Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senecio medley- woodii

7. 3. 2009

Senecio medley-woodii Hutchinson (1923)

Obrazek


Fotografie 1:

1. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

............................................................................

Zjistil jsem, že ve werbáři zel(e)ných listů chybí druh, který mám doma už více jak 30 let a ještě se mi ho nepodařilo zničit. Že se jedná o senecio, to je zřejmé, až rostlina vykvete. A není to vůbec žádný plevel, ale kytka, která svými květy ohlašuje předjaří jako talovín na skalce.

Senecio medley-woodii  je stálezelený keř dorůstající v původní domovině až do výsky 80 cm. Jeho stonky jsou vzpřímené, jen velmi řídce rozvětvené a odspodu dřevnaté. Listy jsou 3,5 až 9 cm dlouhé, ploché, na omak měkké a plynule přecházejí do kratičkého řapíku. Květenství vzniká na dlouhé tuhé lodyze a úbor se podobá malé, žluté kopretině. Velmi nápadné jazykovité květy jsou až 2,5 cm dlouhé a mírně nazpět ohnuté. Jde tedy o bez nadsázky velkokvětý druh, skutečný průměr úboru na přiloženém snímku je 6,5 cm.

Pojem stálezelený keř je ale tak trochu zavádějící. Sukulentní, spirálovitě uspořádané listy jsou pokryté jakoby pavučinou z hrubé, husté, šedivé plsti a dávají celé rostlině stříbřitý vzhled. Na slunci dostávají listy purpurový nádech.

Rostlina pochází z jihoafrického Natalu. Ve sbírkách ji nelze přehlédnout, neboť plstnatý povrch listů a mladých stonků je velmi ozdobný. Vřele ji doporučuji každému začínajícímu pěstiteli. Snáší velmi dlouhá období sucha, celoročně toleruje nepravidelnou zálivku a 10 oC při přezimování na světle snáší naprosto bez problémů. V létě prakticky neroste, ale v zimě je tomu naopak, takže musíme dbát na umístění na světle, jinak se snadno naruší kompaktní vzhled. Dobře snáší i hluboký řez, ale rozvětvuje se neochotně a v příliš chudém propustném substrátu má jen krátké roční přírůstky. To beru jako mimořádně velké plus, neboť řízkované kusy jsou dlouho vhodné i do malých sbírek.

Tříleté sazenice spolehlivě kvetou již koncem února, úbory na rostlině vydrží nejméně dva týdny a pro mnohé naše sukulentáře jsou něco jako poslové jara. K rozmnožování stačí stonkový řízek se třemi listy z horní, ještě nedřevnaté části. Rostlina zřejmě není samosprašná, o semena jsem se před lety vícekrát pokoušel, ale bzučení bylo bez efektu, ochmýřené nažky byly evidentně jalové.

Text a foto Jan Gratias, http://sukulenty.webnode.cz/

Summary:

Description and experiences with growing of Senecio medley- woodii from family Asteraceae.

Fotografie 2:

1. Detail listů (Detail of leaves)

2. Květenství (Inflorescence)


Obrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář