Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tilandsie, které potěší

1. 7. 2008

Tilandsie, které potěší

Obrazek


Fotografie 1:

1. Tillandsia ionantha

2. Tillandsia lautnerii

................................

V dnešním pokračování budu vzpomínat na dobu, kdy už jsem měl přečtené první dvě knihy o tilandsiích, několik jsem jich už měl doma a stále měl pocit, že něco chybí, tedy přesně řečeno tilandsie, které jsem si podle fotografií v knize „Pěstujeme tilandsie“ vybral, ale nevěděl, kde bych je mohl sehnat. V žádném případě článek neberte jako záměrnou reklamu, ale víc jako mou osobní zkušenost, poděkování.

Trochu naivně jsem se domníval, že i pěstitelé tilandsií mají nějaký spolek, jako třeba zahrádkáři, kaktusáři, pěstitelé masožravých rostlin, ale na žádný u nás jsem v internetových vyhledávačích nenarazil. A tak jsem dostal nápad zatelefonovat některému z autorů knihy. Tři jména, která mně tehdy nic neříkala. To bylo asi dobře, protože dnes už vím, jaké jsou tito páni pěstitelské osobnosti a vědět to tenkrát, možná bych si ani netroufl. Nebudu vás unavovat s líčením, jak jsem na internetu hledal kontakty a telefonní čísla na pány Blovského, Gratiase a Ježka. Podstatné je, že jsem měl štěstí (a tehdy jsem si ani nebyl vědom toho, jak velké) a panu Ing. Zdeňkovi Ježkovi jsem se na poněkolikáté dovolal. Byl opět na nějaké zahraniční cestě, možná na nějaké, o které se zmiňuje v jedné ze svých knih „Lovec rostlin na cestách“. Telefonní rozhovor dopadl dobře, bylo objednáno několik tilandsií, které jsem chtěl.

Měl bych se zmínit o tom, že kytky si raději vybírám osobně. Vždy mi nějaká padne do oka víc než ostatní a ono to vybírání na různých výstavách má i své kouzlo. Ale jiné je to, když se nedá rostlina koupit v Plzni nebo blízkém okolí. Už víckrát předtím jsem si objednával nějaké exotické rostliny na různé inzeráty. S tím, co přišlo, jsem byl víceméně spokojen. Možná i pro to, že jsem věděl, že posílají, co mají. Některé kousky kvalitnější, jiné méně pěkné.

Když přišel první balíček od Ing. Ježka, první, co mě zaujalo, bylo, jak pěkně a důkladně jsou rostliny zabalené, aby nedošlo k jejich poškození. Druhé a podstatnější překvapení byly rostliny samotné. Domnívám se, že co se rostlin týká, jsem poměrně dost náročný. Když jsem s něčím opravdu, ale opravdu moc spokojen, říkám, že je to na 300%. Což je samozřejmě hloupost, na druhé straně takto jsem spokojen dosti zřídka. Ale s tilandsiemi od Ing. Ježka se mně to stává pokaždé. Prostě dnes vím, že když si u něj něco objednám, jsem vždy mile překvapen, protože rostliny od něj jsou ještě hezčí, než jsem čekal. Pomalu pro mě přestává platit asociace z české slovesnosti „ježkovy voči“ a na místo toho se pro mě stávají pojmem „Ježkovy tilandsie“. Tím ale tomuto PANU PĚSTITELI ubírám zásluhy, neboť je „machr“ na mnohem víc rodů kytek.

Tu první zásilku si budu asi pamatovat celý život. Měl jsem takové nějaké minusové období, jako by se nějak ztratila všechna radost. Trvalo to už pár měsíců. Když přišly tyto krásné objednané rostliny (a jedna další stejně krásná jako dárek), pocítil jsem zas po dlouhé době velmi silnou radost, spokojenost a myslím i štěstí. Dovoluji si tvrdit, že rostliny mají léčivé účinky a to nejen jako zelenina, ovoce a byliny k vnitřnímu užití.

Po úspěchu této zásilky následovala po měsíci druhá, stejně úspěšná a já už byl tilandsiím naprosto propadlý. Od té doby jsem se díky Ing. Ježkovi měl možnost seznámit osobně s mnoha krásnými tilandsiemi. S ním osobně zatím ne, jeho bydliště na Moravě je pro mě přece jen trochu z ruky, jinak bych se tam při mé „drzosti“ už aspoň na chvíli vnutil. Ale vždy mu budu vděčný jak za jeho rostliny (nejen tilandsie), tak i za jeho knihy, kterými jsem se nechal pořádně inspirovat.

Musím dodat, že jsou i jiní výborní pěstitelé nebo dovozci tilandsií, u kterých si kvalitní rostliny můžete obstarat. Takové Dny tilandsií pánů Lukscheiterů jsou velkým zážitkem a krásných tilandsií na nich můžete nakoupit rovnou na celou sbírku. Nakonec, u každého z pěstitelů se dá najít nějaká krása, nebo vzácnost, kterou druzí nepěstují. Ale „Ježkovy tilandsie“ jsou pro mě vždy tilandsiemi, které potěší. J.K.

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/ 

Summary:

Article with thanks to Czech grower of plant from genus Tillandsia - Ing. Zdeněk Ježek.

Fotografie 2:

1. Tillandsia latifolia v.nigra

2. Tillandsia reichenbachii

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

lautnerii - lautneri

(Jan P., 4. 8. 2009 13:47)

Chtel bych jen opravit nazev, ma to byt "lautneri" s jednim "i". Divil jsem se, proc internetovy vyhledavac vyplivnul jen 3 vysledky...