tak sběratel sukulentů, jako spíš jako jejich pěstitel a hlavně stvořitel – „vysévač“ – vzpomeňme třeba na dosud nepřekonaný článek o výsevech nejrůznějších xerofytních rostlin ve starším čísle Adenia), vzrostlé rostliny, lemující terasu po okrajích a k tomu výhled na zahradu, zaplněnou skleníky s kaktusy a sukulenty. To jsme netušili, že hlavní část sbírky se ukrývá v horní části domu.

Vystoupali jsme nahoru pod střechu, kde jsme mohli vejít do skutečného zeleného království s množstvím vzrostlých rostlin. Nebudu vypočítávat všechny rody, které si zde bylo možné prohlédnout, nakonec by to snad ani nebylo v mých silách. Bylo jich zde tolik, že už by se sem další asi težko vešly. Protože jsme měli dostatek času, docela jsme si to užívali a neustále objevovali v leckdy nepřehledné spleti nové a nové zajímavosti.

Později jsme se přesunuli na zahradu, kde nás zaujaly výklenky ve zdi se seřazenými rostlinami rodů Cotyledon, Hechtia, Bursera, Oxalis, Echeveria atd.. Velmi zajímavý byl i pruh rostlin podél plotu s mrazuvzdornými sukulenty rodů Sempervivum, Orostachys, apod., proložené vyletněnými krasulkami, agávemi a dalšími lahůdkami. Z posledních skleníků a pařenišť si toho už moc nepamatuji, kytek bylo moc a dojmů ještě víc, musíte si tedy vše prohlédnout na fotografiích.

Byli jsme moc mile překvapeni úžasnou pohostinností majitele sbírky i jeho paní. Pochopitelně jsme jako vždy neodešli s prázdnou, bez problémů jsme dostali spoustu stonkových řízků i hotových rostlinek. Dodnes si na A. Tomandla vzpomenu, když zalévám nádhernou Begonia dregei f.rubra (skutečně má vespodu tmavočervené listy, přestože roste přistíněná pod poličkou s jinými rostlinami), nebo zajímavé hlíznaté Pelargonium reniforme, které po zkrácení příliš dlouhých vyvěšených stonků vypadá hodně k světu. A tak to má být, nad částí rostlin ve sbírce si pokaždé vzpomenete na toho, kdo vám ji dal, či za něco vyměnil a mě osobně by těšilo, kdyby se na mě vzpomínalo zrovna tak a pokud možno jenom v dobrém. R.


Fotografie sbírky najdete ve fotogalerii U Adolfa Tomandla - červenec 2008.


Summary:

The visit to the succulent and cactus collection of Adolf Tomandl.


Fotografie 2:

Zleva (From the left) V.Procházka, J.Maule a A.Tomandl

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky U Adolfa Tomandla - červenec 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář