Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsevy po měsíci a půl

7. 3. 2010

Výsevy po měsíci a půl

 

Nějakou dobu jsem se  s výsevovým zpravodajstvím odmlčela. Vyklíčené rostlinky vesele rostou a celkem i prospívají, některé už vytvářejí pravé listy, zkrátka kdyby nezabíraly tolik místa, dělaly by nám jen a jen radost. Ale s nedostatkem prostoru bojuje leckdo, takže přestanu lamentovat a vrátím se k věci. I když jsem nad nedoklíčenými druhy už docela lámala hůl, dokázaly dva druhy překvapit. Po měsíci od vysetí vyklíčila Ipomoea sp. z Argentiny, dnes už jsou venku 2 rostlinky ze 4 vysetých semen. Je to moc dobře, protože tento zatím neurčený druh je velice vzhledný a hlavně k mé velké radosti i v dospělosti docela miniaturní. Kaudexík velikosti křepelčího vejce, lístky jako vysoustružené, roste od jara do podzimu a zimu tráví v zataženém stavu. Je jen dobře, když bude nějaká nová, generativně namnožená rostlinka navíc.

Další radosti zažívám u výsevů, které jsem dala do chladnějšího prostředí našeho sklepa. O z větší části naklíčených semenech rostlin rodu Othonna nemluvím, vás asi více zajímá peperomie č. 31 (P.dolabella). Minulý týden jsem v květináčku objevila první titěrný semenáček, podobné to bylo i u několika dalších druhů rodu Peperomia (P.dolabriformis, P.sp. Arequipa, kaudexní P.sp. San Marcos). U kaudexních druhů jsou už od začátku patrné kaudexíky velikosti makového zrnka a k tomu peltátní lístečky. Potvrzuje to mou zkušenost, že peperomie potřebují ke klíčení chladnější prostředí a rozptýlené světlo. Za oknem z polykarbonátu rostlinky ve sklepě zůstanou co nejdéle, předchozí roky se mi to tak osvědčilo u P.gracillima a P.monticola.

To je zatím ve zkratce vše, snad to s výsevy nepřeháníte tak, jako my dva (nové rostlinky by sukulentář chtěl, ale té práce a hlavně toho místa, co zabírají…). Ale stejně je to radost, zvlášť od té doby, co nám čerstvé semenáčky neochutnávají larvy smutnic a přestože sem tam dojde k nehodě (já vyklopila krabičku vysetých semen, kocour zase platíčko s devíti druhy vyklíčených semenáčků – to bylo lamentování), zkoušíme to dál se semeny vlastními, darovanými i nakoupenými. Mějte se krásně u svých výsevů i u hotových kytiček. R.


Obrazek