Jdi na obsah Jdi na menu
 


Parádnice rodu Haworthia

23. 4. 2007

Parádnice  rodu Haworthia

 

Čtenáři rodu mužského, neodskakujte zděšeně od monitorů, přestože chci tento článek pojmout jako módní okénko. ObrazekNebude to tak zlé, to jen variabilita ozdob sukulentních listů rostlin rodu Haworthia mě přinutila nějakým způsobem přistoupit k danému tématu. Nuže, otvíráme módní přehlídku Kolekce listů havorcií jaro 2007:

 

Proužek:

Neustálý módní trend, zvláště ty bílé na tmavém pozadí. Příčné proužky mají nebezpečnou schopnost rozšiřovat siluetu, ale zdá se, že H.fasciata to ani trochu nevadí. Naopak, vypadá to, že se drží hesla čím širší, tím lepší (tedy ty proužky…). H.reinwardtii jí šlape těsně na paty. Šířkou proužků se jí však nemůže rovnat, zato uspořádaností listů do kompaktní růžice ji hravě předčí.

 

ObrazekPuntíky:

Zdá se, že bílé puntíky jako ozdoby našly u havorcií podstatně širší oblibu, proto je najdeme

u více druhů: H.attennuata, H.coarctata, H.glabrata, H.pumila, H.minima, H.kingiana (omlouvám se těm na které jsem zapomněla). Třeba taková H.minima dovedla plastičností a množstvím puntíků vzhled až k dokonalosti. No řekněte, komu z vás se nelíbí? Puntíky jí dodávají roztomilosti a nadčasovosti.

 

Kožešinka:Obrazek

Ochránci zvířat neprotestujte, v tomto případě je kožešinka čistě botanického původu. Mám dojem (opravte mě, jestli se mýlím), že jemnou kožešinku vlastní vyhledávaná, ale dosud vzácná H.pubescens (dosud jsem ji na vlastní oči neviděla) a naprosto ukázkově chlupatá je H.cooperi v.venusta. Ceněná kožešinka je draze vykoupená, její majitelky jsou docela obstojné citlivky a hned tak něco jim nejde pod nos. Važte si jich vy, kteří je máte a chlupatice vám prosperují.

 

ObrazekTřásně:

Tato ozdoba je  mezi havorciemi velmi oblíbená a její nositelky budu jmenovat jen namátkou: H.arachnoidea, H.bolusii, H.decipiens, H.gracilis, H.semiviva a jejich nejrůznější variety. Všechny se předhánějí, která bude mít třásní více, která je bude mít delší a která jemnější. Musíme ale uznat, že jim hodně sluší a dodávají étericky křehkého vzhledu. Je to opět kompenzováno citlivostí k vaší zálivce a intenzitě oslunění.

 

Zuby a zoubky:Obrazek

Zoubky už dělají z jejich nositelek poněkud nebezpečná stvoření, dávají jim živočišný a maličko drsný vzhled. Některé nás na první pohled nijak nezaujmou (H.chloracantha, H.floribunda atd.), další to dohánějí přidáním další módní ozdoby, třeba mřížkovanými okýnky (některé formy H.venosa v.tessellata). Ještě můžu jmenovat například H.herbacea,

H.monticola, H.wittebergensis atd.

 

Mřížka:

Rovněž velmi oblíbený vzor u havorcií, který jinak fádně zelené listy zajímavě obzvláštňuje.

Až na velmi variabilní okýnkovou mřížku u výše jmenované H.venosa v.tessellata, a pak u H.venosa v.woolleyi a H.koelmaniorum, zdobí tmavá mřížka na světlezeleném pozadí rostliny H.marumiana a H.reticulata.

 

Obrazek 

 

Hrbolky:

Hrbolky různého množství a druhů dodávají krásný plastický vzhled jinak obyčejně zeleným listům. Havorcie opět soutěží ve vynalézavosti forem této ozdoby, od jemných bradaviček až po vroubky přes celou šířku listů. Hra světla a stínu na plastických výstupcích Obrazekvyniká u druhů:

H.limifolia, H.scabra, H.sordida, jemná krupička pokrývá např. H.longiana a H.viscosa. když jsou  hrbolky na velmi tmavých listech, jako u H.nigra, vypadá rostlina jako pravý tepaný šperk.

 

ObrazekOkýnka:

Nic se nemá přehánět, odborník na havorcie by jejich ozdob vyjmenoval určitě více, já mimořádnou módní rubriku zakončím asi nejrozšířenější ozdobou – průsvitnými okýnky na koncích listů. Namátkově budu jmenovat: H.bayeri, H.bruynsii, H.cooperi, H.emelyae, H.heidelbergensis, H.magnifica, H.mirabilis, H.pygmaea, H.retusa, h.springbokvlakensis, H.truncata, H.turgida .Okýnka bývají ještě všelijak dozdobená Obrazekrůznou kresbou a vytvářejí barevné variace pro letošní sezónu, ale to si třeba nechám na někdy příště, aby té módy nebylo zas nějak moc…   R.

Fotografie:

1.Haworthia fasciata

2.Haworthia minima

3.Haworthia cooperi v.venusta

4.Haworthia semiviva

5.Haworthia venosa v.tessellata

5.Haworthia limifolia f.nigra

6.Haworthia scabra

7.Haworthia emelyae v.picta

8.Haworthia truncata

9.Haworthia retusa v.viridescens

Obrazek

Summary:

Various types of surfaces and decorations of leaves of plants from genus Oxalis (strips, dots, fur,  thrums, teeth, grid, bumps, windows)

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

krása!

(davzuz@post.cz, 25. 11. 2011 17:34)

Dostala jsem k loňským Vánocům v balíčku(!) jen tak bez zeminy mrňavoučkou Haworthii, a jelikož mám ráda sukulenty, měla jsem radost - ta byla ale daleko větší, když jsme v létě přijeli na chalupu, a milá kytička - už trochu povyrostlá a posazená ve slušivém květináčku - vyhnala štíhlý stvol, a na něm - nastojte! - plno bělavých kvítků!
Přitom seděla mezi oknem, kam dosáhne sluníčko jen k večeru, a jelikož jsme se letošní léto mnoho na chalupu nedostali, taky si užila docela dlouhého přísušku...
Děkuji za krásné popisky, i když "ta moje" na vyobrazení asi chybí - má totiž na vrchní straně listů místo bradaviček bílé proužky, jako kraječky - je prostě nádherná, každý den k ní promlouvám a obdivuji jí...
Zdravím!