Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časosběrná návštěva u Jakuba Jilemického

18. 12. 2011

 

Časosběrná návštěva u Jakuba Jilemického

kuba-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. + 2. Kuba Jilemický ve svém novém polykarbonátovníku

.................................................................................................................

Seznam návštěv známých a kamarádů, u kterých jsme letos byli na návštěvě, je ještě slušně početný, nabízí se tedy opět se k někomu podívat alespoň takto virtuálně.

O sbírce Kuby Jilemického jsme mohli psát už mnohokrát, protože letošní návštěva nebyla zdaleka první (a určitě nebude poslední), ale vždy jsme to nějak odložili, čekalo se, až si svou pěknou sbírku bude moci přestěhovat do nového skleníku, pak až bude mít všechny rostliny na svých místech, pak až je všechny přesadí atd. atd.

Tento rok jsme provedli prohlídku na konci března a málem jsme stihli další i po Zamykání sezóny v Chrudimi. Ta poslední neuskutečněná mě docela mrzí, protože Kuba začal v poslední době kromě svých oblíbených havorcií pokukovat i po dalších zajímavých sukulentech na doplnění sbírky. Ne, že by se mu dřív také nelíbily, ale teď si na ně udělal i místo ve sbírce, takže se platonický zájem změnil ve skutečný, realizovatelný.

Asi jste pochopili, že nejvíce místa u Kuby zabírají havorcie a gasterie všemožných druhů, poddruhů, variet a forem. Když se rozhlížíte po tom množství nádherných a spokojených rostlin, nestačíte se divit, jak se jen v rámci těchto dvou rodů příroda vyřádila, jak jsou pestré a variabilní. Kuba také má mezi havorciáři známý web, věnovaný těmto dvěma rodům (www.haworthia-gasteria.com), kde si jeho oblíbenkyně můžete prohlédnout na fotografiích z jejich přirozených stanovišť v Jihoafrické republice.

Nejvíc si u Kuby cením nejen jeho štědré ruky ohledně hůře sehnatelných druhů, ale i jeho hluboké znalosti obou rodů a hlavně shovívavosti při mých opakujících se dotazech na určení jednotlivých druhů v naší sbírce. Myslím si, že jiný, méně trpělivý člověk by už mě poslal minimálně do Prčic, možná i někam dál... R.

 

Fotografie ze sbírky najdete ve fotogalerii Návštěva u Kuby Jilemického.

Fotografie 2 - Kuba Jilemický

 

kuba-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Kuby Jilemického

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář