Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tacca chantrieri - moje zkušenosti s pěstováním této exotické krásky

11. 5. 2011


Tacca chantrieri - moje zkušenosti s pěstováním této exotické krásky

t.-chantrieri-1s.jpg

   

Fotografie 1 - Tacca chantrieri

..........................................................

Vy, pro které bylo setkání s touto úžasnou rostlinou láskou na první pohled jako v mém případě a kteří jste ochotni pro ni udělat maličko víc, než pro běžné pokojové rostliny, neváhejte. Výsledek opravdu stojí zato. Vy ostatní, kteří se domníváte, že postačí umístění na okenním parapetu a rosení rostliny tak, jak se občas uvádí, na ni raději zapomeňte. Pokud porosíte, pak zcela určitě neuspokojivě a nepředvede krásu plnohodnotné rostliny. Zvlášť v suchých panelákových bytech. Nechci zde radit jak o co dělat správně, mohu jen popsat mé teprve roční zkušenosti s ní.

 

Seznamte se - Tacca chantrieri "Black Beauty "

Plantae - Magnoliophyta - rostliny krytosemenné, třída Liliopsida – rostliny jednoděložné, řád Dioscoreales - smldincotvaré, čeleď Taccaceae - takovité, jejíž je jediným zástupcem.
Z jejích hlíz se získává škrob. Po vymytí jedovaté hořké látky je škrob (zvaný východoindický arrowroot) mnohostranně použitelný jako mouka. Nastrouhané čerstvé hlízy jsou také účinnými obklady na rány.

Je známo přes 20 druhů. Pochází z tropických stinných oblastí Afriky, Austrálie a jihovýchodní Asie. Jsou to vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami. Listy jsou většinou jednoduché, vzácněji až složené, dlouze řapíkaté, střídavé a spirálně uspořádané, v přízemních růžicích, s listovými pochvami. Čepele jsou celokrajné (kopinaté až vejčité), dlanitě či zpeřeně dělené, žilnatina je zpeřená nebo dlanitá.
Květy jsou uspořádány do vrcholičnatých okolíků. Květenství je podepřeno zákrovními listeny listovitého charakteru a na stopkách jednotlivých květů jsou nápadné dlouhé niťovité listence. Okvětních lístků je 6 ve 2 přeslenech, srostlé v okvětní trubku, zelené, purpurové, hnědé až načernalé barvy. Tyčinek je 6, jsou nitkami srostlé s okvětní trubkou. Gyneceum se skládá ze 3 plodolistů, semeník je spodní, plodem je bobule, řidčeji tobolka.
( Čerpáno z dostupné literatury a internetu. )
Rostlina měla 4 listy vysoké 20 - 23 cm a zasazena byla v květníku o průměru 17 cm s hrubým rašelinným substrátem. V popisu s rostlinou byla uvedena možnost pěstování v bytě na stinném místě s každodenním hojným rosením tak, aby v paždí listů voda stále zůstávala. Hnojení doporučeno cca 1 x za 14 dní NPK. Po dvou týdnech ale bylo jasné, že to je sice pomalá, ale jistá cesta k úhynu  rostliny. Poměrně rychle zaschly špičky a okraje listů, odkud se hnědé skvrny šířily dál. Evidentně šlo o nedostatečnou vzdušnou vlhkost.
Uvolnila jsem tedy jednu pokojovou orchidejovou vitrinu, kde byly Phalenopsisy ,velikost 100 x 60 x 100 ( d,š,v ) a umístila ji do ní. Tato vitrina byla pro orchideje vybavena dvěma kusy zářivek Flora sun ( žluté spektrum )a dvěma kusy Flora Glo ( modré spektrum ) v plošném svítidle nad horním sklem. Navíc se zabudovaným malým PC  ventilátorem. Ten spíná časový spínač tak, aby větral 10 minut v každé hodině kromě nočního světelného režimu ( tma ). Osvětlení 14 h denně. Údajně Tacca mnoho světla nepotřebuje, jelikož roste jako podrost pod vysokými stromy. Přesto jsem toto na zkoušku ponechala nezměněné. Nejde o přímé sluneční záření a logicky nějaké světlo potřebuje k fotosyntéze každá.
Na nové prostředí rostlina zareagovala okamžitě. Během několika dalších dnů vyrašil první velký a silný list. Každý další byl větší, než ten minulý. Jen ostré špičky stále  zasychaly. Napustila jsem na dno vitriny cca 1,5 cm vody ( destilované kvůli nevzhledným výluhům ) tak, aby se voda nenabírala do podmisky. Časté porosení navíc je dobré, i když v podmínkách uzavřené vitriny, není nezbytné. Teplota uvnitř je pokojová s malým podílem tepla navíc, které vydají zářivové trubice. Rozmezí 24° - 28° ve dne, 18° - 20°. Na vitrinu nedopadá
slunce oknem, takže se nemůže přehřát. Vlhkost mezi 60 - 70 %.
Už po 3 měsících rostlině narostly obrovské listy a objevilo se první poupě. To poporůstalo přímo před očima. Velké, na silném stonku. Po týdnu mi bylo jasné, že 1 m vysoká vitrina postačí listům, ale ne květu, který je přeroste. Trochu jsem si pomohla tím, že jsem květník nahnula a podložila. Získala jsem tím dobrých 15 cm. Tacca se dokázala rychle narovnat, přičemž část báze stonku zůstala jako kousek vodorovného oddenku. Květ se potom vešel v pohodě. Je tedy nutné počítat s květem vyšším, než je 1 m !
Rostlina sdílela vitrinu původně s bromélií a dischidiemi, nyní už je v ní sama, pro
nic jiného není místo. Popis květu je zbytečný slovně, je zdokumentován fotograficky téměř den po dni.
Tacca se množí oddenky a údajně i semeny. S tím zkušenost nemám. Vím, že se nabízejí. Otázkou je klíčivost semen a doba, kdy je taková rostlina schopna nakvést. Hnojím obden hnojivem na orchideje, což jsou slabé koncentrace a přesto dostatečně zabezpečí trvalý přísun živin v tak malé nádobě. Přesazování se chystá po odkvětu do směsi vláknité rašeliny, země a písku. Tacca už přisadila jednu malou rostlinku.
Škůdci - zatím nezaznamenáno.
Choroby - slabý deficit železa v kyselém substrátu. Snadno odstranitelné, přípravků je mnoho.
 Na závěr : znovu podotýkám, že nejde o obecně platné rady a návod k pěstování.Je to JEN má zkušenost a je na každém, co z toho využije, na co naváže, co vylepší. Rostlina s květem vypadá jako z jiného světa. " Adéla " jí říkají známí, kteří ji viděli. Příroda je velký kouzelník.
Tak ať vám roste.

Jiřina Hepová

Vývoj květenství den po dni najdete ve fotogalerii Tacca chantrieri.

Fotografie 2 - Tacca chantrieri, Foto : Prof. MUDr. Ondřej Hes, PhD.
Lokalita : NP Endau Rompin, Malajsie

t.-chantrieri-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Tacca chantrieri