Jdi na obsah Jdi na menu
 


Také máte nějaký Anacampseros a nevíte jaký?

27. 8. 2007

Také máte nějaký anakampseros a nevíte jaký?

 

ObrazekV žádném případě vás nechci podceňovat, ani nijak zkoušet, ale víte vlastně, co je anakampseros? Už jsem vám nedávno představila aspoň povrchně v květu jeho blízce příbuzné – avonie. Dnes jsem chtěla původně psát o konkrétním anakampserosu, ale včas jsem se zarazila. Protože i já jsem měla v tomto rodě ještě nedávno zmatek, myslím si, že férovější vzhledem k vám všem, kteří se v nich také nevyznáte, by bylo alespoň laicky poradit, jak zjistíte, jaký druh vlastně máte. Přiznám, se že přeložený Obrazeka převyprávěný klíč z knihy G.D.Rowleyho jsem zkusila zveřejnit v jednom českém časopisu o exotických rostlinách, ale chtěla bych ho zjednodušit ještě více.

Takže dnes si nebudu všímat rostlin rodu Avonia ze stejné čeledi Portulacaceae, které mají chlupy přeměněné v šupiny a květy přisedlé na vrcholech stonků. Vynechám i zatím hodně vzácné zástupce rodu Anacampseros, kterými jsou kaudexní A.comptoni, A.scopata a A.bayeri. Pokud je přeci jen máte, už pravděpodobně nejste v tomto Obrazekrodu úplní začátečníci a zbytečnými řečmi o něčem, co dávno znáte, se určitě nebudete zdržovat. Svými vypozorovanými radami mířím k těm z vás, kdo mají jeden nebo několik anakampserosů buď náhodou, nebo třeba jako dárek od známého, a teď ve vás hlodá červíček zvědavosti, jak se ta rostlinka může jmenovat, případně jestli jméno na jmenovce je správné. Mně se to také stalo a donutilo si o nich najít nějaké informace. Člověk by neměl slepě věřit všemu, co někdo předtím na jmenovku napsal. Nuže, pusťme se do toho.

Běžné anakampserosy můžu rozdělit do dvou skupin podle toho, zda mají či nemají chlupaté listy. To je znak, který máte na očích po celý rok. Anakampserosy kvetou odpoledne až večer, takže si v létě po práci můžete Obrazekvšimnout dalšího (i když pomíjivého) znaku: velikosti, barvy a tvaru květu. Třetím znakem jsou semena, která naštěstí vznikají i bez vnějšího přičinění a pokud květenství nezaschne předčasně, vždy se jich dočkáte.

Chlupaté listy mají: A.albidiflora, A.arachnoides, A,filamentosa (+ 2 poddruhy: namaquensis, tomentosa), A.subnuda (pozor! ssp.lubbersii má listy výjimečně lysé), A.karasmontana, A.baeseckei. Chlupy mohou být i v axilách (v paždí listů).Květy mají drobnější, s kopinatými, Obrazekšpičatými korunními plátky, semena jsou drobná, hnědá, holá nebo maximálně bíle ojíněná.

Druhou skupinu tvoří anakampserosy, které mají listy holé. Opět mohou mít více či méně chlupů a štětin v axilách. Patří sem A.marlothii, A.rufescens, A. telephiastrum, A.lanceolata a A.retusa. Až na ten poslední, který mají  květy spíš podobnější první skupině chlupatých anakampserosů, jsou květy větší, korunní plátky široce oválné či lopatkovité a semena v papírových obalech (opět jediný A.retusa máObrazek semena jen bíle ojíněná).

Zkusím to sepsat nějak přehledně a doplnit fotografiemi nejtypičtějších rostlin onoho druhu (vybírám z naší sbírky, lepší nemám):

Chlupaté listy, potažené chlupy či řídkou plstí (nemyslím chlupy v axilách):

1. A.albidiflora….výrazné vlasy v paždí listů, korunní lístky (petaly) bílé, kopinaté, ostře špičaté, semena hodně drobná

2. A.arachnoides..kořeny více či méně ztloustlé, stonky do 5cm délky bez výrazných Obrazekchlupů v paždí listů (chlupy jsou velmi krátké), listy  ostře zašpičatělé, rostoucí ve spirále na stonku, petaly (korun.lístky) růžové až bílé, kopinaté, ostře špičaté, semena drobná, hnědá

3. A.baeseckei…sloupkovitý růst, stonek rozvětvený do 8cm délky a zhruba 1cm šířky, listy tak široké jako tlusté, 4- 7mm délky, vlasy v axilách nevýrazné až dlouhé, petaly karmínové se světlejšími okraji, široce kopinaté, špičaté

4. A.karasmontana…stonky širší než delší,Obrazek hodně se větvící do skupin, na temenech mohou vyčnívat chlupy, listy na koncích zakulacené s tupou špičkou, petaly růžové, semena hodně drobná, hnědá

5. A.subnuda…listy na koncích zakulacené s tupou špičkou, staré spodní listy ztrácejí vlnu a jsou lysé, vlasy v axilách

6. A.subnuda ssp.lubbersii…větvený nízký stonek, listy tvarově jako předchozí, olivově zelené, naprosto lysé (výjimka ve skupině), květ tmavě růžový, semena drobná, hnědá

7. A.filamentosa…sloupkovitý, občas větvený růst do 10cm, listy 4- 12mm délky, vlasy v axilách bílé nebo hnědě zakončené, petaly růžové, květy se otvírají od 2 do 4h odp., semena drobná s bílým ojíněním.

8. A.filamentosa ssp.namaquensis…stejně jako předchozí základní druh, štětiny v axilách delší než listy

Obrazek9. A.filamentosa ssp.tomentosa…stejně jako základní druh, štětiny v axilách kratší než listy

Přiznám se, že rozeznat od sebe vlasaté druhy A.albidiflora, A.baeseckei a jednotlivé poddruhy A.filamentosa není vůbec jednoduché a i mně to dodnes dělá potíže. Ostatní druhy jsou docela rozpoznatelné, stačí trocha cviku.

Listy holé, květy rozměrnější, semena většinou v obalech:

10. A.marlothii…listy hodně dlouhé (cca 3cm), úzké a tenké, se špičkou na konci, v axilách několik nevýrazných vlasů,Obrazek stonek krátký, občas několik růžic, květenství krátké (3cm), květy velké, petaly široké, tmavě růžové, tupě zakončené či jakoby useklé s vykrojením uprostřed. Semena nepočetná, velká, v papírových obalech.

11. A.lanceolata…stonky delší, občas pod tíhou listů poléhavé, listy až 4cm dlouhé, do 2cm široké a tlustější, než u předchozího druhu, štětiny v axilách výrazné, leckdy dlouhé, květenství dlouhé až 25cm, Obrazekrozvětvené, květy do průměru 3cm, semena v papírovém obalu s „křidýlky“.

12. A.telephiastrum…stonky do 5cm, listy do 2cm dlouhé a téměř stejně široké, tlusté, se špičkou na konci, v axilách nevýrazné chlupy, květenství do 15cm výšky s hodně velkými květy (až 3,5cm), karmínové petaly široké, semena menší v papírovém obalu s „křidýlky“.

13. A.rufescens…kořeny ztloustlé, stonky větvené do 8cm délky, spirálovitě porostlé listy, listy do 2cm délky, 1cm šířky a 4mm tlouštky, se zelenou horní stranou a s fialovou spodní stranou, štětiny v axilách početné, krátké, jen několik vlasů dlouhých, květenství do 10cm délky, květy do 3cm, karmínové Obrazekpetaly široce oválné, semena menší, v papírovém obalu

14. A.retusa…kořen ve formě menšího kaudexu, listy formované do husté, nevysoké růžice, listy jakoby useknuté, většinou tmavě zelené až zelenočerné, v axilách mnoho vlasů a štětin do 1,5cm délky, květenství do 10cm výšky, květy menší (do 1,7cm průměru), petaly oválné, zašpičatělé, bělavé či růžové, semena drobná, ojíněná. Existuje ještě vlnatá forma A.retusa s názvem lanuginosa.

Obrazek

Líp vám přehled druhů zatím představit neumím. Čerpala jsem z vlastních pozorování a hlavně z téměř deset let staré publikace „Anacampseros, Avonia, Grahamia – A Grower´s Handbook“, kterou napsal slavný G.D.Rowley. Existují dnes další druhy, které nejdou ani přibližně do žádného výše popsaného druhu zaškatulkovat, natolik se jednotlivými znaky liší (A.miniatura nom. prov., A.pisina nom. prov., A.lancifolia nom. prov. atd.). Pravděpodobně čekají na nové popisy, nebo je už možná v tuto chvíli mají, jen já o tom nevím J. Musím zdůraznit, že výčty délek a tvarů se vztahují na rostliny pěstované na plném světle, nikoliv někde Obrazekv podrostu větších rostlin, pod stoly nebo hluboko za záclonou v pokoji. Anakampserosy milují slunce, není třeba je přehnaně zalévat, jen tak lze docílit nádherného přirozeného kompaktního vzhledu. Takže doporučuji v sezóně skleník, zahradu, terasu, balkón nebo alespoň parapet na oknech s dostakem slunce. S vodou to nepřehánět, pokud rostlina má vody příliš, roste příliš bujně a Obrazekmůže uhnít; pokud moc málo, jen se jí scvrknou a sevřou listy, takže dostaneme znamení k zálivce. Od podzimu do jara úplné sucho, i za cenu odschnutí starých listů – snadno je na jaře odrolíte. Pokud jste anakampseros pěstovali bez dostatku slunce a ošklivě se vám vytáhl, nezoufejte, odlomte vrcholovou růžici a ta vám po zaschnutí rány znovu zakoření. Případně můžete uštípnout nevzhledné vrcholy a spodní části znovuObrazek obrostou. Dostanete tak šanci dát anakampserosu to nejlepší, co můžete poskytnout. Takže ať vám tyhle sluneční rostlinky dělají radost jako mně. R.

 

Vysvětlivka: nom. prov. je latinské nomen provisorium, znamená to prozatímní jméno.

Obrazek

Fotografie:

1.A.arachnoides - květ (flower)

2.A.arachnoides

3.A.baeseckei

4.A.karasmontana

5.A.karasmontana

6.A.subnuda

7.A.subnuda ssp.lubbersii

8.A.filamentosa ssp.namaquensis

9.A.filamentosa ssp.tomentosa

10.A.marlothii - květ (flower)

11.A.marlothii

12.A.marlothii

13.A.lanceolataObrazek

14.A.telephiastrum

15.A.rufescens

16.A.retusa - květ (flower)

17.A.retusa

18.A.retusa f.lanuginosa



 

Summary:
Attemp to summarize identifying attributes of particular specieses of genus Anacampseros.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz


 


 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

....

(siska41, 27. 8. 2007 21:48)

ten clanok vobec nie je dlhy a tie rastlinky si to zasluzia....su nadherne,tesim sa z nich kazdy den a doslova tancujem tanec radosti pri kazdom kvietku....starsi syn by vedel rozpravat,on mi ich totiz foti....hihihii...este raz dakujeeeeeem....Katka.... :o))))))

Anakampserosy

(Radka, 27. 8. 2007 21:44)

Abych pravdu řekla, hokej v názvech jsme měli s Bogem oba. Jemu vděčím za to, že mě svými dotazy donutil začít si dělat v názvech pořádek. Patří mu mé tisíceré díky (bez ironie). Mám naštěstí přístup aspoň k nějaké literatuře a už se v Portulacaceae hrabu skoro rok. Zjistila jsem, že určovat anakampserosy nakonec jde, když člověk ví, jakých znaků si všímat. Jinak se omlouvám za šílenou délku článku (Jirka dlouho odmítal článek číst pro revizi, když viděl, jak je dlouhý; přeci jen anakampserosy nejsou jeho šálek kafe), ale nějak jsem se do toho zahrabala. Teď už budu postupně psát o jednotlivých druzích a popíšu typické znaky. Takže foťte si květy, sbírejte semena (další poznávací znak) a pak už jen porovnávejte. To by bylo, abychom si v nich neudělali pořádek. Rovněž zdraví Radka Jirásková :-)

:o))))

(siska4+, 27. 8. 2007 21:04)

mila Radka,po precitani Vasho clanku mam este vacsi hokej v tom,ake vlastne anacampsery to doma mam...vsetky su od Boga a uz zacinam mat pocit,ze akosi vsetky veria v jedneho pana boha,aj ked nazvy su ine....hihihihii....vsetky kvitnu na ruzovo...aky taky rozdiel medzi nimi je,ale celkovo mam pocit,ze ide o rovnake druhy...este pockam aspon rok a potom zacnem spekulovat,co to vlastne mam...aj ked musim uprimne povedat,ze sa mi pacia vsetky...su to nadherne rastlinky a ked kvitnu je to parada...takze asi tak....krasny vecer Vam zelam....aj Jirkovi... :o))))))...Katka