Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tinospora caffra

26. 3. 2007

Tinospora caffra (Miers) Troupin (1949)


Obrazek

  


T.caffra je kaudiciformní druh liány z čeledi Menispermaceae. Koupil jsem si ji u firmy Albert Plaap v Německu a přiznávám, že mě především zaujal název, který jsem na jmenovce viděl poprvé. Ve sbírce z ní moc nadšený nejsem, protože mám po 40 letech pěstování exotického bejlí vážné problémy s místem a tinospora se chová jako ta obluda ve filmu Adéla ještě nevečeřela.

Pochází z východní Afriky, kde roste jako doprovodná vegetace v lesích. Má sukovitý mohutný kaudex a během vegetace vytváří agresivně rostoucí mohutné šlahouny s velkými listy. Potřebuje výživnější substrát, minimálně 14 °C a po vyrašení nových výhonů pravidelnou zálivku. Od září je vhodné přestat se zaléváním a nechat rostlinu zatáhnout, což jest praxe u kaudexů naprosto běžná.

Letošní teplá zima probudila kaudex už počátkem února, a tak jsou listy na obrázku ještě větší, než je normální průměr. Druh by měl vytvářet odděleně samčí a samičí květenství ve falešných, až 30 cm dlouhých hroznech. Nevím, zda se dočkám květů v kultuře, protože zatím ji řízkuji a jak už jsem naznačil, během pár týdnů udělá takové množství hmoty, že se k ní musím chovat jako Makarenko a řežu a řežu ...

(Text a foto J.Gratias)

 


Summary:

An article of Jan Gratias about caudex plant Tinospora caffra.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář