Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty proužkatci aneb kam na to ty kytky chodí

19. 4. 2009

Sukulenty proužkatci – aneb kam na to ty kytky chodí


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Aloe striata ssp.karasbergensis

3. Aeonium smithii

.......................................................................


Už jsme si v tomto pravděpodobně nekonečném sériálu na téma společný vzhledový znak sukulentů popsali leccos. Většina těchto znaků ( chlupy, trny, ojínění, atd.) má nějakou přírodní opodstatněnost či výhodu v boji s extrémností ze skupiny světlo-teplo-sucho. Co má však za smysl módní podélný proužek, který si na svém kabátku zvolily některé sukulentní rostliny, to opravdu nevím. Každopádně je to u všech velká okrasa a stojí za to si tohoto znaku povšimnout napříč sbírkou a různými čeleděmi.

Je to takový momentální nápad až úlet, takže nemáme nastřádáno dostatek příslušného fotografického materiálu, přesto doufám, že vás tento graficko-estetický detail u našich rostlin zaujme a pobaví. Takoví sukulentní bratři v triku, tentokrát v soutěži o nejlepší zeštíhlující proužek.

Početné zastoupení do soutěže původně vyslal rod Aloe – překvapivé množství druhů má skutečně podélně dokonalé až manšestrové linkování. Ze všech přihlášených postoupila do finále Aloe striata ssp. karasbergensis, velká favoritka z milované Namibie, úžasná barevná kombinace podkladu, proužků a růžových listových okrajů. Další výprava se formovala až za Atlantským oceánem - zástupci rodu Agave. Aby to bylo férové, nakonec postavili „striatu proti striatě“, takže nádherně vztyčené a filigránsky propracované proužky Agave striata s vyzývavě napřaženým hrotem na konci listů. Já jsem do hlavní soutěže nanominoval na divokou kartu jednu z věčných Popelek – malých afrických cibulek, černého koně celé soutěže – Ledebouria cooperi. Tady je přírodní manšestr přiveden k jednomu ze svých vrcholů. Čeleď Crassulaceae to měla velmi těžké, různě proužkovaných a čárkovaných listů byl dostatek, ale tak nějak nesplňovaly tu správnou a nutnou protaženou eleganci, tak na konec vsadila na trochu těžkotonážní ale barevně fascinující kombinaci Echeveria nodulosa a pojistila to rozverným Aeonium smithii. Čeleď Asteraceae nabídla originální proužkování na citrónkovitě vytvarovaném listu Senecio herreanus. Jako outsider soutěže se přihlásil bezejmenný ale o to více dramaticky vyzubený Dasylirion sp. z La Escondida.

Těchto sedm sukulentních proužkovaných krasavic a krasavců tedy máte ve finále a záleží jen na vás a vašem vkusu, která zrovna u vás vyhraje. Příjemné hlasování přeje J.


Summary:

Article about the succulents with a strips on the leaves.


Fotografie 2:

1. + 2. Dasylirion sp., La Escondida, Mexico

3. Echeveria nodulosa


Obrazek


Fotografie 3:

1. + 2. Agave striata, San Vincente, Mexico

3. + 4. Ledebouria cooperi

5. Senecio herreanus


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hlasuji o proužcích

(gratias, 20. 4. 2009 20:55)

Dávám hlas pro Echeverii nodulosa. Vypěstoval jsem jich v minulosti několik stovek kusů a všechny měly stejnou kresbu jak podle kopíráku.
JGr