Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aloe variegata, kultivar Magic, lokalita OBI

16. 10. 2016

Aloe variegata, kultivar Magic, lokalita OBI

a.-variegata-1s.jpg

Už se na to nemožu dívat, co se to s těma zelenyma chciplinama a tým jejich tragicky umrtveným webem děje. O nějaké ten festovní a vzpřímené ščagélek na těch jejich stránkách labužnický pěstitel-čtenář zhola nezavadí (no bodéť, když zrovna lehce pauzíruju), ale ono je to tam ouplně vakuový i stran sukóšů, enem ten cibulové Juráš vyprskne občas ňákó tu bulvu. No jak to řikám – ouplná sukulentní tragédija. A tož teda takhle ne, dyž je u nás néhůř, vždycky vstanó noví bojovníci (nebo vyrazijó ti záchranáři z Blaníka), zazpíváme si a budócnost je pak v suchu (myslím jako v ókeju). Tak sem se teda taky vztyčil a v rámci tý xerofytní budócnosti odesílám do internetovýho éteru pořádný sukulentní čtivo.

Abych neprovokoval tuzemské pěstitele nějakou skrznaskrz sice krásnou rostlinkou ale zároveň s nedostupnou, protože třeba momentálně válečnou, lokalitkou, vyzkoušel jsem, co je nového na aktuálním poli supermarketových sukulentů. Z některých mi bylo hluboce šoufl (taková nolina zabalená do barevného vosku s návodem „No water“, to už je opravdu hnusný supermarketový humus), přece jen - kdo hledá, ten najde. Já nakonec našel na betonové podlaze plzeňského OBI plato nezvykle pohledných holandských kříženců na téma Aloe variegata. I cena byla více než příznivá (dokonce přímo baťovská), takže došlo k úspěšnému převozu a přenosu do zelenolistové sbírky (ať J+R vidijó).

Internet doplnil chybějící informace : aktuálně většina evropských supermarketů (Obi, Bauhaus a spol.) začala chrlit nový produkt z oboru pohledných sukulentů – Aloe variegata ´Magic´. Vím dobře, že Jirka hýčká na svých prsech vzácný exemplář beztečkové lokalitní Aloe variegata, ale i moderní mičurin může stvořit pohlednou kytku, pokud tvoří s láskou a vkusem. Tenhle magický kousek docela stojí za propagaci (stejně se těm křížencům nelze ubránit) a tak jestli půjdete kolem obchoďáku, který má v sortimentu i kytky z frankesteinovy holandské (či jiné) laboratoře, zajděte se aspoň podívat a pokud podlehnete, jako dnes já, můžete klidně i zakoupit.

Je to prostě takový úžasný globální sukulent s laboratorním původem a nehynoucím komerčním úspěchem. A kytky z přírody stejně nemají šanci, kytky se dnes prostě „vyrábí“ na výrobních linkách a lidská ruka se jich dotknout nemusí. A až bude jednou zase nejhůř, oni to ti čeští blaničtí rytíři zachránijó.....

Pro Zelné listy V. Ch. Chróstal

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář