Jdi na obsah Jdi na menu
 


Není boule jako boule

14. 12. 2009

Není boule jako boule


Obrazek

 


  

Fotografie 1: Řízek z A.aff.stenodactyla, Tanzania (The cutting from A.aff.stenodactyla)

..................................................................................................................................


Slovo boule většinou nevyvolává pozitivní emoce. Sněhové boule jsou jen pro obratné lyžařské akrobaty, boule na silnici pro auta s kvalitními tlumiči a pasažéry se silným žaludkem a třeba boule na čele maximálně pro pláč či pro vztek. Boule na rostlině mohou být občas na ozdobu a občas na škodu. Pokud patří k přirozenému vzhledu kytky, ani nad nimi okem nemrkneme, naopak je často hrdě vystavujeme. Stane se však, že se občas vytvoří naprosto nečekaně na místě, kde bychom to nikdy dopředu netušili. Nám se to přihodilo na ztloustlém kořenu dvouletého řízku jedné tanzánské adenie, a to ne jen tak pro nic za nic. Nadějná báze totiž přišla po sezóně o stonek hlouběji, než je zdrávo a vypadalo to, že to má nadobro spočítané. Pěstitel si řekne, že není čím asimilovat a tudíž je po legraci. K našemu velkému překvapení konec nenastal a kořen vegetil dál. V blízkosti holého temene se místo nového stonku vytvořily podivné boule, které pravděpodobně převzaly asimilační funkci. Soudím tak podle jasně zelené barvy, která prosvítá pod původně hnědým povrchem. Základní tlustý kořen je napitý a v plné síle. To, že listy rostlin rodu Adenia dokáží vytvořit nový kořen a v tomto stavu nějakou dobu přežívat, jsem věděla z vlastní zkušenosti. Vždy to ale nakonec skončilo přirozeným odumřením jediného listu a vzápětí i smrtí nově vytvořeného kořene.

V případě boulí je to věc jiná, zde nemá již co odumřít, protože ony zvláštní boule jsou součástí kořene. Při obhlídce toho, co z původního řízku zbylo, jsem tlustý kořen jen povysadila, kdyby náhodou někde obrostl. Obrostl, ovšem ne novým stonkem, ale právě zmiňovanými boulemi. Tak trochu teď čekám, zda ještě něco rostlina předvede, jestli místo toho, aby žila, jen neživoří. Stejně je to ale podivuhodné, jak si umí rostliny poradit, jakou mají touhu po životě a jak se dokážou vyrovnat s nástrahami, které jim leckdy krutá příroda (nebo nešikovný pěstitel) nachystá. R.


Fotografie 2: Ztloustlý kořen s boulemi


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář