Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šťastný a veselý zelený rok 2008

1. 1. 2008

Šťastný a veselý zelený rok 2008

 

Konec roku je nejen dobou vánoc, Silvestra, oslav a dobrého jídla, ale i dobou, kdy Obrazekse ohlížíme za vším, co tento rok přinesl.

Vzhledem k tomu, že na Zelených listech se píše o rostlinách, budu pamatovat především na ně a spoléhat na to, že i v životech všech čtenářů těchto stránek mají někteří zástupci rostliné říše důležité místo.

I letošní rok mě obohatil o několik rostlin a některé z nich byly z těch, které jsem si už delší čas přál. Během několika posledních let se i tilandsie a sukulenty staly mnohem dostupnějšími, než kdykoliv dřív. Začnu tilandsiemi, které jsou mě asiObrazek nejbližší. Musím optimisticky konstatovat, že v letošní nabídce domácích internetových obchodů, které tilandsie nabízejí se v průběhu roku vystřídaly všechny CITESové druhy, i jiné, stejně vzácné.

I v OBI a Baumaxu byly díky jedné české firmě, která dováží jak je, tak i sukulenty, nabízeny v rozmanitosti v předešlých letech nevídané. To platí i o sukulentní nabídce v těchto obchodech. Před několika lety jsem v nějaké knize nebo časopisu četl o rostlině se jménem Frithia pulchra, která mě zaujala zvláštními listy a především krásou svých květů. (Fotku nemám, ale kdo zná Encyklopedii sukulentů pánů Ježka a Kunteho – její fotka je hned na obalu.) Tato Obrazekjihoafrická rostlina byla pro mě jedním z nedostupných snů, tento rok jsem ji sehnal za 30,- Kč a většinu léta a začátek podzimu mi svými květy dělala radost na okně v zaměstnání.

Nabídka Sekce pěstitelů sukulentů nebo i jiných pěstitelů, jejichž jména jsou mezi příznivci těchto rostlin dostatečně známá, dokazuje, že tím největším záporným činitelem v pěstování našich oblíbenců už není omezená nabídka, ale omezené prostory, které na jejich pěstování máme. A pokud jsou některé druhy zatím nedostupné, nebo málo dostupné, buďme i za to rádi, doba, kdy se na ně můžeme těšit a usilovat o ně je také pěkná, máme zas pěstitelský sen a o co déle se splní, o to větší radost z dotyčné rostliny bude. Zatím si můžeme vybrat z té nabídky, která je a o které se před Obrazekpár lety nikomu ani nezdálo.

Když už vytouženou rostlinu domů přineseme, někdy nastává další problém, jak se o ty krásné exotické cizince starat, aby zdomácněli i v našich podmínkách, kde není tolik světla, tepla a kde je pro ně někdy všechno úplně obráceně. Od toho jsou tu různé knihy a encyklopedie (kdo vládne cizími jazyky, je na tom podstatně lépe, bohužel, mě se to netýká),

nebo internet, kde při troše štěstí při hledání informací narazíme na Zelené listy, jako já, když jsem se snažil něco najít . Tyto stránky se mi hned zalíbily a když mě dále příjemně překvapily i tím, jak se nové články často, pravidelně a v hojném počtu objevovaly, stal jsem se pravidelným čtenářem (a nyní sám i čteným autorem – pozn.ZL), který se každé pondělí těší na další příděl informací a inspirace. O některých zde uvedených rostlinách jsem téměř Obrazeknic nevěděl, o některých jsem ani netušil, že existují a tak jsem moc rád, že Radka s Jirkou už zkušenosti s pěstováním různých zajímavých a vzácnějších rostlin mají, jsou ochotni se o ně podělit a poradit. Za to jim patří jistě nejen můj velký dík.

Protože lidé mají ve zvyku si do nového roku něco přát, rád bych autorům Zelených listů i všem jejich čtenářům popřál hodně zdraví (i všem našim rostlinám), ať se všem v tom novém roce daří lépe než v tom končícím, Zelené listy ať se stále zelenají.

Všem přeji splnění nějakého pěstitelského snu a nezapomeňte si stejně jako vaše zelené oblíbence pěstovat dobrou náladu, s tou je to stejně jako s nimi v životě hned hezčí. J.K.Obrazek

Fotografie:

1.Aloe descoingsii

2.Haworthia arachnoidea

3.Hoya bella

4.Euphorbia cylindrifolia

5.Aloe bellatula

6.Haworthia nigra

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář