Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povídání o sukulentech Rakovník 13.10.2012 aneb 3 premiéry najednou

14. 10. 2012

 

Povídání o sukulentech Rakovník 13. 10. 2012 aneb 3 premiéry najednou

rakovnik-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Přednáška Petra Hoffmanna

2. Vlevo Ota Melichar, vpravo Dáša Vaníčková

............................................................................................

Nevím, kolik Povídání o sukulentech (či nad sukulenty) se už pod tímto názvem uskutečnilo, vím jen, že tohle poslední, rakovnické bylo opět střízlivě řečeno - úžasné. Komorní setkání lidí (přišli zblízka i přijeli z daleka), kteří mají rádi sukulenty, chtějí si navzájem popovídat a vlastně nějak a něčím si udělat radost. A že jí bylo!

Zcela vyjímečná a pro rakovnické organizátory už vlastně tradiční je forma pohoštění účastníků setkání, která se vyvinula z původní myšlenky „welcome-chlamstu“. Místní sukulentářky (ale i sukulentáři!) vyrábí klasické i naprosto originální slané i sladké zákusky, mňamky a někdy i úplné vynálezy na bázi nečekaných surovin. Domnívám se, že zde vzniká nový fenomén, v němž se spojuje stravování formou švédského stolu s českými sukulentně-dožínkovými slavnostmi. Nechci rozebírat jednotlivé ochutnávací exponáty (k některým jsem se obdivně stále vracel, dochutnával a v závěru byl téměř i odháněn!), ale už se těším na příští rok do Rakovníka, kde pamlsky všeliké budou opět úspěšně konkurovat sukulentům rozličným.

Opět tradičně kvalitní byla miniburza na školní chodbě, kytky suprové, ceny mírné a šlo často i měnit! Jména prodávajících – Sváťa Ryba, Jarda Hušner, Petr Hoffmann, Zelné listy hovoří za vše. Nikdo nezbohatnul, nikdo nezchudnul, ale spousta květináčků změnila majitele.

A teď ty 3 premiéry z názvu článku – o co vlastně šlo? Letošní přednášky byly totiž v kompetenci 3 přednáškových začátečníků. Svému prvnímu pokusu o veřejné vystoupení se sice všichni z počátku bránili, ale milému požadavku (a sladkým očím) hlavní organizátorky Dáši Vaníčkové nedokázali vzdorovat a všichni postupně vzdali své prostesty. Své přednášky si připravili a nakonec i proslovili tito pánové: nymburský Ota Melichar cestopis „Namibie 2012“, plzeňský Jirka Maule (tj. já) propagační „Nebojte se cibulí!“ a rakovnický Petr Hoffmann na pěstitelské téma „Nádoby a substráty pro sukulenty“. Všechna vystoupení byla zakončena potleskem a zejména v případě velkého obdivovatele bazénů všeho druhu Oty Melichara bylo jasné, že se nám rodí nová moderátorská hvězda.

Upřímnou a příjemnou tečkou každé přednášky bylo poděkování organizátorů přednášejícímu v podobě dárečku, tento rok nádherné originální keramické misky místní výtvarnice. Ta moje byla zcela náhodnou určitě ta nejhezčí a budu hledat ten pravý kousek z mé sbírky, který by se v ní dobře vyjímal. Malé kuličky na okraji misky snad dostatečně inspirují….

Závěrem se sluší poděkovat, marně však přemýšlím, komu vlastně nejvíc - všechno vyšlo, všechno se povedlo, v zákulisí spousta nenápadných až neviditelných pomocníků a spoluorganizátorů aby to všechno klapalo, ale přece jen asi největší kousek díků bude patřit obětavé duši této povídací a setkávací akce – Dáše Vaníčkové, čerstvé mamince pětitýdenní Elišky. J.

Více fotografií najdete ve fotogalerii Povídání o sukulentech - Rakovník 2012

Fotografie 2 - v předsálí akce

rakovnik-2s.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Povídání o sukulentech - Rakovník 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář