Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prázdninové aktuality – Speciál na dvě doby

2. 8. 2012

 

Prázdninové aktuality – Speciál na dvě doby

 

O prázdninách sice mají lidé zájem o jiné věci než čtení (či psaní) sukulentářských webů, ale jakás takás setrvačnost a snaha poinformovat naše věrné čtenáře nás drží při občasném článku či aktualitě. Jsme zrovna teď tak trochu „vypsaní“, podařilo se totiž na druhý pokus (nebo jak je to napsáno po vojensku v záhlaví článku – na dvě doby) dotáhnout do úspěšného konce a snad i vydání náš sukulentní speciál. Jak už jsme několikrát psali mezi řádky, slíbili jsme na podzim loňského roku vytvořit speciál pro časopis Kaktusy, dohodli jsme se na tématu, nastřádali fotky a někdy v březnu-dubnu dopsali text a předali podklady pro tiskárnu.

Docela se nám ulevilo, už byl nejvyšší čas pustit se víc do jarních a letních činností kolem našich kytek a ne jen sedět u počítače. Ale jak už to bývá, někde se něco zadrhlo a připravený text s fotkami se do tiskárny nedostal. Redakční rada Kaktusů nám doporučila určité změny (hlavně v oblasti našich fotografií) a pak se 2 měsíce čekalo na signál, abychom to v přepracované podobě znovu odevzdali. Trochu to bolelo, času to stálo nemálo, ale snad opravdu nakonec speciál doznal lepší podoby a máme napodruhé odevzdáno.

Takže abych už konečně sdělil něco konkrétního – speciál se jmenuje „Sukulenty a další zajímavé rostliny čeledi Vitaceae“, má 36 stran, je celobarevný a má tento obsah:

1.Vysvětlení na úvod

2.Všehochuť ve vinorodé čeledi – pro každého něco

3.Jak poznat cisus od cyfostemy

4.Rod Cissus v naší sbírce

5.Rod Cyphostemma v naší sbírce

6.Další zajímavé rody

7.Závěrem o pěstování a rozmnožování

Text speciálu je zaměřen pouze na ty rostliny zmíněné čeledi, které jsme měli možnost pěstovat. Kromě tohoto našeho povídání je sešit plný našich barevných fotografií z kultury u nás i několika přátel, které jsou doplněné spoustou záběrů rostlin z přírody z Namibie, Madagaskaru a Mexika. Tyto fotografie nám nezištně poskytli kamarádi Petr Pavelka, Bořek Prokeš a Libor Kunte a my jim za to moc děkujeme.

Toto speciální číslo 2/2012 vyjde teď o prázdninách, 15.8.2012, jako příloha časopisu Kaktusy v nákladu 2200 výtisků. Předplatitelé časopisu Kaktusy jej tedy obdrží v rámci svého předplatného v druhé polovině srpna a pak hlavně po prázdninách. Pro další případné zájemce o tuto přílohu máme dobrou zprávu – získali jsme část nákladu speciálu pro vlastní distribuci a můžeme tedy nabídnout určité menší množství výtisků pro ty, kteří ono předplatné nemají. Kdo tedy bude chtít speciál o „vitáckách“ získat, může buď napsat na náš e-mail nebo si jej osobně pořídit na nějaké výstavně-prodejní akci, kde budeme.

Po zkušenostech s psaním článků pro Zel(e)né listy, s přípravou tiskovin pro Sekci pěstitelů sukulentů a také s naší pěstovacím manuálem Jak pěstovat sukulenty? je to náš další „spisovatelský“ pokus, který nám kromě ztraceného času a starostí přinesl i určitou dávku radosti a potěšení. J.

vitaceae-1s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář