Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak jsme větrali aneb Chvála průvanu

16. 4. 2007

Jak jsme větrali aneb Chvála průvanu.

 

Je to nečekané vítězství, ale neustále je nejčtenější rubrikou našich kytičkových Zelných listů Stavba skleníku. Je možné, že většina čtenářůObrazek k nám zabloudí omylem, protože vyhledávače konají svou práci nekompromisně a kdokoli se jen zmíní o polykarbonátu, makrolonu, skleníku či nějakých detailech skleníků, už ho mají! Je ale škoda, že naše pokusničení v oboru zimních zahrad pro sukulenty zatím nikoho nevyprovokovalo ke komentáři, dotazu, polemice či jiné reakci, ale budiž, každý jest strážcem svého know-how a tak neporadí a neporadí. To my jsme zelenáči zelení a kde můžeme,tam poradíme (dost možná, že i hlouposti). Takže dnešní skleníkový díl je o našem prvním velkém větrání.

Poslední dny (i měsíce) dávají trochu za pravdu zastáncům globálního oteplování a teplotní rekordy nejen v letošní zimě, ale hlavně Obrazekv tomto jaru padají snad každý den. Nevím, jaké pranostiky přísluší těmto dubnovým dnům (asi něco aprílového), ale to co předvádí sluníčko a celá příroda několik posledních dnů, je evidentně něco nečekaného. A tedy i teploty v našem polykarbonátovníku den ode dne stoupají a stoupají. Nejdřív k naší spokojenosti (netopili jsme, ani nepamatujeme), a když teploty vyšplhaly k 25°C, pak jsme pochopitelně využili plánovaných větrací otvorů a teploty klesly, ale když to přes dveře i okno dokořán a větrák na nejvyšší stupeň začalo lézt přes 35°C, přišel ten slavný okamžik.

Povolili jsme 2x6 šroubů a vyndali obě bočnice (cca 2/3 plochy boků skleníku). A kytky si spokojeně vydechly! Bylo to úplně slyšet, ten okamžik úlevy, kdy pohyb vzduchu větrákem byl nahrazen celoplošným průvanem. Přísaháme, že neblufujeme, ale doopravdy během půl hodiny (za stejných podmínek) klesla teplota v našem skleníku o 10°C, z 35° na 25°. Navíc se uvnitř skleníku zcela změnila atmosféra – všechny listy a květy všech rostlin se pohybovaly zároveň. Prostě synchronní, celoplošný průvan, nádhera…

První noc jsme z obavy z velkého chladu (bylo nakonec 8°) bočnice opět nandavali, druhý den jsme to zkusili nechat přes noc otevřené.Obrazek A pak jsem to ráno zažil: nedělní ráno v Africe, tedy vlastně u nás ve skleníku: Je neděle, mírně před sedmou ráno a silné slunce se přehupuje přes obzor, aby rozpálilo zem. Je 7,5°C, voňavý vzdoušek a lehký větřík. A kytky, i ty nejchoulostivější a nejteplomilnější, jsou nadšené z toho rána a natěšené na další slunečný den. A já mezi nimi jenom pobíhám a skoro je nepoznávám….

Nechám už toho básnění a raději už jenom stručně a suše: první velké větrání v našem skleníku dopadlo nad očekávání dobře. J.

Fotografie:

1.Pohled do "skleníku" od východu.

2.Pohled do "skleníku" od západu.

3."Skleník" před východem slunce.

 

Summary:
The first succesfull try of our tunnel experiment or else How is important the
flow of wind for plants.

Photographies:

1.Look to our grenhouse from east.

2.Look to our grenhouse from west

3.Greenhouse before dawn.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář