Jdi na obsah Jdi na menu
 


Werbář in memoriam aneb Svět odešlých rostlin

15. 7. 2007

 

Werbář in memoriam aneb „Svět odešlých rostlin“

 

Až mě to štve, Jirku totiž zase něco napadlo a i když to budu realizovat jako vždy já, musím zdůraznit, že nová podrubrika je (opět) z jeho hlavy.

Každý z nás měl někdy rostlinu, které si hleděl, hýčkal ji, snášel modré z nebe, a přesto jí toho nebylo dost a milá kytka se rozhodla, že už ji to na tomto světě nebaví a že se třeba v příštím životě v něco převtělí. Další alternativou jsou rostliny, které jsme si někdy někde pořídili a bohužel neměli pro ně vhodné podmínky, či jsme je zanedbávali se slovy: až na tebe budu mít jednou čas…Prostě ty kytky tu byly a teď už nejsou. Třeba až s odstupem času nám dojde, o co jsme přišli, co to bylo za vzácnost a jací jsme to truhlíci, že jsme se jim dostatečně nevěnovali…Dobré je, pokud zůstane potomstvo buď vegetativní či generativní, horší je, pokud máme jako pozůstalost jen roztřesené fotografie.

Myslíme si, že nejlepší památkou na takové rostliny, na které dnes nostalgicky vzpomínáme i třeba s kouskem studu kvůli tehdejší neznalosti či nedbalosti, může být článeček se zbytkem fotografií. S trochou štěstí se stane, že se ozve někdo, kdo má sourozence oné rostliny, či tehdy velkoryse rozdané a rozpuštěné potomstvo. Ale ta kytka zůstane aspoň na síti a na té bude do té doby, než nějaký šílený hacker světovou síť totálně zruší, a to může být třeba až za sto let (už jsem vám říkala, že jsem optimistka).

Věřím, že se tahle podrubrika bude vyskytovat jen zřídka a že se nestane pravidelnou součástí našich ZL, přesto asi má právo na existenci (někoho možná i potěší) a tu a tam se sporadicky objeví. Co vy na to? (příspěvky vítány) R (+J)


 

Summary:
Introduction to new types of articles Werbarium in memoriam, dedicted to plants that are no longer with us.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

E.bupleurifolia

(Radka, 15. 7. 2007 22:45)

Zrovna dneska Jirka držel svou "bupleurku" v ruce a jako Hamlet uvažoval:psát nebo nepsat? Vzhledem k tomu, že pomalý fotograf Radka mu jí nenafotila v květu, musel vzít do ruky jinou kytku (A.hastata).
Jirka má E.bupleurifolia řadu let a nakoupil ji u pana Vaněčka v Hluboké n.V.. Je to ukázkový kousek, dosud kulatý! a velmi vzhledný. Zkrátka nejen soudruzi v USA a NSR :-), ale i machři v Čechách to umí. Ale ten článek o ní z Jirky vymámim! Radka

Haha..

(Pepa, 15. 7. 2007 22:32)

no já bych takhle asi dloouuuho mohl vyprávět,jak se mi "daří" pěstovat E.Bupleurifolia! :-)Mám teď třetí kousek a doufám,že ten už bude vegetovat mnohem déle než jeho předchůdci.Uf,a když si vzpomenu na ty ceny tak mě vždy poleje studený pot...
Ano,je to jedna z rostlin u kterých mi vůbec neplatily mé zavedené postupy pěstování...
Ale...letos to už musí vyjít!(tak jako pokaždé) :-))
Když se však podívám do Vosjoliho Pachyforms a vidím tam ty neuvěřitelně obrovské kusy E.B. kdovíjak staré, tak mě závist jen tak neopouští...:-)
Jak jen to ti "soudruzi z USA" dělají,že ty rostliny vypadají tak skvěle?