Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rostliny se zvláštní lokalitou

7. 2. 2007

Rostliny se zvláštní lokalitou.

 V poslední době převažuje trend upřednostňování rostlin s lokalitou z přírody. Je to logické, pokud jde o legálně dovezené kytky, je většinou zaručena čistota genetické informace rostliny. S každou další generací hrozí riziko křížení rostliny s jedincem toho samého druhu, ale třeba z jiné lokality, takže s drobnými vzhledovými odchylkami, nebo dokonce nebezpečí mezidruhového či mezirodového křížení. Vznikají jedinci, při jejichž identifikaci odborníci kroutí hlavami a občas se za ty hlavy i nešťastně chytají. Pokud tedy ke křížení nedochází záměrně, protože pak pro podobnou činnost platí přímá úměra: čím šílenější výsledek, tím větší radost. K podobnému tématu se určitě ještě jednou vrátím. Rostliny bez lokality zůstávají ve sbírkách jen z nouze, či pochopitelné nostalgie, nebo končí jako dárky a výhry v tombole. Ale proč o tom vlastně mluvím? Existují totiž kytky, které lokalitu sice mají, ale velice speciální. Budu jmenovat, aniž bych chtěla dělat reklamu: OBI, BAUMAX, Květinářství XY, Poliklinika, a tak podobně. Znáte to, potřebujete dokoupit chybějící lištu ke dveřím a nedá vám to, abyste alespoň na chvilku nemrkli okem na kytky v oddělení Zahrada. ObrazekJdete koupit manželce pugét a zkontrolujete, jestli se v koutku Květinářství nekrčí nějaký zapomenutý opuštěný sukulentík, který by mezi pokojovkami určitě nepřežil. Potřebujete změřit u doktorky krevní tlak a se slzou v oku procházíte kolem několik let nepřesazeného uschlého trsu cibulek v květináči na schodišti u výtahu zdravotnického zařízení. Pokud podlehnete němému volání rostlinek o pomoc, získáte kytku se zvláštní lokalitou. Tato koupě je pro sukulenty často záchranou za pět minut dvanáct. Je znám případ obrovského parádního jedince rodu Calibanus, na kterém byla v jednom z obchodů cenovka se čtyřmístnou cifrou a  kolem něhož někteří členové plzeňského klubu chodili mlsně, leč opatrně tak dlouho, až z něj díky nevhodnému substrátu a nepříznivým podmínkám zbylo jen smutné shnilé torzo, nestojící ani za zlámanou grešli. Takže vás vyzývám, aniž bych chtěla podporovat prodej, obměkčete svoje sukulentářská srdce a buďte milosrdní i k rostlinám s velice zvláštní lokalitou… R.

Co na to Chróstal? „A nepřehánějte to s tó vědó a těma lokalitama. Zachránit kytku před smrťó je dobré skutek a bohulibé čin!A příroda vám to vrátí!“.

Obrazek

Fotografie:

1.Drimiopsis maculata, Poliklinika

2.Gasteria vlokii, OBI

Summary:

Plants with special locality

 An article about plants, you can buy in malls or flower shops and which you can find in corridors of hospitals and other institutions.

Photographies:

1.Drimiopsis maculata, Policlinic

2.Gasteria vlokii, OBI (Big shopping centre with garden requisities)

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nebite ma....

(Bogo, 14. 2. 2007 18:09)

No nazdar!! Tak, tu sa propaguje ukrývaný návod ,pod slupkou zachraňovania rastlin, na premiestňovanie rastlin z chodieb panelákov a zdrav. zariadení ku nám domov do zbierky ? No to to?....Ále, srandujem!Len chcem upozornit milých kolegov sukulentárov na tie niekedy fakt úbohé rastliny, ktoré niekedy fakt týmto činom zachránime, aby ste ich dávali do dlhodobej karantény, lebo získate s nimi aj také maličké zlatučké a milé biele potvorky,ktorým vôbec nezáleží na ich pôvode a lokalite a sú rady že sa môžu presťahovať a získať tak prechodný pobyt / aj s lokalitou /vo vašej zbierke.Hi Hi Hi. ps. A to plati aj pre rastliny poctivo zakúpene v OBI .Baumax.....etc. etc. /samozrejme česť výnimkam / éj ale som tomu dal????!!! BB