Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květenství rodu Dorstenia zblízka aneb květy jako fík

13. 5. 2007

Květenství rodu Dorstenia zblízka aneb květy jako fík

Obrazek

 

ObrazekU květů rodu Dorstenia Linné výše uvedené přirovnání docela sedí, protože tento rod patří do stejné čeledi Moraceae stejně jako rod Ficus. Pravda, podoba je velmi vzálená, dorstenie mají květenství neuzavřené a naopak doširoka otevřené. Ale méně zkušení z vás se teď možná ptají, co to vlastně ty dorstenie vůbec jsou? Zástupce rodu Dorstenia můžete najít jak v Americe (hlavně té střední, tropické): např. D.elata, D.brasiliensis, tak i v Africe (hlavně ve východní): např. D.gypsophila, D.hildebrandtii, D.buchananii, D.zanzibarica, D.ellenbeckiana. Areál rozšíření některých dorstenií zasahuje i do arabských zemí: např. D.indica, D.foetida, D.barnimiana, na Madagaskar: např. D.cuspidata a dokonce i na ostrov ObrazekSocotra: D.socotrana a D.gigas.

Část druhů (hlavně těch amerických) přílišnou sukulencí neoplývá, jsou to rostliny, které jsou zvyklé na pralesní podmínky a nedostatek vláhy vede k jejich spolehlivému zániku. Jinak je tomu v prostředí afrického kontinentu, které dorstenie donutilo naučit se hospodařit se vzácnou vodou a jakkoliv přežít delší období sucha. Rostlinám buď ztloustl stonek, nebo se Obrazekdokonce vytvořila podzemní hlíza. Listy nebo i celé nadzemní nesukulentní části sezónně zanikají a dorstenie se tak pohodlně dočkají dalšího vzácného přísunu vody.Ale o morfologii těchto rostlin si povíme více až někdy příště. Nejbizarnějším útvarem na dorsteniích je právě jejich květenství a tomu se chci dnes obrazově věnovat. Je to jakýsi terčík více či méně hustě lemovaný paprsčitými výrůstky.Obrazek Pokud dojde k opylení květů, vytvoří se ve zvláštních sklovitých lůžkách bílošedá, někdy narůžovělá semena velikosti zhruba jednoho milimetru v průměru. Ta jsou po dozrání stahováním lůžek a vlastně celého doširoka otevřeného terče vymršťována široko do okolí mateční rostliny. Pokud se je rozhodnete zachytit, doporučuji na terčík, na kterém jsou zřetelná vyvíjející se semena, přichytit kousek vaty (gázu nedoporučuji, protože její váha může křehké květenství ulomit).

ObrazekKdo z vás už zkoušel semena afrických dorstenií vysít, ví, že je to složité s jejich klíčivostí. Čerstvá semena většinou špatně klíčí a je to vlastně logické, protože po odkvětu rostliny v přírodě většinou nastává doba sucha a drobné semenáčky by pravděpodobně dlouhodobější sucho nepřežily. Proto si myslím, že je lepší s výsevem semen nějakou dobu počkat a možná vůbec nejlepší je semena nasypat kolem maminky (pochopitelně té rostlinné) a čekat, až jednoho dne vyklíčí. Musíte si ovšem ohlídat,Obrazek aby vám k mateční rostlině nenastřílel semena jiný druh, který máte hned vedle, semenáčky některých druhů a poddruhů jsou si v mládí velmi podobné a nešlo by jednoznačně určit, který je který. A nezapomeňte, že dorstenie jsou schopné semena vymršťovat na metry daleko! Jste – li příznivci netradiční, možná až dekadentní krásy a žádnou dorstenii dosud nevlastníte, zkuste si na některé z klubových výstav či z některého komerčního seznamu Obrazeksukulentních rostlin vybrat pro začátek některé méně náročné druhy ( D.foetida, D.indica, D.hildebrandtii, D.zanzibarica, D.crispa), které vám pravděpodobně budou po mnoho sezón dělat radost a přitom nejsou nějak extra náročné.  R.

Obrazek

Fotografie:

1.Nejběžnější Dorstenia foetida

2.Květenství D.barnimiana

3.Květenství D.benguelensis

4.Květenství D.elata

5.Květenství D.ellenbeckiana

6.Květenství D.foetida

7.Květenství D.radiata

8.Květenství D.warneckei

9.Květenství D.indica

10.Květenství D.crispa v.lancifolia

Obrazek

Summary:

Varietes of genus Dorstenia and examples of flowers of its specieses.

Photographies:

1.Common Dorstenia foetida

2.Inflorescence of D.barnimiana

3.Inflorescence of D.benguelensis

4.Inflorescence of D.elata

5.Inflorescence of D.ellenbeckiana

6.Inflorescence of D.foetida

7.Inflorescence of D.radiata

8.Inflorescence of D.zanzibarica

9.Inflorescence of D.indica

10.Inflorescence of D.crispa v.lancifolia

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:o))))

(siska41, 14. 5. 2007 11:37)

juuuu...v prvom rade musim podakovat za pozvanie do do Vasej zbierky,len asi sa ma nezbavite...hihihi...pridem velmi rada...kazdy den si pozeram,ci nepribudol nejaky clanok,tak rada sem chodim...trapilo ma svedomie,ze som neodpovedala Radke na jej mailik,co mi poslala,kde som ju prosila o rady pri pestovani mojich rastliniek,akosi tiez nestiham...ale dorstenie sa mi vzdy pacili,nemohla som nereagovat... :o)))
krasne dniky zelam mojej najmilsej stranke....Katka

Sukulentní sluníčko

(:-)) :-)), 13. 5. 2007 22:41)

Musíme reagovat. Máte určitě rekord, ještě než jsme stihli s Jirkou doladit článek, už přibyl komentář a navíc moc milý. Že bychom Vás za odměnu pozvali k nám do sbírky? :-)Ale vážně, určitě až budete mít cestu do Čech, musíte se u nás zastavit!!!!Díky. R+J
P.S.Zdravíme sukulentní sluníčko z Bratislavy :-)

:o))))

(siska41, 13. 5. 2007 22:29)

to je nadhera...dakujem za krasny clanok o rastlinkach,ktore mam velmi rada...pestujem len tie bezne druhy,ale vzdy sa tesim z ich kvietkov,lebo mi pripominaju slniecka namalovane detskou rucickou...este raz dakujem...Katka