Jdi na obsah Jdi na menu
 


Různotvaré olistění neobyčejných zástupců rodu Albuca

7. 10. 2007

Různotvaré olistění  neobyčejných zástupců rodu Albuca.

 

ObrazekHezká cibule je samozřejmě ta, co hezky kvete velkými zářivými květy nebo aspoň často a malými roztomilými kvítky, či ta, co je něčím zvláštní a exotická nebo aspoň upoutá svou velikostí. Vedle vzácných a atraktivních rodů různých cibulových čeledí je jich několik s ne moc dobrou reputací. V dobách, kdy nebyl žádný problém vozit ze států jižní Afriky sukulentní rostliny a tedy i cibuloviny, dostalo se k nám do sbírek určité množství hyacintovitých  rostlin pod názvy Albuca sp. a Ornithogalum sp. (oba rody jsou blízce příbuzné, a jsou si proto i dost podobné). Tyto kytky nebývaly často pro pěstitele atraktivní a tak přivezené cibule putovaly postupně tu do koutů, tu pod parapety ve sklenících a nezřídka i do věčných lovišť. Já, dokud mám přírůstky do sbírky kam dávat, nedělám rozdíly mezi obyčejnými a neobyčejnými kytkami. Ale jsem přece jen někdy mírně objektivní a vidím sám, že některé cibule nepatří zrovna ke „špekatým“ krasavcům a budoucí obec pěstitelů cibulovin (zůstávám optimistou) nijak neomráčí. Ale zatracovat hned celé rody není spravedlivé, a proto bych vám chtěl pro dnešek ukázat pár neobyčejných rostlin z rodu Albuca, Obrazeko zvláštních ornitogalech někdy jindy.

Rod Albuca není zrovna malý (mezi 50 až 70 druhy), a tak je šance objevit v něm pár zajímavě olistěných rostlin. Ono totiž na květenstvích albuk nic světového není a vlastní cibule jsou téměř jedna jako druhá. Vedle klasických hladkých a rovných listů u obyčejnějších druhů se najdou právě u albuk z extrémnějších oblastí a lokalit velmi netradičně tvarované listové růžice. Poměrně často jsou okrasou tenkých listů i různé chloupky a výrůstky. Je evidentní, že těmi různými tvary listových spirál i právě těmi chloupky regulují albuky množství slunce dopadající na rostliny a pravděpodobně jimi umí pracovat i s vláhou ve formě rosy.  

Výskytem je rod Abuca rozmáchnutý od Namibie přes jižní Afriku až do východní a zasahuje dokonce i na Arabský poloostrov. Jedním z „hendikepů“ nejčastěji se u nás vyskytujících albuk Obrazekz jižní Afriky je jejich zimní růstový cyklus. Často proto i jejich převracení na náš letní rytmus vede ke nespokojenosti rostlin, jejich deformacím nebo úhynu. Ale pokud se tato skupina zimních kytek dostane u nás do podmínek, které se blíží podmínkách v jejich domovině, odmění se přece jen spokojenějším a vzhlednějším růstem.

Dalším mírným nedostatkem u těchto rostlin je častá absence úplných botanických názvů. Není mnoho odborníků na tuto skupinu kytek a dost možná, že jsou před námi další taxonomické přesuny a přepisy (což mírně plyne i z výrazně různého počtu druhů u různých autorů). Proto buďme rádi aspoň za ty lokality na jmenovkách a těšme se z (podle mě) drobné krásy těch neobyčejných z „obyčejných“ albuk.    J.

Fotografie:Obrazek

1.Albuca sp., Dasiehoek, RSA

2.Albuca sp., Blouhuis, RSA

3.Albuca sp., DMC 11879, RSA

4.Albuca sp., Sadawo, RSA

Summary:

Display of atractive leaves of bulbs of genus Albuca from family Hyacinthaceae.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zásoby

(Jirka, 23. 11. 2007 17:23)

děkuji za komentář a podporu. Cibulky jsou rostliny povětšinou velmi skromné a nenáročné. Jejich krása je taková schovaná a musí se někdy i objevovat. Zásobu různých zvláštností z cibulového světa z rodů buď opomíjených či neznámých mám dostatečnou a stále přibývá. Snažím se ale články o cibulkách střídat s články i o ostatních mých oblíbených skupinách sukulentů, prostě nehrát jen na jednu strunu. Ale Váš dík potěšil a brzy něco dalšího připravím. J.

skvele

(rudo, 22. 11. 2007 20:59)

zvláštny,neobvyklý vzhlad listov.
pokial máte v zásobe ďalšie takéto raritky,pokračujte.Ďakujem