Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia - zájem pěstitelů roste - zakončení

15. 9. 2008


Haworthia - zájem pěstitelů roste - zakončení

Obrazek

 

 

Fotografie 1:
1.+ 2. Tobolka se semeny (Capsule with seeds)
3. Semena H.truncata v.maughanii (Seeds of H.truncata v.maughanii) - foto A.Tomandl
........................................................................

Generativní rozmnožování

Semena rodu Haworthia mají člunkovitý tvar a velikost od 1 do 2 mm, tmavě šedou barvu a svoji klíčivost si při dobrém uskladnění /teplota kolem 15 o C, 10 – 20% relativní vlhkost/ udrží 2 i více let /ověřili jsme to u druhů H. comptoniana, H. bolusiana, H. retusa, H. truncata a dalších/. Jejich nabídka na trhu není příliš velká a kvalita bývá kolísavá. Proto se většina pěstitelů pokouší získat semena z vlastních rostlin. Ke sprášení je třeba dvou nepříbuzných jedinců. Pokud se i bez našeho zásahu objeví semeníky, bývá to s největší pravděpodobností vliv působení hmyzu. Nejkvalitnější je pyl druhý a třetí den po otevření květu. K přenesení pylu, nejlépe z horních květů jedné rostliny na dolní květy druhé, lze použít velmi jemný štěteček, štětinu ze smetáku, štíhlý list z tilandsie nebo kousek rybářského vlasce, na jehož konci nad plamenem nejprve vyrobíme malou kuličku. Téměř 90 % úspěšnost dosahujeme, pokud před opylením mírným natržením zvětšíme přístup do květu. Každý květ opylujeme dvakrát, ráno a večer. Úspěch je patrný zvětšením ovaria a postupnou tvorbou semeníku již po 2 – 3 dnech. Plody se vyvíjí několik týdnů a zralá tobolka, obsahující podle druhu a úspěšnosti opylení průměrně 10 – 20 semen, hnědne a puká v horní části. Mnohé květní stvoly jsou přes 50 cm dlouhé a poléhají. To má v přírodě význam pro rozšíření semen co nejdále od mateřských rostlin. Ve sbírce hrozí vysypání semen a proto je třeba sbírat semeníky postupně jak dozrávají. Dospělá rostlina H. truncata v plné kondici může za sezónu vyprodukovat přes 200 semen.

Mezi příslušníky rodu Haworthia prakticky neexistují hranice hybridizace. Je známa řada přírodních hybridů a v našich sbírkách je pěstováno pod různými názvy mnoho bezcenných rostlin s hybridní minulostí. V rámci objektivity je však třeba přiznat, že rod Haworthia má pro tvorbu zajímavých hybridů značný potenciál, např. rostliny z okruhu H.comptoniana, H.mirabilis, H.pygmaea, H.springbokvlakensis aj..Cenné jsou jen ty, kde je uveden jejich původ, tedy názvy obou rodičů a vždy je povinnost důsledně je jako hybridy označovat.

Nejasností v taxonomii je i beztoho dost. Mateřská rostlina na kterou byl přenesen pyl, musí být uvedena na prvním místě. Následuje násobící znaménko x a jméno druhého rodiče.

Pro úplnost je třeba dodat, že se do evropských sbírek dostávají v posledních letech také japonské výpěstky, např. H. truncata a H. truncata v. maughanii. Jde o vyšlechtěné hybridy i rostliny získané několikagenerační selekcí z přírodního materiálu /panašované formy aj./.

Ve sbírkách bývají občas pěstovány také mezirodoví kříženci /Haworthia x Gasteria, Haworthia x Aloe aj./.

Způsob výsevu semen

Vyséváme do uzavřených nádob s průsvitným víčkem způsobem známým jako Fleischerova metoda. Nádoby před výsevem důkladně umyjeme a dezinfikujeme 3 – 10 % roztokem peroxidu vodíku.Substrát shodný s tím, který používáme pro pěstování dospělých rostlin, přesátý na granulaci do 2 mm, sterilizujeme a naplníme jím nádoby. Postačí 2 cm vrstva substrátu, kterou někteří pěstitelé ještě pokrývají jemným štěrkem nebo praným pískem, na který vysévají semena. Na 1 cm plochy je optimální přibližně 5 semen. Výsev zavlažíme převařenou vlažnou vodou. Semena klíčí na světle i ve tmě, lepší je však umístit výsev na světlém stanovišti chráněném před sluncem. Kolísání teplot mezi 18 – 25 stupni C není na závadu a spíše klíčení podporuje.

První klíčenci se objevují 7 – 10 dnů po startu, největší procento vyklíčených rostlin je mezi10 – 25 dnem. Může se stát, že semena klíčí nepravidelně a dokličují i po několika měsících. Platí, že není dobré vysévat bezprostředně po dozrání semen, neboť v nich probíhají procesy známé jako posklizňové dozrávání resp. endogenní dormance. Pozorovali jsme to opakovaně např. u H. emelyae, H. emelyae v. multifolia, H. semiviva, H. mutica i jiných druhů. Vysévat lze kdykoliv v průběhu roku, z praktického hlediska je vhodné vynechat období největších veder a čas před plánovanou nepřítomností, např. dovolenou, která nám zabrání pravidelně kontrolovat stav výsevů. Dobré výsledky jsou dosahovány při umělém osvětlení. Takové výsevy mohou zaručit určitou stabilitu podmínek a tím i rychlejší růst.

Po vyklíčení většiny semen začínáme postupně větrat a otužovat klíčence. Pikýrovat je možné po vytvoření alespoň 3 listů, rozhodně nespěchejte. Použijte stejný substrát jako pro výsev. Semenáčky nejlépe prospívají v polostínu, pravidelně zalévané. Přelití může vést k rozvoji hniloby. Po odstranění napadených rostlin a ošetření výsevu fungicidem je třeba nechat substrát vyschnout a opatrně znovu zahájit zálivku. V dobrých podmínkách mohou semenáče dospívat a poprvé vykvést již třetí rok po výsevu, jsou však druhy, jejichž růst je pomalejší / H. bruynsii, H. sordida, H. scabra, H. koelmanniorum H. springbokvlaktensis apod./.

Kontakty na některé firmy, nabízející m.j. také semena či rostliny rodu Haworthia popř. literaturu:

MESA GARDEN, P.O.Box 72, Belen, NM 87002, USA, Steven Brack

Haworthia Sheilam Nurseries, P.O.Box 157, Robertson, 6705 R.S.A., fax 02351-4133

Firma nabízí zajímavý seznam rostlin, většinou s uvedením lokalit nebo polních čísel Bayera, Bruynse, Ventera aj.

Arid Lands, Ohio, USA, www.aridlands.com

Firma každoročně obohacující svou nabídku o semenáče těch nejvzácnějších druhů rodu Haworthia, Cactus and Succulents Nursery, V. Británie

www.cactus-mall.com/nursery/plantlife

Nabídka kaktusů aj. sukulentů různých rodů, zajímavé je srovnání cen u nás a v cizině.

The Haworthia Society

www.cactus-mall.com/Haworthia-Society

Mezinárodní společnost zájemců o pěstování a studium rodů Aloe, Astroloba, Gasteria, Haworthia, Bulbine aj. Vydává 4x ročně časopis o rozsahu cca 40 stran s příspěvky členů, aktualizuje rejstřík článků , seznamy členů a několikrát za rok jim posílá nabídkový seznam semen /porce O,5 L/. Každý druhý rok pořádá společnost konferenci.

Není pochyb, že rod Haworthia má o budoucnost a zájem pěstitelů postaráno. Existují zájmové organizace jeho pěstitelů, vycházejí monografické publikace, do sbírek se dostávají japonské kultivary s neobvyklými tvary a ozdobami listů, kristáty a variace získané selekcí. Rozšiřuje se i nabídka dříve téměř nedostupných botanických druhů rostlin. Přejeme všem zájemcům, začínajícím i pokročilým, mnoho radosti při jejich poznávání a pěstování.

Použitá a doporučená literatura:

Bayer, M.B. : New Haworthia Handbook – Haworthia Revisited, Kirstenbosch, 1999

Breuer, I.: The World of Haworthias, Vol. 1,2, Homburg/Saar, 1998, 2000

Brown, J.R. : Notes on Haworthias, Homburg/Saar, 1999

Bruyns, P.V. : The Genus Haworthia – a taxonomic revision, Kew, 1987

Hlava, A., Richter, V. : Haworthie I, II, III, Adenium 1990/2, 1991, 1992

Pilbeam, J.W. : Haworthia and Astroloba – a collector´s guide, London, 1983

Scott, L.Ch. : The Genus Haworthia – a taxonomic revision, Johannesburg, 1985

Venter, J.D., Hammer, S.A. : New and old species of Haworthia Duval from

The Little Karoo, CSJ /U.S./, 1997

Index Kewensis

Summary:

All about genus Haworthia.

Fotografie 2:

1. Deset dnů staré semenáčky H.arachnoidea (Seedlings of H.arachnoidea 10 days old)

2. Roční rostliny H.lockwoodii (Plants of H.lockwoodii 1 year old)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Important question

(Clieenonry, 8. 10. 2018 13:16)

So you! need something new? Open and look at this site. Only here the choice of wettest pussies for every desire and completely free! They are obedient slaves, they will and want perform everything you command !
https://rebrand.ly/governy#H44

Lze získat semena Haworthií v ČR?

(Jan Zeman, Liberec, 16. 11. 2008 12:39)

Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda je v ČR možné zakoupit semena Haworthií, poskytněte, prosím, kontakt (nejlépe e-mail). Zatím jsem se v nabídkách semen setkal s pouze velmi omezenou nabídkou semen rodu Haworthia. Prosím, poraďte - zeman.j.lbc@seznam.cz. Děkuji.