Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stíník

11. 8. 2013

 

Stíník

stinik-1s.jpg

    

Tento způsob léta zdá se mi poněkud horkým a přesluněným….(snad mi pan Vančura odpustí), ale tak nějak to letos vidím, zvláště, když se teploty odpoutají od snesitelné třicítky a vydají se směrem k nesnesitelné čtyřicítce, myšleno ve stínu. To pak člověk-pěstitel neví, jestli má zalévat sebe či rostliny, kam schovat svoje choulostivější kytky do stínu či polostínu a podobné zásadní problémy (kam se na ně hrabou ty politické pseudoproblémy). Tam někde se zrodil jeden nápad, který skončil realizací a zkušebním provozem dalšího pokusného zařízení na naší zahrádce.

V zásadě je to pár klacků potažených stínící fólií ale to by neznělo potřebně vznešeně a technicky. Takže jinak – jde o kovovo-dřevěnou vzdušnou pergolo-konstrukci opláštěnou optimálně zvolenou stínící fólií. Půdorus 1,7x4 m, výška 2,2 m. Kromě vlastní fólie (2 balení 1,5x5m) všechno ostatní posbírané po zahradě, sklepě a sousedech. Zužitkovaly se také uskladněné staré školní lavice, které se využijí jako pěstební stoly. Jako kotevní úchyt slouží kovový rám dětské houpačky. Teď jen přestěhovat všechny nastřádané rozpikýrované a přesazené přebytky ze všech koutů zahrady pod síť a pozorovat, co to s nimi udělá.

Ještě trochu přemýšlím, jestli by se nehodilo časem vylepšení ve smyslu rozkládací / rolovací nepromokavé (a nejlépe i světlopropustné) plastové fólie pro případ dlouhotrvajících či přívalových deštů. Normální deštík pochopitelně nevadí, spíše prospívá.

Zbývá už jen název: sítník – stínoviště – stíník, co se bude komu líbit. Myslím, že kytkám to bude určitě jedno. J.

stinik-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

koukám

(Eva Egertová, 14. 8. 2013 8:04)

Koukám, že jste paní zabral sušák na prádlo. U nás je to opačně, na venkovní jsem navěsila tillandsie a z balkonu je skleník. A manžel se opatrně zeptal, kde se teda bude sušit prádlo.
Na skleníku máme taky stíník, uplně jednoduchý, dvě latě s přitlučenou sítí, jedna napevno přidělaná k okapu, u druhé dřevěné tyčky na zdvihání, když je pod mrakem, tak to dva lidi nadzdvihnou a přitáhnou k okapu, když je třeba stínit, jeden to spustí dolů. Zatím jsem nic nespálila. Zdravím, Eva

Re: koukám

(Blaník, 3. 10. 2016 13:06)

Tuto stránky čtu ve volných chvílích, kterých moc není. Líbí se mi.
Tak já zabrala s tilandsiema celou pergolu. Sušák na prádlo je v tom případě maličkost. Ale aspoň pergola vypadá jinak. Od kud jste, Evo. Polabí je dost široký pojem. Třeba bychom mohli neco vyměnit.

Kdo půjčí...

(Otík, 17. 8. 2013 20:57)

Já koupil v sekáči bílou, částečně vzorkem zahuštěnou záclonu 2 x 5 m.
Dávám jí přednost před touto zelenou síťovinou, ale jenom proto, že mezi to málo vědomostí, které mi ze školy utkvěly, patří, že bílá vrací nejvíc slunečního svitu do nebes.
Rád bych to ověřil. Máte někdo albedometr?