Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seznámek semínkový

16. 11. 2008

Seznámek semínkový

 

Možná největší pamětníci začátků Zelných listů pamatují náš krátký pokus o přátelské zasílání našich přebytkových sukuletních rostlin za symbolické ceny s názvem „Seznámek“. Po čase jsme tuto akci potichu ukončili, protože jsme zjistili dvě věci – že nás posílání balíků s kytkami prostě nebaví (což je u koníčku přece jen podstatné) a že si nás několik objednatelů a vzápětí obdržitelů spletlo s charitou. Nepřispěli nám ani na poštovné.

Přesto touha našich čtenářů po botanickém materiálu z našich řad občas vykoukne v některém komentáři u článku nebo v emailu na naši adresu. Stále vysvětlujeme, že k tomu prostě nejsme a každého zveme na občasné akce, kterých se zúčastňujeme i prodejem, nebo také k nám do sbírky. Pak ovšem následují ty stesky, jak je to k nám či na ty akce daleko. Jednou přišel takový impulz od jednoho sukulentáře z dáli, že by tedy bral i semínka. A tam někde se to zrodilo……a nyní přichází „Seznámek semínkový“.

Protože mimo jiné velmi rádi naše budoucí kytky vyséváme a rádi bychom ukázali ostatním, jaká je to v podstatě veliká radost a že to je to pravé zel(e)né pěstování. Od semínka až k dospělé kytce. Je to určitě cesta dlouhá, ale věříme, že právě ta jedna z těch správnějších. Dáváte vzniknout novému životu, pozorujete své rostlinky už od plenek a jen takovým způsobem se o nich dozvíte úplně to všechno důležité. V neposlední řadě si rostlinky- semenáčky daleko snáz zvyknou na podmínky, které jim můžete poskytnout. Protože úvodní nezdary s výsevy mohou někoho odradit, nebo někdo není spokojený s omezenějším sortimentem v českých nabídkových seznamech sukulentů, rozhodli jsme se ke dvěma akcím: 1. zveřejníme svůj seznam semínek kytek, které pěstujeme a které chceme poskytnout a  budeme ho průběžně aktualizovat a doplňovat. 2. napíšeme několik článků do rubriky „Jak na to“ na téma „Výsevy – jak je vidíme a děláme my“. Bože můj,  ono to napsané vypadá skoro jako volební program – (na to jsme původně ani nepomysleli) ale snad nám to vydrží déle než ty opravdové volebním stranám……

Ale vážně – chceme propagovat pěstování sukulentů a příbuzných suchomilných kytek, a vysévání semínek z kulturních zdrojů se nám jeví  jako správná cesta. Zveme vás tedy na ní a pojďte se podívat, co se u nás v poslední době urodilo…..J.+R.

P.S.: Omlouváme se všem, kteří od nás čekají velký SEZNAM, je a zůstane to náším malým  Seznámkem bez komerčních ambicí. Vyplatí se však do něj občas nakouknout, položky budou ubývat i přibývat, podle roční doby i momentální úrody. U atypických (a námi odzkoušených) výsevů uvedeme stručné pokyny na obalu se semínky. Doufáme, že tento pokus přežije déle, než  Seznámek rostlinkový. A všem pěstitelům přejeme pochopitelně hodně zdaru a radosti ze zel(e)ných miminek.

Summary:

Introduction to Small index of our seeds.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář