Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plzeňský sukulentářský potlach den poté

26. 8. 2012

 

 

Plzeňský sukulentářský potlach den poté

 

Tak jsme si zase jednou pěkně zasukulentařili. Mohlo sice být nás tlachajících účastníků více, ale ve stejném termínu byly i jiné akce a navíc to současné počasí nutí každého pěstitele kmitat kolem jeho kytek, takže nás nakonec bylo asi přesně přiměřeně. Vybrané vstupné pokrylo náklady na pronajatý sálek s technikou a ještě zbyly v pokladně i dvě malé lahvinky se slivovicí. Protože se nakonec nedostavil ani slibotechna Chróstal, ponechám si je v depozici a budu pravidelně prověřovat, jestli se obsah lahvinek nekazí.

Dopoledne bylo ve znamení tří přednášek. Už tradičně zahajoval Zdeněk Bříza, tentokrát s tématem - Bolivie 2011. Rozehrál naplno své showmanství, aby nejen poreferoval o své cestě, ale ukázal opravdovou tvář současné Bolivie i ještě místy nezničenou přírodu. Byla to smršť fotografií, informací a nakonec i cestovatelských historek, které nám procvičily naše bránice. Už se těšíme, kam pojede Zdeněk příště.

Určitě nezklamal ani druhý přednášející – Boris Puk Vrškový (v Plzni už podruhé). Sice nezatančil (celou svoji přednášku proseděl), měl i pomalý, unavený start (a slabý hlas), ale postupně ho jeho milované bursery (v nevídaném množství i sortimentu) dostávaly do varu a špičkové přednášecí formy. Promítal (a sypal z rukávu jména) nám neznámé a vzácné bursery, které potkal na své poslední cestě po Mexiku, a doplňoval je dalšími sukulenty a xerofyty (například i jednou novou, ještě nepojmenovanou euforbií).

Přednášky o Sokotře byly v posledních letech poměrně často k vidění i slyšení, ale zažít jurodivého Luboše Hojného, jak o tomto svém druhém domově s láskou vypráví a sází jednu krásnější fotku za druhou, je stále úžasný zážitek. Kromě nádherných scenérií z ostrova a letitých soliterních endemitních supersukulentů mnohé (i mě) Luboš překvapil i početnými (a opravdu skvělými) fotkami místních obyvatel. Sokotránci, jak dospělí tak i děti, jsou krásní lidé, Luboš jim opravdu rozumí a umí je s láskou nafotit. Dostává se k nim překvapivě blízko a účastní se i takových věcí, jako je místní svatba. Neozvučené video s tančícími svatebčany výlučně mužského pohlaví (ženy slavily odděleně) bylo naprosto excelentní a nyní už vím, že kromě břišních tanečnic existují na Sokotře i zadnicoví tanečníci.

Po rychlém obědě následovala také již tradiční miniburza. Nevím jak ostatní, ale já si odnášel jen samé sukulentní špeky, jejichž seznam v mé evidenci přírůstků zabral půl stránky A4. Pak ještě následovalo poslední (původně neplánované) dějství, kdy téměř polovina účastníků potlachu skončila u nás ve sbírce, ale to už byly jen takové poslední plamínky potlachového ohýnku. Nevím jak ostatní, ale já si potlachal pěkně a pár nových sukulentů (a zážitků) si také pořídil. J.

potlach-1.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Chvála potlachu

(Dáša, 26. 8. 2012 22:57)

Já si taky moc fajn potlachala a přispěla k tomu i přátelská atmosféra, která se vytvořila díky komornější účasti. Na přednáškách si moc cením toho, že nebyla jen o kytkách, ale i o zvířatech, lidech a životě. Pro mě je zajímavější vidět nejen fotky parádních kytek (btw. obzvláště Luboš Hojný je výtečný fotograf), ale dozvědět se něco víc o zemích, kam se normální smrtelník zřejmě nikdy nepodívá. A návštěva u Radky a Jirky byla famózním završením dne.