Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anthurium sp. Kolumbie

2. 11. 2008

Anthurium sp. Kolumbie

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Tlusté vzdušné kořeny (Thick air roots)

2. Anthurium sp., Kolumbie

...............................................................

Představovat na Zelených listech, které jsou věnovány sukulentům rostlinu, která má jen „poměrně“ sukulentní kořeny se může zdát trochu nemístné. A tak dnešních pár řádek o epifytním botanickém anturiu snad zdůvodním tím, že jde o moc pěknou a zajímavou kytku a takové na tyto stránky určitě patří.

V letošním květnu mně kromě nedávno zmíněných dischidií přišla i čtyři botanická anturia. To, které chci představit dnes je na www.bromelia.cz nabízeno jako Anthurium.sp.Kolumbie, z čehož už plyne odkud pochází. Přišli pěkně namontované v mechovém balu na révovém kolíku. Právě kvetlo. Jeho drobné hnědozelené kvítky by bylo možné snadno přehlédnout. Na rozdíl od známých a dlouhá léta v prodejnách nabízených Anthurium andreanum a A.scherzerianum, která zaujmou právě svým květenstvím. Oranžových, červených a u kultivarů A.andreanum i bílých a zelených toulců.

Květ A.sp Kolumbie byl tak centimetr velký, nenápadná „palice“ a toulec jen úzký prožek. Po odkvětu se ale květ, přesněji ta jeho palice na svém rovněž se prodlužujícím stvolu protáhne a za nějaký ten týden se na něm objeví plodenství. Výrazně červené kulaté bobulky, které jistě doma v Kolumbii lákají různé ptáky a jiné plodožravé tvory k sezobnutí. V kombinaci se zelenými listy a bílými kořeny vypadá toto výrazné plodenství na rostlině moc pěkně.

A teď k té další, už zmíněné a konečně sukulentní ozdobě. Anturia pěstovaná epifytním způsobem vytvářejí množství vzdušných kořenů, které slouží jak k uchycení rostliny, vrůstají do každé mezery a obepínají kolík, na kterém jsou upevněné. Kromě této funkce samozřejmě také vstřebávají vodu a vláhu. Zřejmě mají i svou funkci při fotosyntéze. Pro ty, kteří se je rozhodnou pěstovat budou mít ještě jeden zásadní význam, okrasný. Hezky se na ně kouká. Zvlášť proto, že kořeny většiny doma i ve sklenících pěstovaných kytek jsou ukryté v zemi, nebo v jiném substrátu a to, jak rostou, nebo nerostou vidíme tak leda při přesazování. Tady vidíme, stejně jako u nových listů a květů jak se kořeny zvětšují, prodlužují, rozvětvují. A vůbec to není nezajímavé.

Anthurium sp.Kolumbie má pro pěstování v bytě přímo optimální rozměry. Není ani velké, ani moc malé. List se skládá z řapíku, který je na mém anturiu pět až sedm centimetrů dlouhý a jakýmsi kolénkem přechází v listovou čepel. Ta je spíš užší, u největšího listu dvacet centimetrů dlouhá a necelých pět centimetrů široká. Rostlina přirůstá pomalu. Dva, tři listy přirostou, nějaký zas upadne. A jak se o ni starám? Podobně jako o tilandsie a dischidie. I když se snažím při rosení, kterého se kytka dočká pětkrát do týdne, ráno pořádně namočit mechový bal, zvlášť v létě. Teď podle teploty, pokud je zataženo a větší zima, je to rosení spíš symbolické. Ideální by byla dešťová voda, ale protože jen málo co je ideální, musí vzít za vděk převařenou vodou z vodovodu s opět symbolickou kapkou hnojiva.

Protože jsem si chtěl pořídit záložní rostlinu, zkusil jsem provést výsev dle návodu Ing.Ježka, tak jak jej popsal v knize „Rostliny pro vzdušné zahrady“. Bylo zajímavé pozorovat jak semínka na povrchu substrátu z bukové hrabanky a rašeliníku zezelenala, potom vypustila kořínek a vzápětí i první drobný lístek.

Botanická anturia zatím nejsou tak známá a často pěstovaná, jako A.andreanum, A.scherzerianum a jejich květem zdobné kultivary. Je to škoda, protože takový přírodní kousek z Kolumbie (nebo z jiných míst) by jistě potěšil nejednoho z příznivců hezkých a při přiměřené péči i dobře rostoucích rostlin. J.K.

Fotografoval Martin - http://blog.hetto.eu/
http://picasaweb.google.com/fototrilobit

Summary:

Description and experiences with growing of no - succulent Anthurium sp. from Colombia.

Fotografie 2:

1. Listy a plody (Leaves and fruits)

2. Tři měsíce staré semenáče (3 month old seedlings)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář