Jdi na obsah Jdi na menu
 


Železné kříže a fialové trojúhelníky

28. 8. 2008

Železné kříže a fialové trojúhelníky

Obrazek


Fotografie 1:

1. Šťavelové kultivary (Cultivars of pant from genus Oxalis)

2. Oxalis deppei cv.Iron Cross nebo také O.quadrangularis cv.Iron Cross

3. Oxalis triangularis

...................................................................................................

I když nadpis vypadá tak, že jsem požila nějaký halucinogen, nebojte se, jsem naprosto při smyslech, jen se mi překlady názvů rostlin, o kterých chci něco málo napsat, zdály jako vhodný název pro malé povídání. Kdo mě zná, ví o mně, že se tak trochu vyhýbám rostlinným kultivarům. Ne, že bych byla nějaká „fajnovka“, ale zkrátka když to jde, dávám přednost botanickým druhům. Místa ve sbírce je omezeně a když mám na výběr, neváhám. Přesto leckdy do krásy vyselektované či prokřížené rostliny nikomu neberu a i u nás ve sbírce se najde několik kříženců či vyšlechtěnců, ke kterým máme nějaký historický či citový vztah. Například taková Sansevieria trifasciata cv.Hahnii (nevím, zda je to správně napsané). Už hodně dávno jsem ji dostala od své babičky, když byla ještě živa. Babička měla totiž po oknech v sednici (tak se u babičky říkalo kuchyni, protože se zde nejen vařilo, ale i jedlo, povídalo, posedávalo, pospávalo, poslouchalo kouzelné elektronkové rádio a později po večerech i již méně kouzelná televize) spoustu zajímavých rostlin, dnes už se mi vybaví jen výstavní klívie, begonie, vánoční kaktus a právě květináč s nevelkým tchýniným jazykem. Vždy při dešti je honem vynášela tzv. opršet a bylo vždy vidět, jak tenhle nelehký transport na zahrádku u domu rostlinám jde k duhu. Když jsem se zbláznila do sukulentů a kaktusů, babička vylovila právě růžici zmiňované sansevierie s tím, že je to také sukulent a jestli ho náhodou nechci. Těžko se v takové chvíli říká ne a tak sansevieria putovala někam do kouta mé sbírečky, neb jsem si kultivaru dostatečně nevážila. Situace se obrátila, když babička odešla na věčnost, v takové chvíli podobné danajské dárečky stoupnou o sto procent v našich očích, a tak dnes má cv.Hahnii čestné místo v naší sansevierové sbírce.

Ale o sansevierii jsem vlastně ani mluvit nechtěla. Podobný osud totiž potkal jedny z mých prvních sbírkových šťavelů. Možná také máte za okny či na zahrádce tzv.čtyřlístek s tmavým středem či tmavěfialový trojlístek tentokrát se světlejší kresbou uprostřed listů. Jsou to vyselektované kultivary přírodních oxalisů a vyskytují se pod nejrůznějšími jmény. Oxalis deppei cv.Iron Cross (Železný kříž), Oxalis tetraphylla (čtyřlistý), Oxalis triangularis (trojúhelníkovitý), Oxalis regnellii atropurpurea atd. Dají se sehnat v prodeji na výstavách alpinek, sukulentů, v zahradnictvích, vysazují se do záhonů a skalek, zkrátka jsou už dnes docela běžnou záležitostí. Jeden kaktusářský kolega jim říká trochu hanlivě „ochcálisy“, přesto si je také nakonec pořídil do záhonku na zahrádce, protože jsou vzhledné a nenáročné na péči.

I já jsem je před lety zakoupila na Alpinu v Plzni a je zajímavé, jak jsem je postupně přesunovala z parapetů pod stůl, protože je nahrazovaly botanické druhy, kterých jsme si vážila přece jen o trochu více. Situace se změnila, když jsem poslala dva O.gigantea jednomu zahraničnímu kolegovi sukulentáři z nedaleké přímořské země. Pochopitelně nechtěla jsem za to žádné peníze a přála jsem si jen nějaké přebytky ze sbírky, nejlépe právě šťavelové. Jednoho dne mi přišla malá krabička a já se dala v očekávání do rozbalování. Přála bych vám vidět obličej Jirky, když se v krabičce objevily korále z falešných perel a černobílý šáteček (je o mně známo, že šperky na krku nenosím a šáteček ve vlasech také ne). Po chvilce zadržovaného smíchu už to Jirka nevydržel a začal se smát na celé kolo. Smích ho přešel, když jsem pod těmito suvenýry objevila několik zajímavých rostlin a mimoto i několik sáčků s cibulkami šťavelů. Vše putovalo do květináčů a první rok to bylo takové nějaké nanicovaté. Až letos po každoročním přesazení se oxalisy předvedly v plné kráse a doplnily barevně naše šťavelové kultivary. Jedním z přírůstků byl O.triangularis cv.Fanny či cv.Francis – olivově zelená forma známého fialového šťavelu, pak jeden O.tetraphylla se skrnitými listy, další se žíhanými listy a nakonec jedna žlutozeleně panašovaná forma klasického třílistenového šťavelu. Jak jsem již psala, kultivary nemusím, ale zrovna tyhle dárečky krásně doplnily u nás rozšířené formy. Omlouvám se, že jsem více nepátrala po správných názvech, šťavely z ciziny byly nějak popsané, ale nic nemám ověřené a asi to ani později ověřovat nebudu. Ať už jsou to kultivary či shodou náhod botanické druhy, je na ně zkrátka pěkné pokoukání a snad až budu příští jaro rozvolňovat cibulky, udělají jako dárečky dalším nenáročným pěstitelům radost. R.

Summary:

Article about interesting cultivars of genus Oxalis.

Fotografie:

1.Oxalis deppei

2. Oxalis latifolia ?

3. Oxalis sp.

4. Oxalis sp.

5. Oxalis triangularis cv.Francis

6. Cibulky O.triangularis

7. Oxalis sp.


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

oxalis deppei....pomoc!!!

(tereza, 19. 1. 2011 12:55)

prosim vas.kde kupim pekny oxalis deppei uz v kvetinaci...proste aby mal uz vyrastene pekne listky....velmi to potrebujem do mesiaca mat doma...byvam v prahe, nejaka rad?kludne si ho necham poslat aj z ineho mesta atd...hladam ho uz dlho a nic,zahradkars. chladek stale nevie ci ho bude mat a potobne :(...prosim o info na mail: terezkajanek@yahoo.com

Re: oxalis deppei....pomoc!!!

(Libor, 8. 6. 2011 21:56)

maji ho ted treba v baumaxu, asi za 89 kč. fialovy, zeleny i jine variace.
je to super rostlina, dela radost

oxalis

(0907Alinka, 22. 9. 2009 7:24)

na vašu web stránku som natrafila náhodou a náhodou aj práve na oxalis,potešilo ma lebopestujem ich prvý rok a som veľmi spokojná lebo krásne krášlia moje okná,ani som netušila že má aj viac druhov.sú nenápadné ale krásne,dakujem že ste sa o nich rozpísali viac.Spozdravom ALENKA

Moc

(Romča, 29. 8. 2008 8:23)

pěkné šťavely ;o) Děkuji za článek. Z Flóry Olomouc jsem si jeden přivezla, ale bohužel bez názvu a za cenu, která byla spíš za "ozdobný" květináč, ale ten oxalis jsem ve sbírce ještě neměla, takže sem si ho prostě musela koupit ;o)