Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cissus rotundifolia aneb Chróstal to úplně nevzdává

23. 3. 2008

Cissus rotundifolia  (Forskal) Vahl  aneb Chróstal to úplně nevzdává

Obrazek

Fotografie 1:

1. Cissus rotundifolia

2. - 3. Báze a kmínek rostliny ( Basis and stem of plant)

4. List ( Leaf)

5. Odsychající list ( Dying leaf)

.........................................................................................

Tož jdu taky přivítat letošní jaro s hrablem v horních a sněžnicemi na spodních končetinách. Kmocháček  Mrazíček s humorem sobě vlastním zatočil berló Mrazilkó a ozdobil krajinu přívalem toho bílého nadělení. A jak  tak redaktorům ZL dochází pod bíló duchnó zelené dech, vzpomněli si jako vždy na záchranáře Chróstala. Najednó i odstrkovaný ščagélek zase může přijít vhod.

Pro tyto i jiné případy je v mé sbírce ušlechtilých rostlin dostatek. Protentokrát zaskočím do čeledi Vitaceae, do rodu Cissus, který mezi svými 350 veskrze lijánovitými  a několika sukulentními druhy skrývá leccos, mimo jiné i pár krásných ščagélů. Cissus rotundifolia čili žumen okrouhlolistý (češtin budiž pochválen) roste v přírodě od Arábie přes východní a střední Afriku a pár ostrovů až po Afriku jižní. Už jen z toho vyplývá, že je velmi přizpůsobivý a taky že hodně vydrží. To mohu potvrdit, pokusy umořit kytku suchem nevedou ani dlouhodobě ke kýženému cíli. Po několika letech extrémně tvrdého pěstování mě cisus porazil a já jej loni přesadil. Okamžitě se mi „odměnil“ bujným růstem a jeho internodia poskočily z délky 2-3mm z dob zlých na 30-40mm po přesazení a zalití.  O okamžitém zalistění růstových vrcholů ani nehovořím. V paždí každého listu vyrazily hladové úponky, které okamžitě šátraly ve svém okolí po libovolné opoře.

Myslím, že v budoucnu budu metodu cukru a biče nepravidelně kombinovat i s tvarovacím řezem a pokusím se spolu s přírodou  i z tohoto potenciálně nebezpečného roští vypěstovat kulturní záležitost.    CH.

Summary:

Description and experience with growing of arabian and african plant Cissus rotundifolia from family Vitaceae.

Fotografie 2:

1. - 2. Rostlina v době dostatku vody ( Plant in time with sufficiency of water)

3. Listy ( Leaves)

4. Úponek ( Tendril)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář