Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis právě probuzený

23. 4. 2007

Oxalis právě probuzený

 

Asi nemusím dvakrát zapírat, že seObrazek oxalisy staly v poslední době jedním z mých favorizovaných rodů a přezdívku paní Šťavelová mi už asi nikdo neodpáře. Předem vás lituji, protože vás článečky na oxalisové téma budu pravděpodobně otravovat poměrně často.

Rod Oxalis v sobě spojuje druhy, patřící do cibulovin (hlíznaté oxalisy), tak druhy, které ocení hlavně sukulentáři kvůli jejich ztloustlému stonku či kořenu. Šťavely procházejí během roku takovými změnami, že je mi líto je nějak nezachytit. Pro tentokrát jsem si Obrazekvybrala důležitou událost v životě oxalisů hlízkovitých a tím je vystrčení prvního listu. Ne, nechci se opičit po Jirkovi, který podobný okamžik popisoval u cibulovin v článku Jak se budí princezny, ale byla by škoda se onou dlouho očekávanou událostí nepochlubit.. U hlízkovitých oxalisů je tento moment rozdílný v tom, že nový list vykoukne ze zdánlivě prázdného květináče. Hlízky se totiž sázejí hluboko do substrátu, aby se narůstající stonek pod listy mohl dobře ukotvit a nová růžice pod tíhou listů všelijak nepoléhala. Ale to jsem Obrazektrochu předešla událostem a pěkně jedno po druhém.

Hlízkovité oxalisy rostou v různých koutech světa severní i jižní polokoule, takže se rozdělují na ty s letním růstem – sem patří hlavně ty mexické, a na oxalisy z Jižní Ameriky a Afriky, rostoucí především v zimě. Konec března a začátek dubna je pro mne období přehazování květináčků, protože zimní druhy po zmírňování zálivky zavadají a letní naopak přicházejí do růstu. Růst se snažím vyprovokovat opatrnou zálivkou, odpočívající hlízky totiž nemají fungující Obrazekkořeny. Pokud se hlízka probudí, nejdříve vytvoří jemné vlásčité kořínky, kterými začne přijímat vodu, pak naroste centrální dužnatý kořen, na kterém se po sezóně objeví kromě mateřské ještě dceřinné hlízky. Hlízka na svém vrcholu vyžene stonek s ještě zakrouceným prvním listem nebo rovnou samotný list. Ten si i přes svou křehkost směle a statečně razí ohnutým listovým řapíkem cestu ke světlu. Já už netrpělivě čekám na jeho objevení a děsně ráda pozoruji jeho několikadenní proměnu z nenápadného shluku až po list s doširoka otevřenými listeny. Pokud je list chlupatý či nějak barevný, je pozorované představení o to zajímavější a fotogeničtější. Asi nejnapínavější je kousek, kdy se objeví Obrazeklist z hlízky neznámého druhu, tehdy přichází do hry i Jirkova hodinářská lupa, aby bylo vidět všechny detaily proměny. Protože se mi podobných okamžiků nastřádal v mé fotogalerii slušný počet, zkusím vám je také ukázat a jen tajně doufám, že vás tím aspoń trošku potěším a naopak kysele neznechutím.   R.

Fotografie:

1.Oxalis sp., La Ventura, Mexico

2.Oxalis sp., Coahuila, Mexico

3.Oxalis bowiei (Afrika)

4.Oxalis sp., PA473-94, RSA

5.Oxalis sp., Giftberg, RSA

 

Summary:

About the first moment, when leaves of tuberous plants from genus Oxalis appear.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Oxalisy

(Radka, 23. 11. 2007 22:46)

Díky za chválu a komentář. Vyřešil jste moje dilema, do neděle připravím článeček o konkrétním nádherném šťavelu, pocházejícím z Jihoafrické republiky. Mám ráda kytky "mimozemšťany" onen šťavel je jednou z nich.Tak v neděli dovi...

pokračovat

(rudo, 22. 11. 2007 20:50)

ked nieco nakusnete tak pokracujte. je to tema na cely serial.skvele.