Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentní plevel z Madagaskaru.

14. 10. 2007

Sukulentní plevel z Madagaskaru.

 

Během roku je v mnoha městechObrazek nějaká výstava kaktusů, sukulentů, orchideí, bonsají, skalniček, zahradních  nebo exotických rostlin. Každý si může vybrat podle toho, co má rád a hlavně podle toho, kolik místa na nové přírůstky má. O některých kaktusářských a sukulentních akcích se dozvíte na Zelených stránkách od Radky a Jirky.

Právě na jedné takové výstavě (Mineral Inwest 2007 – Jaro) jsem při jejím jarním termínu koupil pár levných sukulentů a o těch nejlevnějších a svým způsobem nejobyčejnějších chci dnes pár řádků napsat.

Byl to nákup velmi výhodný, protože za 20 Kč byly v květináčku rostlinky hned dvě. Ta, která tam měla být, Crassula ovata „Monstrosa“, možná nejzajímavější forma známé tlustice, používaná k tvorbě sukulentních bonsají se dělila o místo s malým semenáčkem Kalanchoe tubiflora, který  ke C.ovata spadl nejspíš omylem. K jejímu štěstí, protože doma byla hned přesazena do svého, většího květináčku a unikla tak osudu nežádoucích plevelů.

ObrazekKalanchoe tubiflora u mě není poprvé. Před lety jsem dostal pár jeho malých rostlinek, těch, které se tvoří na okraji jeho tyčinkových listů. Tenkrát jsem je zasadil do nějaké misky, časem z nich byly pohledné „stromečky“ , ale jak a kdy skončily, to už si nepamatuji. Tentokrát už bych rostlinu rád dopěstoval do květu.

Kalanchoe tubiflora pochází z Madagaskaru, ze kterého je velká část těch nejlepších a nejžádanějších sukulentů. Na rozdíl od nich může být tato rostlina, snad i díky své schopnosti vytvářet na konci každého ze svých svých listů (kroměObrazek těch, které jí narostou na začátku) běžně čtyři nové rostlinky (tzv. viviparie – živorodost) považována za sukulentní plevel. Přitom je to rostlina opravdu dobře vypadající, která má své atypické listy i pěkně zdobené tmavšími skvrnami. Měla by dorůst až do výšky jednoho metru a její květy, které jsem zatím viděl jen na obrázcích, jsou červené nebo červenofialové protáhlé zvonky.

Toto kalanchoe je nenáročná, v zemině pro sukulenty se jí dobře daří. Čím víc světla, tím lépe, já ji mám přímo na parapetu okna. Zálivka přes léto dvakrát týdně, teď tak jednou a v zimě jen občas.

ObrazekTlustice jsou z jihu Afriky, a jak jsem se dočetl v Encyklopedii sukulentů, původ monstrózní formy C. ovata není přesně známý. Měla by patřit k nejméně náročným sukulentům. Na okně, na kterém ji mám umístěnou, jí přes léto pěkně zesílil kmínek a přirostlo pár nových listů.

Obě rostliny patří mezi ty nejobyčejnější sukulenty a pro někoho možná proto mezi ty málo zajímavé. Ale obě patří i k těm nejvděčnější a i při malém množství péče dobře rostoucím. Nejen obyčejné věci, ale i obyčejné rostliny mají svůj  prostý půvab a přinášejí nám tu obyčejnou, ale potřebnou radost.   J.K.

Fotografie:Obrazek

1.Kalanchoe tubiflora

2.Listy

3.Malé rostlinky na koncích listů

4.Crassula ovata "Monstrosa"

5. Listy

Summary:

Description and experiences with growing of common succulents Kalanchoe tubiflora and Crassula ovata „Monstrosa“.

Photographies:

1.Kalanchoe tubiflora

2.Leaves

3.Little plants on the edges of leaves

4.Crassula ovata "Monstrosa"

5. Leaves

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Květy

(FV, 10. 8. 2013 21:30)

Nám jednou krasně kvetla (poté chytře zjistila, že je to na nic), ale jinak je to kytka "vetřelec", rozleze a všude a shazuje všude ta své klony :-) Tak jsem ji zlikvidoval.

Kalanchoe

(Radka, 26. 6. 2008 11:02)

My jsme to také jako výtku nebrali, často zdůrazňujeme, že nejsme ani trochu naprosto neomylní a upřímně uvítáme, když někdo opraví námi uvedené chyby. Jestli chcete, ozvěte se nám na mail ZL, rádi bychom Vám napsali něco osobního. Srdečně zdravíme ze Lhoty.

správné jméno

(Végner, 26. 6. 2008 9:45)

Můj předchozí článek neberte jako výtku. Snažím se jen podpořit Vaši nezměrnou činnost, kterou příjimám s obdivem. Se jmény jsou jen potíže ... vlastně ne se jmény, ale s autory rekombinací. Vždyť "růže jinak zváná, voněla by stejně".
Přítel Jindřich Beran pěstuje toto Bryophyllum a má ho už 2 m vysoké. Každým rokem o Vánocích odřezává květenství a věnuje ho své manželce. Ne bramboříky, ne orchideje, ale Bryophyllum delagoense.

Správné jméno

(Radka, 8. 4. 2008 13:03)

Taktéž dobrý den,
děkujeme za připomínku. Autor článku bohužel neměl přístup k zatím nejnovější encyklopedii U.Eggliho, která skutečně uvádí u popisované kalanchoe jako správné jméno Kalanchoe delagoensis. Ostatní názvy - Bryophyllum delagoense, Bryophyllum tubiflorum, Kalanchoe tubiflora atd. autor části encyklopedie o rodu Kalanchoe - B.Descoings skutečně uvádí jako synonyma. Já osobně jsem tuto kalanchoi měla zafixovanou jako Kalanchoe tubiflora, což tedy už neplatí. Teď nedávno jsem narazila na podobný problém u rostliny Trichocaulon cactiforme, která se dnes už jmenuje úplně nečekaně Larryleachya cactiformis. My, co se pokoušíme psát popularizační články na ZL pak máme dilema, zda zpětně přepisovat názvy v celém starším článku. Pravděpodobně to budeme postupně jednou za čas řešit přidáním dodatků P.S. za články, protože ke změnám názvosloví bude asi docházet pořád i v budoucnu podle dalších poznatků o složení DNA (v lepším případě) či podle zarputilých neúnavných přesunovačů rostlin mezi jednotlivými rody podle nepatrných rozdílů mezi květy, semeny, listy atd.(nebudu jmenovat, abych neurazila světové kapacity). Je ale moc fajn, že nás pozorně čtete a opravujete případné chyby, abychom třeba nevědomě nemátli čtenáře.

změna jména

(Végner, 5. 4. 2008 19:37)

Dobrý den,
zde uváděná Kalanchoe tubiflora byla popsána Harveyem v roce 1862 jako Bryophyllum tubiflorum. Tato rosstlina však byla popsána již v roce 1837 jako Kalanchoe delagoensis Ecklon & Zeyher.
K rodu Bryophyllum je nutno podoknout, že mnohé botanické zahrady a univerzity neuznávají připojení tohoto rodu k rodu Kalanchoe. Jisto si není ani IOS, ač se drží spojení obou rodů.

Crassula ovata "Monstrosa"

(siska41, 14. 10. 2007 21:35)

Moj prvy bonsaj,co som si vypestovala,bola prave tato crassulka..je nekonecne nenarocna,nevadi jej olamovanie vetviciek a listkov...mam ju stale na balkone...na slniecku ma okraje listkov krasne cervene,kmieniky uz pripominaju stare mohutne stromy...je to ozaj moja radost velika...doporucujem ju kazdemu zaciatocnikovi,nema co pokazit...dakujem zase za krasne clanky...Katka... :o))))