Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malý fejeton o plynutí

17. 11. 2008

Malý fejeton na téma „plynutí“.

 

Na otázku – Co vlastně plyne? – lze zodpovědně odpovědět: plyne voda, plyne čas, plyne život. Na takto položenou otázku na našich Listech lze však také lehce nezodpovědně odpovědět: mohou plynout i kytky. Je to sice evidentní protimluv, ale věřte mi, ony skutečně umí plynout.

Chápu, že k tomuto zdánlivému nesmyslu musím podat nějaký komentář, případně příkladné příklady. Budou pochopitelně ze života mého (i mých přátel) se sukulenty a podobnou flórou. První podobou tohoto pohybu je plynutí průběžné. Jsou to pěstitelské začátky každého z nás, kdy kytky stále přicházejí, ale nějak i stále odcházejí, čili odplouvají. Nejsou totiž pro ně vhodné podmínky, jak teoretické tak praktické a tak si klidně v jedné vlně připlují, aby vzápětí v druhé vlně zmizely v zeleném propadlišti. Smutné, leč pravdivé. Druhou podobou plynutí může být také malé tsunami, taková katastrofická likvidace většího množství nastřádaného sukulentního materiálu v jedné odlivové vlně – příčin (samozřejmě už objektivních) bývá rozmanitě – porucha vytápění sbírkových prostor v kombinaci s největšími mrazy, stávka větracího soustrojí v okamžiku rekordního slunečního svitu, totální přebytek vody podpořený chladem (raději blíže nerozebírám, abych nepřivolal) nebo nějaká plošná nemoc či škůdce.

Další formou plynutí může být v další fázi něco jako uvíznutí na suchu. To zase když to neteče, nejde to a nedaří se. Prostě se jako sběratel upnete na nějakou kytku, nebo jejich skupinu, a ony jsou… – tedy vlastně nejsou, neklíčí, nerostou. Neplynou, nevyskytují se, vymizely. Taky moc hezké období.

Pak je zase sběratelsky naopak velice příjemná fáze, kdy ony vysněné a vytoužené kytky plynou tak nějak samy od sebe. Jednotlivé střípky unikátní kolekce přistávají s pravidelností přílivu na břehu vaší sbírky a vy jako mírně letargický Robinson přijímáte ty plynoucí dary a umísťujete je s lehkostí umělce do chybějících míst své originální mozaiky.

Určitě na každého pěstitele čeká nejnádhernější fáze – fáze splynutí. Bez touhy po dalších novinkách a ještě větších sukulentních lánech, posedávat zklidněně a šťastně ve svém dokonalém světě mezi svými zelenými druhy a splývat, dýchat s nimi jeden vzduch, pít jednu vodu a stát se jedním z nich….

Po tomto vrcholu bohužel čeká na každého pěstitele a na naprostou většinou sebedokonalejších sbírek skutečně závěrečné dějství, bohužel trochu smutné i když neodvratné – společné odplynutí. J.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

How to basis Google

(Davidwrafe, 24. 12. 2022 23:06)

That means you'll perceive some fresh features and suffer with access to additional channels where you can pick up visibility, without having to modify import of some complicated, handbook migration process. https://googlec5.com