Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přístřešek aneb pultoregál

1. 6. 2008

Přístřešek aneb pultoregál

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1.- 2. Montování přístřešku (Assembly)

3.- 4. Jirka v akci (Jirka in action)

............................................................

Jeden ze způsobů „jak nepostavit skleník“, je postavit například něco jiného. Vynalézavost sukulentářů v našich zemích je nekonečná, a tak u těch šťastných, kteří vlastní dům se zahradou nebo aspoň onu veledůležitou zahradu, lze pak nacházet různé zahradní stavby jako plod této vynalézavosti. Jedno z řešení, které chci čtenářům ZL dnes představit, stojí už celé dva týdny v rohu naší malé zahrady.

Při putování po sbírkách si člověk nemůže nevšimnout oněch zvláštních staveb se společným jmenovatelem, ale nejednoznačným pojmenováním. Mám na mysli všechny ty pěstitelské záležitosti na nožičkách a se stříškou. Jak je vlastně nazvat – pařeniště na nohách, pěstební pult s krytem, stříška se stolem, krytý otevřený parapet ? Je to jedno, ony i ty funkce, které od svých staveb autor, konstruktér a často i stavitel v jedné osobě očekává, mohou být různé. Jedna velká skupina těchle pařenišť je například uzpůsobená na celoroční provoz, jsou tedy utěsnitelná a v zimě vytápěná. Protože však my zimujeme v hlavním skleníku a potřebovali jsme vyzkoušet jiný způsob vyletnění na volném vzduchu, šli jsme do něčeho z druhé velké skupiny krytých pultů s volnými boky a vysoko umístěnou, průhlednou střechou. Říkejme tomu pracovně „přístřešek pro zvláště odolné sukulenty“.

Inspirací nám samozřejmě byly různé obdobné stavby kolegů v poslední době navštívených (Milan Kůrka, Jirka Merhaut, Václav Procházka, Honza Vaněček,…atd.). Někdo buduje od základů z nových materiálů, jiný použije materiál, který mu zbyl a někoho inspiruje stavba již existující, kterou jen upraví. Já jsem na to šel „po česku“, tedy ze zbytků regálového systému ze šrotoviště vznikla šroubovaná stojanová konstrukce. Na stříšku jsem dokoupil moderní trapézový polykarbonát, který jsem přimontoval na lehoučkou dvoudílnou dřevěnou konstrukci. Dvoudílná stříška se ve středu překrývá, je řešená jako odnímatelná a ke konstrukci ji připevňuje čtveřice „gumicuků“, neboli pružných gumových lanek s háčky na koncích.

Rozměry konstrukce: hloubka 90cm, délka 320cm, výška hlavního pultu 90cm, výška spodního patra 40cm, stříška ve výšce 180cm uskočená na 160cm. Samotná stříška 400x125cm, čili přesahy na všech stranách. Přístřešek je umístěný v chráněném rohu zahrady, orientace dlouhou stranou k jihu.

V pravé části jsou vyletněny krasulovité a portulakovité sukulenty, které podobné extrémnější stanoviště přímo milují a u nichž máme ověřeno (slunečním plamenometem), že přežijí vše a navíc ještě zkrásní (rody Anacampseros a Adromischus). Levá část se zabydluje pomaleji, vyletňuji tam odolnější cibuloviny (Amaryllidaceae a Alliaceae) a větší druhy Aloe. V druhém, spodním patře se zabydlely poslední přírůstky z mrazuvzdorných sukulentů a skalniček a plánuji sem dát i některé horské aloe a jiné druhy, které nesnášejí letní úpaly. Stříšku chci po většinu času nechat na konstrukci a sundavat ji až v případě „kulturního“ deštíku, někteří pěstitelé činí opačně – mají stále odkryto a přikrývají jen při prudkých deštích či kroupách.

Je pochopitelné, že po 14 dnech od stavby a nastěhování prvních obyvatel nějaké velké přínosy přístřešku nejsou, ale zkušenosti jiných dávají částečnou záruku spokojenosti takto přes léto pěstovaných rostlin. Ostatně, pokud čerstvě zhotovený přístřešek neodletí při první letní vichřici, budu připraven na konci sezóny poreferovat o vlastních konkrétních výsledcích. J.

Summary:

Article about assembly of new open greenhouse for succulent plant (and cacts).

Fotografie 2:

1. Hotový přístřešek (Completed open greenhouse)

2.- 3. Přístřešky M.Kůrky a J.Vaněčka (Open greenhouses of M.Kůrka and J.Vaněček)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ke skleníku (dodatečně)

(Petr, 19. 6. 2015 9:36)

Vynikající přístřešek a nápady, děláte to super. Přesně takhle je to u nás sbírkařů, ať už K nebo S :)

A toho chytrého pána, co si odprezentoval tu svoji pražskou exotiku? Stačilo pár let, ani ne tolik, a už "dodýchal". Tedy myslím tím to, že Vy existujete a jedete dál, on jak vidno "dojel". Příslušný odkaz neexistuje, po chytrém panu doktorovi ani vidu ani slechu. Takže přeji mnoho úspěchů, ať se daří a roste to!

Brrr ta zahrada

(miro, 1. 2. 2012 22:11)

No délat zahradu i když "exotickou" tak jak je na tom webu, to je superptákovina a takhle se to nedělá. To védí všichni sukulentáři a kaktusáři. Ale je to věc názoru. Ten pŕístřešek z regálových dílců je fajn, jdu na to.

Ke skleníku?

(Jirka, 20. 1. 2012 19:32)

Děkujeme za komentář i za projevený názor. Teď k obsahu komentáře - nevíme, jestli Vaše odmítavé stanovisko platí ke skleníku, k fóliovníku nebo k přístřešku. Ale to nakonec nevadí, vše může být úhlem Vašeho pohledu opravdu ošklivé. Když dva dělají to samé, nemusí to být to samé, jak je zřejmé z fotografií na Vašem webu, který jste si zda tak "nenápadně" zaprezentoval. Přístup lidí k estetice je jejich osobní věc a já bych se upřímně takové kritiky jako Vy neodvážil. My jsme sbírkaři a naší sbírce a vlastním kytkám jsme podřídili vše, i naši zahradu. Nic neprezentujeme jako správné nebo dokonce nejsprávnější řešení, ale pouze naši zkušenost.

ke skleníku

(Dr Jiří Josífko, 20. 1. 2012 18:24)

Můj osobní názor : tak tohle je v zahradě skutečně ošklivé. Možná účelné. Ale ....brrr. Dr J Podívejte se na www.exotickazahradapraha.cz.

Dobrý nápad

(Václav Šubrt, 27. 1. 2009 17:56)

Vlastním malu skupinku sukulentů, s letněním bez přístřešku mám starosti.(stále hlídat počasí).A tak Váš nápad je dobrý.Mnoho ůzpěchů

Nápad

(Radka, 2. 6. 2008 15:28)

My jsme jen realizovali už dávno vymyšlené, spousta pěstitelů takhle nenápadně rozšiřuje své pěstební plochy a kytkám je tam navíc moc dobře. Navíc to finančně až zas tolik nezatíží rodinný rozpočet, stačí železné profily za cenu železného šrotu, nakoupit šrouby, podložky. Jediná větší investice je ta stříška (latě a hlavně vlnitý Marlon). A když je navíc k dostání šikovný chlap...:-)
Do Brna určitě někdy pojedeme, jen neslibujeme kdy, ale budu na tom pracovat :-). Lhota zdraví Brno.
Radka (+Jirka a comp.)

Jůůů

(Romča, 2. 6. 2008 12:05)

vy ste ale šikulky ;o) Je to dobrý nápad a velká inspirace, než pořídíme skleník. Díky Vám a jen tak dál...A co cesta do Brna, neplánujete? Klidně počítejte s noclehem. A výsevy rostou, už přemýšlím, jaké další semena pořídím, ještě že sem Vaše stránky objevila, jinak bych se k vysévání asi nikdy nedokopala ;o)
Brno zdraví Lhotu (Romča, Pája a spol.)