Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se budí princezny

9. 4. 2007

Cibulové vyplazování jazyka aneb Jak se budí princezny

 

Jedním z mnoha důvodů, proč měObrazek cibuloviny tak uchvátily, je velká proměnlivost jejich vzhledu během celého vegetačního období. Samozřejmě, že je hodně cibulek s celoročním růstem, ale ty nejsou z extrémnějších míst a jejich strategie přežití není tak zajímavá jako u zatahujících rostlin. Ty totiž mají jednu pro mě úžasnou vlastnost, které říkám „vyplazování jazyka“. Přestože už své kytky většinou znám a vím, kdy se asi budí do vegetace, stejně je to okamžik, který mne u každého květináčku překvapí a potěší. Ať už je cibule nebo hlíza pod nebo nad zemí , většinou má obnažený svůj růstový vrchol (někdy to může být hlouběji v květníku, ale ten v to napínavé období stejně trochu odhrabu). Pak ho velmi napjatě sleduji, když si blíží ona doba rašení. A Obrazekpokaždé mě to dostane: efektnější je to u těch rostlin s plochými listy – tam je ten „jazýček“ naprosto přesný, ale i u těch ostatních tvarů je ten první okamžik vystrčení jejich zeleného periskopu do světa roztomilý. Je to pro mě úsměvavé poděkování cibulky-princezničky, která se dobře vyspala a těší se na dny plné světla, tepla a mojí péče.

Větší dobrodružství s vyplazováním na mě čeká u rostlin, které se objeví nově ve sbírce, tam často nevím, bude-li cibulka zimního nebo letního růstu, většinou jsou to rostliny bez kořenů, takže nejdříve tlačí kořeny a pak teprve své zelené vrcholy. To pak někdy ty vrcholy pozoruji i hodninářskou lupou a vím, že u této činnosti musím vypadat hodně bláznivě (vypadá a leckdy i radostí tančí – pozn.Chróstal). Ale já věřím, že jim tím trochu pomáhám….

Prostě to obcházení spících princezen pod stoly i na nich s napětím, která to mně dnes má připravené a vyplázne na mě pozdrav ze svého nitra, je to na co se pokaždé při vstupu do našeho zeleného království ve skleníku velmi těším. Zvu Vás tedy na pár vypláznutí z posledních dnů………….. J.

Obrazek

Fotografie:

1.Drimia harvestvalensis n.n.

2.Albuca sp., Pasrystram

3.Boophane sp., Grootfontein

4.Eriospermum cf.brevipes, Trefus

Obrazek

Summary:

About important moment in life of bulb, when the first leaf shows up.

Photographies:
1.Drimia harvestvalensis
2.Albuca sp., Parsrystram
3.Boophane sp., Grootfontein
4.Eriospermum cf.brevipes, Trefus

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář