Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čeleď Vitaceae v naší sbírce rok po speciálu

15. 7. 2013

 

Čeleď Vitaceae v naší sbírce rok po speciálu

cyphostema-nakup.jpg

    

Fotografie 1 - nákupy

1. C. seitziana

2. C. hypoleucum

3. C. nigropilosa

4. C. wittei

.................................................

Tak a máme po dovolené. Jak po té pracovní , tak i po té psací. Bylo to krásné leč kráké, intenzivní leč nedostatečné. Pojezdili jsme požehnaně kilometrů (naštěstí bez nehody) po Čechách i Moravě, jeden z vrcholných zážitků byla například vydařená návštěva Svijan... Počasí nám přálo a zážitků bylo přehršel. Přišel tedy neodvratný konec dovolené a zelenopisec v mém provedení opět usedá, aby popsal další stránku deníku naší sbírky.

Někdy zhruba před rokem jsme dokončili jeden z našich malých sukulentářských projektů – dopsali jsme specializovaný Speciál o těch sukulentech čeledi Vitaceae, které jsem za léta našeho pěstování potkali. Každé dílko se nechá přepisovat, vylepšovat a doplňovat téměř do nekonečna, ale někdy se to prostě musí utnout a odevzdat do tiskárny. Posledním přírůstkem z čeledi Vitaceae, který jsme tehdy v našem Speciálu popsali, byla nádherná Cyphostemma mapia z Mauritiu. Stále ji pěstujeme a dokonce se usilovně snažíme o její rozmnožení. Tímto kouskem ale proud „vitácek“ do naší sbírky vůbec nepřestal. A já se dnes v tomto článku pokusím o průběžnou inventuru toho, co k nám doplynulo. Dá se to zjednodušeně rozdělit do tří skupin – první skupina jsou rostliny, které jsme si klasicky zakoupili s tím, že nám prostě chybí a nemůžeme bez nich dál žít. Druhá skupina jsou různé větší či menší záhady, rostliny které vypadají jinak než by měly nebo než mají na jmenovkách. A třetí skupina jsou dárky od přátel-cestovatelů, kteří už dnes ví , jakým suvenýrem z cest nám udělat největší radost.

Největším i nejtěžším přírůstkem v první skupině je urostlá Cyphostemma seitzianum (bachratá forma Cyphostemma bainesii) zakoupená v tvrdé měně od Coka Grootscholtena. Pak to jsou nadějné novinky z východní Afriky – Cyphostemma nigropilosa a Cyphostemma wittei. Poslední přírůstek právě z letošní dovolené je semenáč Cyphostemma hypoleucum.

V druhé skupině vitáckových záhad je to například podivná Cyphostemma juttae od Lothara Bönische, stejně jako nezvykle olistěná Cyphostemma sp. od Libora Kunteho. Určitě sem patří patří i zatím nezařazený semenáč se směsi semen z Madagaskaru získaný od Pavla Karkošky.

Nejmilejší jsou ale pochopitelně dárečky. Z nich nejpohlednější je semenáč úžasné Cyphostemma hereroensis z Namibie, těsně následovaná sukulentní plastikou Cissus sp. z Mexika a řízkovanci dalších cissusů ze Somálska a Indie. Nejmenšími i nejmladšími exempláři v této skupině jsou výsevy – například Cissus sp. PV2514 Keňa. Další semínka se už nemohou dočkat výsevního substrátu v kombinaci s vodou.

Myslím, že na jeden rok je těch přírůstků překvapivý počet a vůbec nechci domyslet, co by to bylo za soupisku po delším čase, například jako to mají Dumasovi mušketýři – po deseti či po dvaceti letech…. Je velmi nepravděpodobné, že nás někdy někdo osloví s požadavkem na další sukulentní Speciál na téma Vitaceae, ale zřejmě je to u nás podobně jako v reklamě s Kofolou – Jak ji milujete – není co řešit. A tak nějak to máme (kromě několika dalších čeledí a skupin) i my právě s „vitáckami“. Pro ty, kteří tento celkem povedný sešit ještě nemají, máme potěšující informaci: stále je k dispozici pár desítek výtisků tohoto speciálu (zájemci mohou napsat na náš mail). A to by bylo tak na úvod naší další psací série asi všechno…. J.

Fotografie 2 - záhady:

1. C. juttae

2. C. sp.

3. Odlišný jedinec z výsevu úplně jiného druhu

4. C. sp. Somálsko

cyphostema-zahady.jpg

Fotografie 3 - dárečky:

1. C. sp. Indie

2. C. hereroensis

3. C. sp. Mexiko

4. C. sp. Keňa

cyphostema-darky.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Nabídka našich tiskovin

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Cyph. orondo

(Eva Egertová, 17. 7. 2013 7:23)

Pane Jirko, ze semen mi vyrostla C. orondo, jestli ji chcete do sbírky a jestli je to ono, klidně ji vyhandluji za nějakou cibulovinku, můžu poslat foto. Stejně pořád plánuji, že se k Vám zajedu mrknout, jak to má vypadat u pořádného pěstitele. Zdravím, Eva Egertová

Re: Cyph. orondo

(Jirka, 27. 7. 2013 8:48)

Ejhle - nový přírůstek z východní Afriky. Děkuji paní Evo, výměna proběhla k mojí velké spokojenosti hraničící s nadšením.

Vitanti, poraďte. Kde udělali soudruzi z Namibie chybu?

(Otík, 16. 7. 2013 7:50)

Moje C.hereroensis se moc nepochlapily. Jedna v květnu obrazila, ale v sedmi milimetrech lístek zaschl. Druhá ani to. Mám je od května venku pod matným sklem. Že by vadily noční teploty? Neklesly v té době pod 10°C.
Možná se pochlapit nemohly, když jste je přeřadili z cissus do cyphostemma?

Re: Vitanti, poraďte. Kde udělali soudruzi z Namibie chybu?

(Jirka, 16. 7. 2013 9:52)

Ahoj. My jsme je probouzeli na okně postupně a dříve, takže jsem je dávali ven až v červnu s už pořádnými výhony. Jestli ty Tvoje mají v pořádku spodky (neměknou), tak bych počkal. On čas v Africe a v Namibii zvláště plyne nějak pomaleji....Jinak pod zemí jsou to pěkní řepáci!

Re: Re: Vitanti, poraďte. Kde udělali soudruzi z Namibie chybu?

(Otík, 16. 7. 2013 13:29)

Ano, sukulentáři kmene Himba mi říkali, že v květináčku 6x6 má C.h. druhým rokem řepu až 36 cm! To je ovšem v domácích podmínkách.
Nebo jsem si to nepřesně přeložil... Bylo fakt horko!

Re: Re: Re: Vitanti, poraďte. Kde udělali soudruzi z Namibie chybu?

(Jirka, 16. 7. 2013 13:38)

Něco na té podzemní síle bude, tloustnoucí kořen hravě přetvaroval původně čtyřhraný květník do kulatého tvaru. Inu kdo umí - umí. A pak že na velikosti nezáleží....