Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajné spiknutí nebo kvetení na povel

2. 8. 2008

Tajné spiknutí nebo kvetení na povel?

 Obrazek

  

Několik horkých dnů po sobě není jen signálem pro vodomily, aby vylovili apartní plavky, opalovací krémy a vyrazili k nejbližšímu zdroji prohřáté vody, ale i pro některé rostliny, pro které je dostatek tepla startovacím praporkem pro rychlé vyhnání květů a jejich otevření. Když se vám objeví ve sbírce tu a tam květ, je to naprosto přirozená věc, koneckonců známe to třeba u kaktusů, že se při dostatku slunce předhánějí v počtu, velikostech i barvách svých doširoka otevřených ozdob. Ale na tom není nic divného, jednotlivé druhy nakvétají postupně, takže je pořád na co koukat.

Pokud čtete ZL pravidelně, určitě jste nepřehlédli můj obdiv k outsiderům sukulentních sbírek – všelijakým šťavelům, portulakám, talinům, grahámiím a třeba anakampserosům. Zrovna tyhle rody a druhy jednoho dne dostaly nálepku PLEVEL a nikdo jim to už neodpáře (ať dělám, co dělám). Přitom kvetou celé léto, dělají samy semena, a to v dost hojném počtu a samy si dobře klíčivá semínka pečlivě rozsévají do okolních květináčků. Práci s vyvedením potomstva si tedy obstarávají většinou bez našeho přičinění. Co bychom za to u jiných rodů dali… Ale konec nemístné legrace a zpátky k věci.

Tématem tohoto podivného článečku budou posledně jmenované anakampserosy. V článcích o jednotlivých druzích jsem často uváděla, že rostliny rodu Anacampseros kvetou v odpoledních a podvečerních hodinách. Většinou se otevírají květy stejných nebo blízce příbuzných druhů, což nám často může pomoct s identifikací obtížně zařaditelných jedinců. Všimla jsem si jedné záhady. Jsou dny, kdy se otevře větší počet květů a jsou dny, kdy nekvete ani jeden. A tak pořád dokola v častých vlnách. Když máte rostlin tohoto rodu povícero, je tento jev hodně nápadný. A pokud je máte všechny na jednom místě, jako já, doslova to bije do očí. Teď nedávno po nekonečných deštivých a podmračených dnech uhodily tropy. Dva dny s denními teplotami kolem třicítky stačily právě anakampserosům na přípravu zajímavé akce. Jako by se spiknuly, vykvetly snad úplně všechny druhy, co mám. Přišla jsem na to náhodou, když jsem po práci na přesazování sbírkových rostlin přistoupila pokochat se pohledem na spokojené sbírkovky k našemu venkovnímu pultoregálu. Vzápětí mi poklesla brada. Bylo přede mnou doslova moře květů různých odstínů růžové, jeden vedle druhého. Bohužel, podvečerní sluníčko už bylo schované za třešní a dostávalo se sem jen menšími skulinkami, což focení zrovna neulehčí a já ještě k tomu měla téměř plnou kartu z poledního focení (už aby přišel Ježíšek a přinesl mi náhradní). Pár fotek jsem nějak nafotila a pro ilustraci tohoto podivného tajného spiknutí to snad postačí.

Možná je to jen náhoda. Možná, že má tento jev nějaké přirozené vysvětlení. Možná je to úplně normální. Možná to souvisí s daným množstvím teplých dnů. Možná nám to ukáže cestu… Pardóón, možná (určitě) už jsem v nějaké reklamě a to je znamením toho, že bych měla raději tento divný článeček ukončit, co říkáte?…   R.

Summary:

Article about common flowering of plants from genus Anacampseros.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

neuveriteľné

(Michal Trojanovič, 24. 10. 2013 20:17)

Takto si predstavujem časť mojej zbierky Anacampserosov. Hádam sa to čoskoro podarí. Nádhera, a proste krása. Myslím že je čo závidieť.

Není co závidět

(Radka, 3. 8. 2008 10:39)

Nádhera to je, ale představte si, co květ, to semeník se semeny a ty potvory vám vlezou všude...:-).Musejí se zkrátka držet zkrátka :-)
Lhota zdraví Brno

Jůůůů

(Romča a spl., 2. 8. 2008 13:16)

Tak to je nádhera!!! My máme ve sbírce pár kousků a taky vykvetly najednou, fotky upravuju a budu je dávat do webalba, ale oproti vašemu množství jen tiše závidím a kochám se...
Brno zdraví Lhotu