Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty - mimikranti či podvodníci

30. 10. 2010

Sukulenty – mimikranti či podvodníci

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Bulbine narcisifolia

2. Aloe haworthioides

3. Drimia haworthioides

4. Aloe haemanthifolia

........................................

Termín mimikranti (ve smyslu někoho či něčeho, co se snaží něčemu jinému připodobnit) či podvodníci (ve smyslu někoho či něčeho, co se vydává za někoho – něco jiného) není úplně na místě, ale nic lepšího mě nenapadlo, když jsem přemýšlela o všech možných sukulentech z naší sbírky, které mají v druhovém jméně naznačenou podobu s nějakou jinou rostlinou. Když se na ně zadíváte, ona podoba je občas zřetelná na první pohled, občas musíte koukat podstatně déle, aby byla alespoň něčím naznačená. Je to tak trochu konvergence (zdánlivá podobnost) mezi druhy, rody či dokonce čeleděmi. Pro dnešek se musíte spokojit s pouhým výčtem našich sbírkových rostlin, splňujících toto kritérium. Některé z nich najdete v předchozích článcích na ZL, na fotografiích u tohoto článku budou jen ty, o kterých jsme ještě nepsali.

Začneme u rostlin rodu Bulbine, které jsou v těchto dnech v plné síle (jsou to rostliny se zimním růstem). Naprosto jasné jsou čtyři druhy: Bulbine haworthioides, B. alooides, B. mesembryanthoides a B. narcisifolia. Proč dostaly tato druhová jména, vám snad nemusím naznačovat. Hned vedle bulbin máme ve sbírce havorcie. I zde se jistá podoba najde – má ji ve jméně variety Haworthia blackburniae var. graminifolia (trávolistá). Trochu více je podvodníků mezi aloemi: u nás např. Aloe haworthioides, A. haemanthifolia. I mezi cibulovinami je pár rostlin, které za své druhové jméno vděčí podobnosti s jinými rody: Drimia hawortioides, Drimia hyacinthoides, Ornithogalum juncifolium apod..

Zpět k sukulentům. Nejdříve se zastavíme u kontryhele, tedy rostlin, které mají kontryhel v druhovém jméně: Begonia alchemilloides či Pelargonium alchemilloides. Pěkná je následující souslednost okolo pepřinců: Peperomia galioides (Galium = svízel), Peperomia cereoides (cereusovitá), Pilea peperomioides (pepřincovitá). Několik podob je mezi rostlinami rodu Othonna: O. hederifolia (Hedera = břečťan), O. sonchifolia (Sonchus = mléč), O. euphorbioides (pryšcovitá). Tímto přecházím právě mezi euforbie. Napadá mě třeba naše Euphorbia didiereoides či E. gymnocalycioides (podoba s gymnokalyciem je naprosto úžasná – chybí jen ty trny). Znám ještě E. pachypodioides a E. monadenoides, ale ty u nás nenajdete. Díky kaktusům se snadno dostanu ke stapélkám. Jirka psal nedávno o zvláštní rostlině jménem Baynesia lophophora. I uvnitř stapeliovitých rostlin jsou podobnosti, za všechny klacíkovitá Ceropegia stapeliiformis. Jdeme dál mezi senecia. S. oxyriifolius najdete v samostatném článku, za podvodníka by se se zamhouřením oka dalo považovat Senecio citriformis. Rychle přejdu rostliny, které máme na policích vedle sebe: u fíkusů je Ficus abutilifolia, u tchýniných jazyků zase Sansevieria hyacinthoides.

Chýlíme se k závěru, dostáváme se ke krasulovitým rostlinám. Za všechny: Echeveria agavoides (agávovitá), Crassula mesemryanthoides, Crassula mesembryanthemopsis, Graptopetalum saxifragoides. Skončím v mých oblíbených čeledích (Portulacaceae, Oxalidaceae). Z té první vybírám Talinum portulacifolium, z té druhé třeba Oxalis fabaefolia.

Po zveřejnění tohoto článku mě určitě napadne několik dalších rostlin, ale to je jedno, jako průřez skupinou rostlin, připodobňujících se nějakým jiným, to určitě stačí a třeba i vy mezi svými sbírkovkami najdete další sukulenty – podvodníky - mimikranty. R. 


Fotografie 2:

1. Othonna sonchifolia

2. Peperomia cereoides

3. Sansevieria hyacinthoides

4. Pilea peperomioides

5. Crassula mesembryanthemopsis

6. Crassula mesembryanthoides

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář