Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelargonium fragrans

26. 3. 2007

Vážení návštěvníci a čtenáři „Zelných listů,“

dlouho jsem Radce a Jirkovi sliboval, že také něčím přispěji. Konečně tak činím a zároveň prozrazuji nepříliš přísně hlídané tajemství, že níže uvedený text je upravená ukázka z připravované knihy „Pěstujeme pelargónie“ kterou spolu se známým šlechtitelem Bohumilem Bradnou z Nového Bydžova připravuji pro Nakladatelství Brázda. Bude to možná unikátní česká monografie a když budou hvězdy příznivě nakloněny, tak vyjde ještě letos, v r. 2007.

 

Pelargonium fragrans  Willdenow (1806)



Obrazek
 

 

 

  


P.fragrans je malá, vzpřímená, asi 30 až 40 cm vysoká dřevina. Její kmínek je rozvětvený, jednotlivé výhony jsou zpočátku hustě olistěné. Listy má šedozelené, 2 - 3 cm široké, s měkkým sametovým povrchem, široce srdčitého tvaru, na okrajích vroubkované až laločnaté, s malými palisty a výraznou kořeněnou vůní. Květy jsou uspořádané do okolíků, každý má 5 - 8 drobných květů. Stopky i hypanthium jsou asi 6 mm dlouhé. Samotný květ má 5 korunních lístků, které jsou bílé, kopisťovité, 8 mm dlouhé, horní dva mají červenou kresbu. Květ má 7 plodných tyčinek.

P. fragrans se mělo vyskytovat ve vysokých horách Karoo jihozápadního Kapska, ale pochybuje se, že vůbec roste v přírodě, neboť jako druh je již 200 let známý a pěstovaný v zahradnických závodech. Botanik Sweet považoval tuto rostlinu za přírodní hybrid mezi P. odoratissimum a P. exstipulatum s charakteristickými znaky mixu z obou druhů. Dodnes není rozhodnuto, zda se jedná o pravý druh, navíc jen velmi neochotně vytváří semena.

P. fragrans je však velmi cenná rostlina pro svou příjemnou vůni listů i celkový vzhled. Byly vypěstovány různé variety s panašovanými listy. V kultivaci vyžaduje dostatek slunečního svitu, výživnou propustnou půdu a přiměřenou zálivku. Snáší však i velmi nešetrné zacházení a tak lze rostlinu doporučit úplným začátečníkům. Uplatnění nachází jako samostatná dekorační rostlina, jako sukulentní bonsai nebo jako sesazená s různými dalšími vhodnými rostlinami v nádobách a na záhonech.

Tuto subtilní pelargónii jsem dostal někdy počátkem 90. let od přítele Dr. Ryby z Rakovníka. Musím ji jen chválit, protože vydrží skutečně neuvěřitelné útrapy a každá ustřižená větvička ochotně zakoření. A je to druh, jehož jméno je navýsost výstižné, neboť fragrans znamená vonný a vztahuje se na vůni listů.

Text: B. Bradna a J. Gratias, foto J. Gratias

 

Summary:

Preview from prepared book Growing of Pelargonias from Jan Gratias and Bohumil Bradna, which will be released by Brázda publishing.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář