Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty- jeskyňáři

1. 8. 2010

Sukulenty – jeskyňáři


Obrazek


  

Fotografie 1:

1.+ 2. Stephania erecta

3. Cissus cornifolia

4. Stephania pierrei

....................................................


Původně jsem chtěla použít termín speleologové, ale to už by asi bylo na vás moc. Dnes chci napsat o našich rostlinách, které to určitě neměly v životě lehké. Během jejich života narazily na nějakou překážku nebo je postihla pohroma v podobě choroby či žravého škůdce a toto příkoří je na nich dodnes vidět. Některá z těchto okolností je totiž vzhledově poznamenala, takže na nich najdete škvíry, štěrbiny, dirky, otvory, chodbičky, závrty, pukliny a ještě mě napadají dva termíny, které jsme v dětství používali: ďuzny a lochny.

Jeskyňářů nebude mnoho, naštěstí pro ně (určitě je to v okamžiku vzniku otvoru nepěkně bolelo) a bohužel pro mě. Ony jeskyňky na tělech a kořenech jsou totiž neskutečně fotogenické a já si je zvrhle ráda fotím. Ony rostliny mají tak obrovskou vůli po životě, že podobné otvory s menšími či většími problémy zacelí a vesele si rostou dál, jako by se nechumelilo. Jen se musí dát pozor na potvůrku vodu, aby v jeskyňkách dlouho nestála a nevytvořila Macochu, neslučitelnou se životem…

Abych učinila spravedlnosti zadost, za nápadem zmapovat kaudexové jeskyně většiny našich rostlin, stojí opět Jirka. Jednou se zadíval na prohlubující se otvor v těle Stephania erecta a myšlenka byla na světě. S. erecta je totiž jeskyňářem naprosto ukázkovým, jelikož starý otvor v jejím kaudexu uvnitř znovu prasknul, což rostlině zatím nijak nevadí. Pochopitelně vše se odehrává pod ostřížím zrakem Jirky - majitele rostliny, protože podobné prasklinky, do kterých se jen velmi špatně rýpe, mohou vést k rozvoji hloubkové hniloby. Menší dirku má i další Stephania pierrei.


Obrazek


  

Fotografie 2:

1. Cissus sp. East Africa

2. Cyphostemma uter (?)

3. Cyphostemma simulans

4. Cyphostemma juttae

.................................................


Já jsem si hned vzpomněla na dva zástupce rodu Cissus, které se také mohou pochlubit „ukázkovými“ jizvami v kaudexech. Nakonec to sami posoudíte na fotografiích. Od rodu Cissus je to jen krůček k rodu Cyphostemma, takže si můžete prohlédnout stopy času na pachykaulech C. juttae, C. simulans a rostliny, zakoupené pod jménem C. uter (o správnosti jména máme pochybnosti).

Jeskyňky v kaudexech rostlin rodu Adenia nejsou až takovou samozřejmostí, přesto třeba taková A. racemosa malý „pupíček“ má a nijak jí to neubírá na kráse.Mělké prohlubně zvrásňují povrch Raphionacme hirsuta. Zbyly po odstranění hnilobou napadených tkání, dnes už jsou dokonale zacelené. Abychom byli spravedliví, musíme si ještě všimnout dvou rostlin rodu Jatropha. J. cathartica má pouze malý otvůrek blízko růstového vrcholu a u J. pruinifolia došlo dokonce k zajímavému jevu – do povrchu kaudexu zarostl menší kamínek, takže zde se jedná o jeskyňku vyplněnou křemenným obsahem.

Celý systém chodbiček se nachází v kaudexu Momordica rostrata. Jejich autory byly nepochybně nějaké larvy brouka. K podobnému jevu dochází v přírodě asi docela pravidelně a při nákupu rostlin z různých pěstíren si na to dejte pozor – často mají podobné chodbičky ještě živé obyvatele a ti pak mohou dokonat dílo zkázy – provrtat kaudex tak, že už to rostlina neustojí. Takže buďte ostražití.


Obrazek


  

Fotografie 3:

1. Adenia racemosa

2. Jatropha pruinifolia

3. Raphionacme hirsuta

4. Jatropha cathartica

..........................................


Na závěr už přidávám paběrky z dalších čeledí: Adromischus schuldtianus s jeskyňkou u báze, Oxalis sp. Cajamarca, jehož kořeny vytvářejí celý labyrint škvírek a nakonec i kapitální Bowiea volubilis (průměr cibule asi 20cm! – gigantický dárek od Vojty Myšáka staršího), která na boku pukla a vytvořila tak dlouhou štěrbinu.

Těch štěrbin, jeskyněk, puklin a prohlubní by se jistě dohledalo více, ale myslím si, že to už stačí, pro přehled našich jeskyňářů je to rostlin tak akorát. Pokud také vlastníte nějaké jeskyňáře, určitě zůstaňte bdělí, podobné stopy času sice všechny kaudexy obzvláštňují (v leckterých očích i zkrášlují), ale musejí zůstat pod vaším dohledem, aby se nestaly labutí písní vašich miláčků. A jejich ztráta je pro každého pěstitele vždy hodně bolestivá. R.


Fotografie 4:

1. Momordica rostrata

2. Adromischus schuldtianus

3. Oxalis sp., Cajamarca

4. Bowiea volubilis


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář