Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia heterodoxa aneb kapka stačí

 

Euphorbia heterodoxa Müller-Argoviensis aneb kapka stačí

e.-heterodoxa-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Euphorbia heterodoxa

2. Sezónní listy E. heterodoxa

.................................................................

Tož Juráši, nebudem to šponovať a protahovať, co bylo - to bylo. Tys to špatně nemyslel a já byl zase excitované na vyšší cholerickó orbitu. Potěšilo mě, že ti Chróstálek chyběl a i já nebudu dál zakrývat, že to u mě bylo podobné. Špetka diplomacije z obóch stran by tu situaci bývala byla zachránila hnedkaj na počátku, ale nakonec pokud je rozhádání hořce pelyňkové, pak usmíření nechť je medově sladké. Dajme si teda spolu po náprstku medoviny nebo rovnou medovice (to je ta boží pálenka s medovým ocáskem) a poplácajme si po zádiskách (a že je po čem plácat).

Na usmířenou posílám článek o jednom pohledném keříku z čeledí pryšcovitých, pochopitelně s optimisticky vztyčeným větvemi a též i potenciálně nadějnou přírodní silou proti nemocem převelice zhoubným. Jde o zajímavý tyčkovitý sukulent Euphorbia heterodoxa, čili jak překlad z latiny praví „pryšec odlišnovzhledý“. Domovem je v zajímavé krajině zvané Caatinga (velmi xerofytní krajina, polopouštního charakteru se zastoupením odolných dřevin) ve státě Bahia v severozápadní Brazílii.

Je to keřík drobnějšího vzrůstu, v dospělosti tak do 60cm, se zelenými dužnatými stonky kolem 0,5-1cm v průměru, které se sice v různých místech dále větví, ale všechny větve rostou vzhůru. V určitém období (bohatějším na srážky) jsou dokonce olistěné jemnými lístky (délka kolem 4 cm), které rychle po přisušení opadávají. Na fotkách na internetu jsou někdy vidět kytky s bujným růstem a bohatějším olistěním, to však není typický vzhled této euforbky. Ta je prostě více zařízená na dlouhá období sucha a horka, kdy pak více vynikne její charakter. V tomto období, kdy se začnou dny prodlužovat ze zimy do jara, pouští se do kvetení. Pěstování je poněkud spartánské, propustný substrát, nárazová zálivka, dostatek slunce, bezproblémové řízkování nadbytečných větví.

Ještě pár slov k tomu léčivému využití – už za dob původních indiánů se tento druh (spolu s několika dalšími podobnými pryšci) využíval k přírodnímu léčení kožních nemocí typu bradavic, malých povrchových nádorů a podobně. Toho se chytli i modernější léčitelé a hledači přírodních léků a nyní se kromě mastí vyrábí z Euphorbia heterodoxa i homeopatické přípravky proti rakovinovým nepěknostem včetně leukémie. Přestože se oficielní věda stále nechce definitivně k těmto přírodním přípravkům vyjádřit (poslední výzkumy jdou jiným směrem), jsou tyto léky s obchodním jménem AVELOZ dostupné u specializovaných obchodníků. Ti samozřejmě tyto produkty chválí a dokazují jejich účinky různými příběhy vyléčených. Přeji sobě i všem ostatním, aby účinky tohoto keříku museli zkoušet tak maximálně na ty bradavice.

Pro „Zelné“ ztracený (avšak navrátilý) Vilemín Chr. Chróstal

Fotografie 2:

1. Vrcholy větví

2. Cyathium

3. E. heterodoxa

e.-heterodoxa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář