Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seju, seješ, sejeme

20. 2. 2011

Seju, seješ, sejeme

 

Myslím si,  že je mezi vámi určité množství nadšenců, kteří se nespokojí jen s pouhým nakupováním již hotových rostlin. Ne, že bych nakupování odsuzovala, i my s Jirkou se získávání tímto způsobem nebráníme, protože jsou bohužel rody a druhy, semena kterých bohužel téměř nikomu neklíčí a nebo třeba i vyklíčí, aby vzápětí bídně zhynuly, aniž bychom přišli na to, kde jsme udělali chybu. Když to člověk zkusí třeba 2x – 3x, počtvrté to vzdá a raději si nakoupí rostlinu, kterou napěstoval někdo šikovnější či šťastnější.

Ať si však říká kdo chce, co chce, mně největší radost dělají „moje děti“ – tedy rostlinky, které jsem si vypiplala ze semínka. Mohu sama určit, kdy a jak je vyseju, většinou vidím i okamžik, kdy se klíček vyklube ze semínka, kdy se rozloží první děložní lístečky a kdy se vyvinou listy pravé. Vloni jsem vám přinesla miniseriál o výsevu několika rostlinných druhů, dnes vám ve fotogalerii přinesu  ukázku některých z nich, jak vypadají po necelém roce života. Není to vše, přidávám pár ukázek obtížně klíčitelných semen z Chile. Nejsou to sice všechno jen sukulenty, jsou zde i další rostliny – cibuloviny, skalničky atd. Jako poslední najdete několik fotografií vyklíčených peperomií, ano, rostlin, z nichž některé byly také v posledním seznámku. Některé z předloňské úrody jsme seli vloni na jaře a začaly klíčit třeba až vloni v zimě, semena z loňské sklizně jsou vysetá na začátku tohoto roku, první z nich vyklíčila na začátku února a další druhy nyní pomalu následují. Jak vidíte, někdy je to pověstný běh na dlouhou trať, výhodou je dlouhodobá klíčivost a minimální ztráty kvůli plísním. Určitě se mi vždy vyplatilo na semena peperomií nespěchat, klíčení by navíc mělo probíhat relativně v chladu a na alespoň rozptýleném světle. Asi tak 14 dní po vyklíčení již výsevy odkryju, ošetřím preventivně proti smutnicím a dám do skleníku někam do spodního (chladnějšího) patra (ale musí sem jít dost světla, aby se semenáčky nevytahovaly). I zde mohou nevyklíčená semena ještě dokličovat. Vidíte, že nové rostlinky jsou opravdu muniaturní a hodně dlouho se nedají pikýrovat. Až tak druhým rokem, když okýnkové druhy mají více listů a ty hlíznaté mají už vyvinutější hlízku. Není to úplně jednoduché, ale ve finále je to velká radost, peperomie jsou úžasné rostliny.

Jako krátké zpravodajství by to snad stačilo, snad u vás, vysévačů, převládají také radosti nad starostmi. Člověk se sice nikdy nevyvaruje ztrát, ale mohou mu to nahradit buď další pokusy se stejnými semeny či výsevy jiných, méně obtížných druhů. Nuže, hodně štěstí. Vysetého i toho dalšího. R.

 

Fotografie najdete v přidané fotogalerii Výsevy 2.

 

Náhledy fotografií ze složky Výsevy 2


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář