Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každý někdy začínáme...

4. 8. 2007

Každý někdy začínáme…

Život je zázrak. Láska je zázrak. Dvě fráze jak hrom a přesto tak pravdivé.Divný začátek článku o mých prvních tilandsiích. Začíná se od Adama, tedy od písmene A, ale já bych musel začít od písmene C- protože mou první rostlinnou láskou byla cibule, tedy tak zvaná „mořská cibule“. Dostal jsem ji od vzdálené příbuzné, která si všimla mého zaujetí touto rostlinou. Vypadalo to, že se spíš chodím dívat na cibuli, než na tu starou paní. (Ale na cibule je tu specialista.)

Docela by mě zajímalo, jak a kdy se v genech člověka uhnízdila láska k rostlinám, tedy ne jako k potravě, ale k objektu zájmu, pěstování a pečování. Mezi mými příbuznými, se kromě mě a mého pradědečka, který se za císaře pána vyučil ve Vídni zahradníkem, už nikdo jako já podobně postižený nebyl a není. Nakonec i ten můj praděda, aby uživil početnou rodinu, skončil na dráze a na kytky mu moc času nezbylo.A tak to za všechny musím vynahradit a to, co začalo jednou cibulí, pokračovalo dál, až byly kytek desítky, stovky, tedy něco mezi dvěma a třemi stovkami, což je vzhledem k tomu, že nemám žádnou zahrádku, ani skleník, docela slušný a pro většinu normálních lidí zarážející počet.Obrazek

Vy všichni, kteří pravidelně čtete Zelené listy, znáte ten příjemný, až euforický pocit, který máme, když si odnášíme vytouženou rostlinu, nebo právě objevíme takovou, u které cítíme, že je to zelená láska na první pohled. V roce 1992 ještě tilandsie moc rozšířené nebyly, a tak se mi jednou stalo, že jsem při cestě městem zůstal stát před výlohou květinářství a zíral na dvě rostlinky na kameni, jedna vypadala jako ježek, druhá jako chobotnice, postavená na hlavu. Láska na první pohled, a protože u svých zelených lásek moc monogamní nejsem, koupil jsem je hned obě. Kromě toho náhlého hnutí mysli jsem si domů s rostlinami přinesl jen radu paní prodavačky, že se postříkají občas vodou. Dnes pochopitelně vím, že jsem si tenkrát přinesl Tillandsia ionantha a Tillandsia caput-medusae, dnes už ty nejrozšířenější a nejobyčejnější tilandsie.

Není to ovšem tak docela pravda, protože každý život, takže i ten rostlinný je zázrak, každá rostlina je zvláštní a jedinečná a tilandsie jsou pro mě neobyčejné – a ty dvě Obrazekzmíněné rostliny jsou navíc, jak se brzy ukáže i skromné, nenáročné a životaschopné, naprosto vhodné pro někoho, kdo si chce svou první tilandsii pořídit. (hádejte, jaké tilandsie jsme si nedávno pořídili do začátku my? J - pozn.red.)

V tom zmíněném roce mých prvních tilandsií ještě nebyl internet, ani jsem neznal žádnou knihu, kde by bylo zmíněno, jak se o ně starat. Snažil jsem se starat, jak jsem uměl, bohužel, T.ionantha nevydržela. Nezahubil ji nedostatek, ale naopak nadbytek péče. Vydržela pár let, kdy jsem ji denně postřikoval vodou z vodovodu, někdy i pro přilepšení a přihnojení odstátou minerálkou. Až jednou, uprostřed tužší zimy, téměř přilepená u studeného okna a každodenně zalévaná, to ionantha nakonec vzdala a raději se celá rozpadla…

Protože jsem si byl vědom,Obrazek že jsem něco provedl špatně a měl strach o tu druhou, která v té době měla dost velké kořeny, „logicky“ jsem usoudil, že je chce zřejmě používat k čerpání živin ze země. Hned jsem ji zasadil do substrátu a klasicky zaléval. Ale k mému překvapení (dnes bych mohl říct pochopitelně) nevypadala, že by byla nadšená a po nějaké době jsem si všiml, že jí začínají uhnívat spodní, země se dotýkající listy. Zachránil jsem jí za pět minut dvanáct, přežila a užívala si se mnou dál až do doby, kdy jsem v roce 2001 koupil první knihu o tilandsiích, začal ji zalévat aspoň převařenou vodou, vzal si k srdci rady z oné knihy a své první tilandsii postupně pořídil dalších osmdesát kamarádek, aby jí nebylo smutno a abych jí vynahradil všechna příkoří, která u mě její „matka a babička“ musely vydržet.

Takže vidíte, že každý nějak začínáme, někdo snadněji a někdo složitěji, ale stejně na ty svoje „první kytky“ a pěstitelské začátky rádi vzpomínáme… J.K.

Fotografie:

1.Tillandsia caput-medusae

2.Detail povrchu, přijímajícího vodu

3.Tillandsia caput-medusae

 


Summary:
Thinking of grower about his starts with growing of succulental plants.

Photographies:
1.Tillandsia caput-medusae

2.Detail of surface, absorbing water

3.Tillandsia caput-medusae

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poďakovanie

(Marie, 12. 8. 2007 15:36)

Z úprimného srdca ďakujem za tento článok. Je to balzam pre dušu začínajúceho pestovateľa a okrem toho som si tam našla pomenovanie na všetky moje pocity, ktoré ma sprevádzali pri mojich začiatkoch ( ktoré ešte stále trvajú. Myslím tým moje začiatky.) Srdečná vďaka.