Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sfouknutí svíček na 10. narozeninovém dortíku

29. 1. 2017

Sfouknutí svíček na 10. narozeninovém dortíku

 

Tyhle narozeninové články jsem vždycky na našem webu páchal já (jakožto nejstarší a nejtěžší třetina našeho tria), takže i tenhle desátý a nejsmutnější si dovychutnám taky. Věci, které kolem nás trvají nějaký delší čas, se stávají jakousi samozřejmostí a snad i běžností. Platí to také i o webových stránkách, jak jsou ty naše. Bohužel právě s tou samozřejmostí jejich existence může časem nastat PROBLÉM.

Zelné listy měly 27.1.2017 desetileté výročí spuštění, neboli desáté narozeniny. Měřeno člověčím měřítkem jsou to první opravdové „kulatiny“. U těch předchozích jsme vždy trochu zhodnotili uplynulý rok a slíbili, že budeme s větším či menším optimismem pokračovat v roce dalším. Letos to bude jinak. Ti, co k nám chodí pravidelněji a umí citlivě číst i mezi řádky našich textů, museli v posledních měsících zaregistrovat náznaky nějaké blížící se změny. I pro ty ostatní, kteří chodí málokdy a náhodně, a vlastně i pro všechny ty, kteří nás dosud nikdy neotevřeli, máme zprávu, že po deseti letech KONČÍME.

Mohli bychom se teď rozepsat o všech etapách, krizích i vítězstvích našeho webu. A hodnotit, co dal – co vzal, co objevil – co popletl, koho potěšil – koho naštval, a tak dál. Za každý rok malý odstavec a vždycky virtuálně sfouknout jednu narozeninovou svíčku. Je to ale zbytečné, jak pro nás autory, tak pro vás čtenáře. Prostě to byl kus života, kdy jsme zkoušeli spolu komunikovat pomocí těchto stránek, a přišel čas sfouknout raději všech deset svíček najednout a zavřít za tou etapou dveře. DĚKUJEME.

Přestože již nehodláme připisovat žádné další články o rostlinách z naší sbírky, nechceme hned celý projekt Zelené listy rušit. Existují totiž velké desítky odkazů na naše konkrétní články a fotky, které jsou rozesety po mnoha českých i světových diskuzních fórech, po stránkách našich kolegů a třeba v několika případech i na české wikipedii, které určitě nechceme zneplatnit. Vložili jsme v dobré víře do svých článků určité informace, které mohou ještě nějakou dobu pěstitelům sukulentů POMÁHAT.

Šli jsme do tohoto projektu před deseti lety s velkým entuziasmem a radostí. Možná to byl až příliš velký projekt vzhledem k našim možnostem a jiným povinnostem. Možná, že jsme očekávali větší odezvu nebo i spoluautorství, což nakonec nenastalo. Narazili jsme na limity našeho času, věnovaného pěstování a psaní, narazili jsme na samotné limity rozsahu naší sbírky, do které se momentálně už nic dalšího nevejde a zjistili jsme, že chceme rozvíjet i další naše koníčky. Chceme si však určitě ponechat RADOST Z PĚSTOVÁNÍ sukulentů a Z PŘÍRODY, dokud nějakou ještě máme.

Ať se nám všem daří co nejlépe a nejdéle. J.