Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blesková návštěva u pana Matíka

4. 8. 2008

Blesková návštěva u pana Matíka

 Obrazek

  

Návštěva u tohoto velmi šikovného pěstitele skalniček nebyla ani tak nečekaná pro něj, jako spíš pro nás. Jeden květnový pátek jsme se totiž s panem Matíkem dali do řeči na tradiční výstavě plzeňského Alpinum klubu (velmi vděčné téma skalničkových sukulentů) a protože nic se nemá odkládat, v sobotu odpoledne jsme to uháněli směrem od Plzně k jihu v nadšeném očekávání, co nás bude čekat.

Zahradu na strmém břehu jedné říčky jsme našli naprosto bez bloudění a pan Matík nás už očekával. Horní, rovnou částí zahrady jsme prošli docela kalupem, tulipány sice krásně kvetly, ale my už se těšili na tvrději pěstované rostlinky na příkrém svahu mezi kameny. Objevovali jsme další a další zajímavosti a ke každé následoval krátký odborný výklad. Pan Matík se s naprostou lehkostí pohyboval po jednotlivých kamenech a povídal a povídal. Po obhlídce skalky došla řeč i na hlavní objekt našeho zájmu - mrazuvzdorné rostliny rodů Sedum a Lewisia. Pan Matík je totiž jejich vyhlášeným pěstitelem a naštěstí pro nás i úspěšným množitelem. Dostali jsme nejen spoustu užitečných rad (třeba, že levísie nesnášejí polední úpal) a nakonec i cenné sukulentní rostlinky. Pan Matík i jeho paní byli moc milí a jelikož na zahradě bylo pořád na co koukat, ani se nám nechtělo domů.

Tušíme, že záběry ze zahrady pana a paní Matíkových potěšíme hlavně ty, co nemají v oblibě jen a jen skleníkově pěstované rostliny, ale mají či zamýšlejí budovat i nějakou venkovní skalku. Ta, kterou vybudoval pan Matík musela znamenat roky těžké práce a to nemluvím o jejím následujícím udržování. To však návštěvy nevidí, před jejich očima je velice zdařilé dílo, kde je pořád co obdivovat. A na panu Matíkovi bylo tu a tam vidět, jak je při vší své nefalšované skromnosti na své životní dílo (právem) hrdý. R.

Záběry ze zahrady najdete ve fotogalerii U pana Matíka - květen 2008.

Summary:

Visit in ornamental garden with rockery at Mr.and Mrs. Matík

Obrazek
 


 

 

Náhledy fotografií ze složky U pana Matíka - květen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář