Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kultivary, kříženci a mutanti

13. 3. 2011

Kultivary, kříženci a mutanti

krizenci-1s.jpg 

  

Fotografie 1:

1. Aloe ´Doran Black´

2. Crassula x justi - corderoyi

3. Aloe ´Jaws´

4. Astroloba - neurčený hybrid

..........................................................

Omlouvám se za možný zavádějící výklad jména článku, šlo mi prosím o to zapsat pár mých názorů na rostoucí zastoupení kultivarů a mezidruhových i mezirodových kříženců mezi sukulenty. Nemá podle mne smysl, abychom na ZL chrlili stále jenom představovací články o dalších a dalších sukulentech či cibulovinách (přestože jich máme ve sbírce stále dost na pár let takového psaní), na náš web patří i kromě dalších typů souhrnných či pěstovacích článků i takovéhle přemýšlecí (říkáme jim domýšlivě fejetony a úvahy, přesto, že tuto formu až tolik nenaplňují).

Semo-tamo se s nimi člověk sukulentář potkává a každý z nás k nim časem zaujme svůj vztah. Pro někoho zajímavost, pro druhého to pravé ořechové, pro třetího dílo ďáblovo, pro dalšího botanický odpad a vlastně, co člověk - to názor. Když jsem se v těchto dnech jal procházet jako každý rok pár nabídkových seznamů oblíbených (zahraničních) renomovaných firem, zabývající se množením a prodejem sukulentů, těšil jsem se na novou jarní nadílku těch rodů, které mám rád a které tak bláznivě stále dokupuji. A čekalo mě v nich nečekané překvapení – kultivary a kříženci útočí ! Bez vyjímky všechny nabídkové seznamy obsahují velmi početné zastoupení v lepším případě nových kultivarů sukulentů, v horším případě nových kříženců, bohužel ale na úkor oněch už bývalých početných zastoupení vzácnějších botanických druhů.

Zřejmě i k nám do Evropy po Japonsku a Americe dorazila vlna tohoto přístupu k pěstování sukulentů. Vlastně u spousty skupin rostlin jsme si na to už zvykli – všudypřítomně prodávaní multikříženci orchidejí nechť jsou nám vzorovým příkladem, ale i další skupiny – šlechtěné cibuloviny a hlízoviny (amarylisy, gladioly, jiřinky, begonie, cyklámeny a další), nové „jakobytakydruhy“ zelenin, ovoce, zahradních i pokojových rostlin jsou prostě všude kolem nás. U některých to chápu, u některých to vydržím a zrovna u sukulentů (a u některých zvláště) mi to zrovna nesedí. Vím, že pokrok nezastavím a bez šlechtění obilovin atd. by lidstvo dávno vymřelo hlady, že se šlechtilo odevždycky a Mičurinové byli jsou a budou (i takoví slavní lidé, jako A. V. Frič atd. atd.), ale prostě přehánět by se nic nemělo.

Když vynechám svůj staromilecký poznatek, že lesní jahůdce se nevyrovná žádný obří zahradní gigant (ani pytel „éček“), že silikonově a jinak vylepšené ženy by měly patřit jen na filmová plátna či do komiksů a ne do reálného života, myslím si prostě dál, že i malý kvítek je dostatečně nádherný a obyčejná (nevylepšená) krása sukulentu ryze přírodního původu je přesně to, na co dokážu hodiny užasle hledět a žasnout. Nad matkou přírodou a ne nad dílem komerčního hybridizátora či šlechtitele. Ano, v tom to nakonec je – proč objevovat nové zajímavé přírodní druhy, když si je snadno vytvoříme a dotvoříme v laboratoři? Co se vám líbí – obří květy, zdeformované listy, bradavice, vousy – nic není problém, račte si přát barvu květů či listů, vyberte si – všechno umíme. A hlavně, když se to dobře prodává.

Ne, nechci házet všechno do jednoho pytle -  ještě ty kultivary docela jdou, jsou to vlastně většinou ustálené odchylky nebo selekce. Ale ty mezirodové a mezidruhové produkty, z těch mi občas běhá mráz po zádech. Jak se vám třeba líbí nový hybrid Aloe variegata s Gasteria batesiana ? A když si představím, co se třeba asi provádí na rostlinném materiálu za pokusy s cílem vyprovokovat co nejšílenější mutaci původního materiálu, brr, to už tedy opravdu nemusím (vzpomeňte, geneticky upravená kukuřice taky nikomu moc nejede).

Je to každého věc, co si koupí, co si postaví na okno nebo čím zaplní sbírku. Kultivarový trend je prostě tady, je taky asi trochu móda, která jak doufám, bude zase příště vystřídána jinou módou, třeba něčím původnějším a přírodnějším. A když už někdo záměrně či omylem, amatérsky či profesionálně, křížení sukulentů (a dalších rostlin) provede, nechť k tomu alespoň do budoucna zaznamená základní údaje (jména rodičů – a adresně matku a otce ).  Pro mne ale platilo a bude platit, že prostě hezký sukulent či cibule, stejně jako hezká ženská jsou nejhezčí v té původní podobě a nad lesní jahůdku taky není…..J.

Fotografie 2:

1. Echeveria leucotricha x laui ?

2. Haworthia truncata x maughanii

3. Hybrid Haworthia blackburniae v. gramminifolia x Haworthia emelyae

krizenci-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tenký led

(Jirka, 12. 8. 2011 14:48)

Nešlo mi v tomto fejetonu o to něco "moudře" hodnotit. Měl jsem určitý pocit rozčarování z určitého trendu, ale tvrdit, že něco je lepší nebo normálnější, přírodnější....to nebylo mým cílem. Můj názor je můj názor a nikomu jej nenutím ani nedoporučuji. Jsou-li naším osudem kočkopsi, hruškojablka a další mutanti s větší či menší mírou šílenosti, budiž, mnoho s tím nenadělám. Ale chtěl jsem jen za sebe upozornit, že na druhém konci spektra je možná obyčejnější, méně atraktivnější ale pro mne čistší a krásnější původní rostlinstvo.

Všetko tu už bolo

(František Halama, 12. 8. 2011 12:25)

Pokročilý úpadok Rímskej éry sa vyznačoval korupciou, a všeobecným úpadkom mravov. Všetko nenormálne sa stalo normálnym (homosexualita, zvrhlosť bezohľadnosť...) Keď sa dnes dívam 10minút na TV, položím si otázku : "Niesom zoofil, ani pedofil, ani homosexuál, veď ja niesom vôbec nenormálny ! Som ja vôbec normálny ?"
Útechou je mi skutočnosť, že príroda si poradila aj s Dinosaurami ...

Vše opraveno

(Radka, 14. 3. 2011 20:39)

Díky za pozorné prohlížení, došlo k únavě živého materiálu :-).

chybička

(Tomáš, 14. 3. 2011 20:12)

Jen tak bych se chtěl zeptat? Crassula nebo Echeveria?